Prima carte în grafia latină s-a vândut ca pâinea caldă, Anatol Vidraşcu

0
59

Prima carte editată în grafia latină a fost un abecedar pentru copii care s-a numit „DE CE si ABC pentru băieţi isteţi şi fetiţe cu cosiţe”, autori Valentina Lungu si Sergiu Puică. Cartea a văzut lumina tiparului în luna iunie 1989 într-un tiraj de 10 mii de exemplare care s-au vândut în prima zi „ca pâinea caldă”, a declarat pentru Info-Prim Neo Anatol Vidraşcu, director general al Grupului Editorial Litera.

Anatol Vidraşcu spune că atunci era o sete mare de carte, însă abecedarul a fost procurat în mare parte de intelectualitate, parţial de persoane mai în vârstă, pentru că doar aceste categorii erau pregătite pentru trecerea la grafia latină, restul populaţiei „s-a trezit peste noapte analfabetă”.

Directorul „Litera” afirmă că nu a întâmpinat probleme la editarea cărţii, chiar dacă ea a fost editată înainte de adoptarea legii privind trecerea la grafia latină. „Am întâlnit oameni înţelepţi care ne-au ajutat să edităm cartea. Este vorba despre tipografia Universul, care a primit această comandă chiar dacă nu avea nicio garanţie că o vom plăti, că va fi vândută şi neavând nici garanţii juridice”, a spus Anatol Vidraşcu.

După apariţia primei cărţi, Grupul Editorial Litera a editat un calendar cu icoane vechi moldoveneşti. „Oamenii decupau aceste calendare, apoi le încleiau pe scânduri şi în acest fel făceau icoane pentru casele lor”, spune Vidraşcu.

Au urmat volume aparte în grafie latină de Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, alţi scriitori de valoare. Ulterior au fost publicate colecţii serioase, inclusiv Mihai Eminescu în patru volume, Vasile Alecsandri în 6 volume, George Călinecu în 12 volume etc. „Am editat cărţile celor mai mari şi celor mai interesanţi scriitori români”, a menţionat Anatol Vidraşcu.

Directorul Grupului Editorial spune că atunci când s-a lansat editura, cenzura ca institut separat nu mai exista practic, dar cele mai mari probleme au existat la înregistrarea întreprinderii. „Vechiul Comitet de Stat pentru edituri întruchipa şi vechea mentalitate şi trista experienţă de cenzură şi control strict asupra editurilor”.

Anatol Vidraşcu îşi aminteşte un amănunt relevant pentru acea perioadă. „Am fost nevoiţi să activăm tot colectivul câteva săptămâni, în tipografia centrală, pentru a descleia o pagină şi a încleia alta în loc într-o carte, din cauză că într-o poezie s-a strecurat un vers foarte nevinovat. În loc de „La nai se cântă numai în genunchi”, tipograful a cules „La noi se cântă numai în genunchi”.

Editura Litera a fost creată la 3 mai 1989.

sursa: info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ