Primul pui de zimbru s-a nascut in Rezervatia de Stat „Padurea Domneasca”

0
107

Kagorika, una dintre cele doua zimbroaice de la Rezervatia de Stat „Padurea Domneasca”, a nascut o zimbrita care a fost botezata MD Ileana, transmite Agentia DECA-press.
Zimbrita MD Ileana s-a nascut la 1 august, ora cinci dimineata. Parintii puiului de zimbru sunt PL Kagorika si PL Rotzar.
„Cand am vazut ca zimbroaica e pe cale de a fata, am anuntat veterinarul de la Glodeni, dar asa cum femela a fatat in doar jumatate de ora, n-a mai fost nevoie de interventia medicului”, povesteste una din „moasele” puiului de zimbru Maria Betisor, care este ingrijitoare de animale la Rezervatia „Padurea Domneasca”.
Atat MD Ileana cat si Kagorika sunt sanatoase. Femela-mama are destul lapte si este hranita cu morcovi si mere. Puiul ei doarme toata ziua in tarc si iese la plimbare doar intre orele cinci si zece dimineata.
MD Ileana a fost vizitata, sambata, de catre presedintele Vladimir Voronin. Acesta insa nu s-a putut apropia, intrucat puiul se va afla in carantina timp de 20 de zile. Noi nu l-am putut cantari, dar credem ca ar avea o greutate de pana la 30 de kilograme. Zimbrita a fost botezata MD Ileana pentru ca s-a nascut in ajunul Sfantului Ilie”, spune Vladimir Besliu, noul director al Rezervatiei de Stat „Padurea Domneasca”.
In 2003 si 2004 au fost adusi in Republica Moldova din Polonia trei zimbri – doua femele si un mascul. Respectivii zimbri sunt primele animale de aceasta specie care au fost aduse in spatiul dintre Prut si Nistru in ultimele cateva secole.
Zimbrul este considerat simbolul statului moldovenesc medieval. Potrivit unui mit, vanarea acestui animal de catre Dragos-Voda a stat la baza formarii Tarii Moldovei in secolul paisprezece. In secolul saptesprezece specia de zimbru a disparut de pe teritoriul dintre Prut si Nistru.

http://www.deca.md/?cat=ist_din_mold&id=1448

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ