Primaria din Chisinau a lansat initiativa „Grigore Vieru – O carte pentru fiecare copil”

0
84

grigore vieruPrimarul general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a lansat o initiativa prin care in anul 2010, an care va fi declarat „Anul Grigore Vieru”, fiecare copil din municipiul Chisinau sa primeasca gratuit o carte de poezii semnata de marele poet, transmite Romanian Global News, care citeaza Romanian VIP.

Potrivit unui comunicat de presa emis de primaria basarabeana, Dorin Chirtoaca a declarat ca cinstirea memoriei poetului insemna in primul rand cunoasterea operei sale. Edilul capitalei propune ca din sursele municipiului Chisinau si elevii din cele opt scoli cu predare in limba romana din regiunea transnistreana sa primeasca cate o carte a poetului.

Primarul general considera insa ca actiunea trebuie extinsa astfel incat toti copiii de pe teritoriul intregii Basarabii, inclusiv copiii plecati impreuna cu parintii lor peste hotare, precum si copiii din regiunea transnistreana, indiferent de originea etnica si de limba in care studiaza, sa primeasca in aceleasi conditii, cate un volum de poezii al poetului Grigore Vieru, pentru ca opera lui Grigore Vieru sa uneasca cetatenii Basarbiei de pe cele doua maluri ale Nistrului si sa ii ajute sa fie mai aproape unii de altii.

Cartile lui Grigore Vieru trebuie sa ajunga in casele tuturor familiilor din Basarabia, dar si dincolo de hotarele acesteia, inclusiv peste Prut si mai departe in Europa unde se afla familiile celor plecati peste hotare in cautarea unei vieti mai bune. Grigore Vieru este prin excelenta un poet european, alaturi de marii poeti ai omenirii si opera sa merita sa ajunga pe toate meridianele lumii.

„Primaria Chisinau isi doreste ca fiecare copil sa cunoasca poezia lui Grigore Vieru, sa-i ramana in memorie si sa transmita mai departe generatiilor viitoare dragostea de mama, dragostea de pace, dragostea de neam si tara, valori pentru care a militat poetul Grigore Vieru”, a mentionat Dorin Chirtoaca.

Pana la ziua de nastere a poetului, 14 februarie, Directia Cultura si Directia Educatie a municipiului Chisinau urmeaza sa propuna conceptia actiunii si modul de distribuire a cartilor, precum si titlurile volumelor potrivite pentru fiecare categorie de varsta, pana la 18 ani.

O alta actiune a Primariei Chisinau este achizitia de carte in anul 2010 pentru bibliotecile municipale si cele scolare a volumelor de poezie semnate de Grigore Vieru. De asemenea, in anul 2010 unei strazi din capitala i se va da numele „Grigore Vieru”, va fi instalat bustul poetului pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”, vor avea loc un sir de manifestari, festivaluri, lansari de carte dedicate poetului.

Pe 18 ianuarie 2010, la un an de la trecerea in eternitate a poetului Grigore Vieru, functionarii din cadrul Primariei Chisinau au depus flori la mormantul poetului, iar sedinta operativa a Primariei a inceput cu un minut de reculegere in memoria lui Grigore Vieru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ