Prima sedinta a Consiliului de observatori al TRM a inceput cu scandal

0
38

Consiliul de observatori (CO) al Companiei „Teleradio–Moldova” s–a intrunit marti, 23 ianuarie, in prima sedinta in cadrul careia au fost ales presedintele si secretarul consiliului. Alegerea acestora a provocat discutii aprinse in rindul membrilor consiliului, care au avut opinii diferite vizavi de necesitatea alegerii chiar in prima zi de sedinta.

In calitate de presedinte al CO a fost aleasa Mariana Slapac, care a fost propusa in aceasta functie de Anatol Dubrovschi, iar in calitate de secretar — Anatol Dubrovschi, propus de Ludmila Barbus. Ambii au acumulat cite cinci voturi. Mai multi membri ai consiliului s–au pronuntat impotriva alegerii, din prima sedinta, a presedintelui si secretarului. Potrivit lui Viorel Cibotaru, alegerea presedintelui si secretarului chiar in prima zi de sedinta nu este oportuna, deoarece nu este cunoscut statutul, functiile si imputernicirile secretarului si ale presedintelui. V. Cibotaru a atras atentia ca prin aceasta actiune se incalca regulamentul.

Si Igor Munteanu a mentionat ca, pentru inceput, este nevoie de un regulament de functionare a CO. El a propus sa fie ales un presedinte provizoriu pentru prima sedinta. Aceasta propunere insa nu a fost acceptata. Dupa alegerea conducerii CO, Munteanu a declarat ca incalcarile procedurale de la prima sedinta a CO nu sint prielnice pentru inceputul activitatii acestuia. El a calificat alegerea celor doua persoane cu cinci din noua voturi drept „un cistig foarte efemer”. „Graba si intoleranta a ruinat institutii si mai stabile decit CO”, a spus el. I. Munteanu a opinat ca trebuie sa se revina la decizia luata pentru ca sa existe un acord majoritar asupra candidaturii. Respectiv, trebuie schimbata logica actiunilor: mai intii trebuie sa existe un regulament si abia dupa asta sa fie alesi presedintele si secretarul, a declarat el.

La rindul sau, Veaceslav Ionita a spus ca „daca asemenea lucruri importante se decid in trei minute, va fi foarte dificil de activat in continuare”. El a accentuat ca, daca membrii CO voteaza in asemenea mod, e greu de inchipuit cum CO isi va putea contura politicile, cum va reusi sa promoveze anumite lucruri. Ceea ce s–a facut la prima sedinta a CO reprezinta o hirtie de turnesol sau un examen de maturitate a Consiliului”, a conchis V. Ionita. In replica, A. Dubrovschi a declarat ca nu vede unde a fost incalcata legea, subliniind ca au trecut vremurile cind totul era votat in unanimitate, iar democratia presupune voturi atit pro, cit si contra. Urmatoarea sedinta a Consiliului de observatori al TRM va avea loc la 30 ianuarie, in cadrul careia va fi examinat regulamentul CO.

sursa:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ