BBC: Primul ministru moldovean nu vrea funcţionari cu dublă cetăţenie

0
27

Primul ministrul al Republicii Moldova Vasile Tarlev vorbeşte în termeni pozitivi despre iniţiativa legislativă care prevede că persoanele cu cetăţenie dublă sau multiplă vor avea restricţii la funcţiile publice.

„Şi în Uniunea Europeană nu este permis ca într-o ţară, la conducere sau în organele publice de a fi cetăţean al mai multor ţări. De aceea, eu consider că e normal. Cetăţenii Moldovei care au decis pentru sine că doresc să fie ca funcţionari publici, trebuie sa depună jurământul doar faţă de ţara pe care o conduc şi primesc bani publici, în urma bugetului. Cei care nu doresc acest lucru trebuie sa decidă dacă doresc cetăţenie dublă sau triplă, ei pleacă în business, în turism sau în altă parte. Nu poate o persoana având jurământul în diferite ţări, să ducă serviciul unei ţări”, a spus Vasile Tarlev.

Primul ministru a declarat că din informaţia pe care o deţine, nimeni din cadrul cabinetului de miniştri sau aparatul guvernului nu are actualmente dublă cetăţenie.

Întrebat, care poate fi pericolul dacă un funcţionar public ar avea dublă cetăţenie, Vasile Tarlev a afirmat că „este prematur să pătrundem în esenţă sau să tălmăcim, deoarece nu este redacţia finală a legii. Este în prima lectura”.
Comentatorul pe probleme politice, Dan Dungaciu a spus că faptul că aşa ceva se refuză, indică faptul că şi guvernul şi legislativul ştiu foarte bine că această lege nu este conformă nici cu spiritul european, nici cu litera europeană.
„În Europa, tendinţa actuală este să se renunţe la stipulările din legislaţie unde se interzice dubla cetăţenie pentru funcţionarii administrativi sau oamenii implicaţi în politica naţională”.
„Pentru că astăzi în Europa nu putem vorbi de o singură normă şi o singură lege. Nu există un acquis communitaire, să spun aşa, aşa cum nu există nici în cazul cetăţeniei în problematica pe care o invoca primul ministrul Tarlev”.
„Prin urmare nu poţi invoca legea europeană aici, pentru că există diferite legislaţii. Dar spiritul european astăzi, este cel după care dubla cetăţenie începe să fie acceptată din ce în ce mai mult în funcţiile administrative”, a mai spus Dan Dungaciu.

Sursa:BBC Romania – Maia Metaxa

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ