Primii 100 de km din Marșul Centenar, parcurși. Flacăra Unirii își continuă drumul

0
67
  1. Primii 100 de km din Marșul Centenar, parcurși. Flacăra Unirii își continuă drumul

Primii 100 de kilometri au fost parcurși! Etapa întâi a Marșului Centenar, care a s-a desfășurat între 1 și 5 iulie, este la final! Zeci de localități traversate, impresii frumoase, curaj și entuziasm, asta îi caracterizează pe unioniștii care duc pe jos Flacăra Unirii la Chișinău.

Prima etapă a marșului centenar se apropie de final, cu punct de încheiere la Căianu Mic, județul Cluj. Primii 100 de kilometri, din distanța Alba-Iulia – Chișinău, au fost parcurși fără impedimente. Ploaia sau arșița nu i-a împiedicat pe tinerii unioniști să meargă înainte cu Flacăra Unirii. Bătăturile și oboseala au început să apară, acest lucru nu poate fi decât o provocare pentru unioniști.

https://10tv.md/2018/07/05/video-primii-100-de-km-din-marsul-centenar-parcursi-flacara-unirii-isi-continua-drumul/

 

  1. Românii din Jula, invitați la conferința „Lungul drum al Unirii” și la un concert susținut de Maria Gheorghiu

La Jula, în Ungaria va avea loc vineri conferința „Lungul drum al Unirii”. Evenimentul organizat de Institutul Cultural Român se va încheia cu un concert folk, „Lavandă și tricolor”, susținut de Maria Gheorghiu.

http://infoprut.ro/50333-romanii-jula-invitati-conferinta-la-jula-lungul-drum-al-unirii-concert-sustinut-maria-gheorghiu.html

 

  1. Centenarul Marii Uniri. Doi ieşeni vor străbate Europa de la Marea Nordului la Marea Neagră la bordul unui caiac

Profesorul Marin Chirazi, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” in Iaşi, va străbate Europa cu un caiac, alături de un student, în cadrul unui proiect dedicat Centenarului Marii Uniri.

Expediţia se va derula în cadrul proiectului „Cuza pentru România”, organizat sub egida Centenarului României, străbătând traseul naval al Europei la bordul unui caiac.

 

http://tvrmoldova.md/centenar/centenarul-marii-uniri-doi-ieseni-vor-strabate-europa-de-la-marea-nordului-la-marea-neagra-la-bordul-unui-caiac/

 

 

  1. Candidaţii din Republica Modova vor fi scutiţi de taxe la Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” Iaşi

La 4 iulie, în incinta aulei Universitãţii Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi, a avut loc o conferinţa pe tema informării viitorilor ,,boboci”, cu privire la tot ceea ce însemnã studenţia în cadrul UTI.

Rectorul Dan Caşcaval, a anunţat cã pe data de 9 iulie vor începe înscrierile pentru studiile universitare de licenţã şi de masterat. Anul acesta Universitatea Tehnicã ieşeanã se poate lãuda cu un numãr mult mai mare de locuri bugetate, în comparaţie cu anii anteriori, informează bunadimineataiasi.ro.

http://tvrmoldova.md/social/candidatii-din-republica-modova-vor-fi-scutiti-de-taxe-la-universitatea-tehnica-gheorghe-asachi-iasi/

 

 

  1. Urmaşii basarabenilor deportaţi în Siberia nu uită calvarul prin care au trecut familiile lor

Sistemul represiv stalinist i-a ucis părinţii şi i-a schimbat viaţa. Povestea Elenei Gîdilică este o mărturie a calvarului prin care a trecut familia ei, dar şi mulţi alţi basarabeni care au fost victime ale nemiloasei ocupaţii sovietice.

http://tvrmoldova.md/social/urmasii-basarabenilor-deportati-in-siberia-nu-uita-calvarul-prin-care-au-trecut-familiile-lor/

 

  1. Vlad Cubreacov la Izvorul Mureșului: Majoritatea comunităţilor istorice româneşti din jurul graniţelor ţării înregistrează regrese însă în ultimul an s-au înregistrat şi unele progrese promiţătoare

Majoritatea comunităţilor istorice româneşti din jurul graniţelor ţării înregistrează regrese în ce priveşte posibilităţile de păstrare şi afirmare a identităţii naţionale, însă în ultimul an s-au înregistrat şi unele progrese promiţătoare, a declarat preşedintele Asociaţiei „Răsăritul românesc” din Republica Moldova și secretar general al Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Centrul şi Sud-Estul Europei, Vlad Cubreacov, care a făcut o trecere în revistă a stării actuale a acestora în cadrul Universităţii Vară de la Izvorul Mureşului, transmite Oana Negrea pentru www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_18/categorii/analize-interviuri/28109-2018-07-05-08-32-29.html

 

  1. 50 de edituri din România și R.Moldova vor participa la ediția 2018 a „Bookfest-Chișinău”

În urma discuțiilor Ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc și cu directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, Nicolae Brînzea, fost definitivat conceptul desfășurării ediției 2018 a „Bookfest-Chișinău”, la care vor participa peste 50 de edituri din România și Republica Moldova, cu cca 60.000 de titluri de carte propuse publicului iubitor de lectură. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi organizate lansări de carte, proiecții de film, jocuri intelectuale și alte activități distractiv-cognitive.

https://radiochisinau.md/50-de-edituri-din-romania-si-rmoldova-vor-participa-la-editia-2018-a-bookfestchisinau—70943.html?fbrefresh=1530780543

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ