PRIN VOCEA VICEPREMIERULUI RUS, IGOR ŞUVALOV, Kremlinul salută aspiraţiile europene ale Moldovei

0
73

Vicepremierul rus Igor Şuvalov a declarat miercuri, la Chişinău, că Rusia salută aspiraţiile de integrare ale Republicii Moldova în UE şi menţinerea, totodată, a unor relaţii bune cu ţările din Comunitatea Statelor Independente.

Şuvalov s-a întâlnit miercuri, la Chişinău, cu premierul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Igor Şuvalov, care este şi coordonatorul Rusiei pentru problemele CSI, a spus într-o conferinţă de presă că Republica Moldova rămâne unul din cei mai importanţi parteneri ai Rusiei şi că ţara sa este gata să continue colaborarea atât în spaţiul CSI, cât şi în format bilateral.

„Republica Moldova şi Rusia au un potenţial enorm pentru a susţine dezvoltarea reciprocă a ambelor economii. Nu este vorba doar de exportul produselor moldoveneşti în Rusia”, a menţionat Şuvalov.

În următoarele luni, vor avea loc mai multe întrevederi ale oficialilor ruşi şi moldoveni, unde se va discuta cum pot fi eliminate barierele de comerţ între cele două ţări. Mai mult, din 1 iulie, Rusia, Belarus şi Kazahstan vor forma o uniune vamală comună şi produsele moldoveneşti vor ajunge în toate aceste ţări, a spus oficialul rus.

La întrevederea cu Vlad Filat, Igor Şuvalov a discutat şi despre aniversarea celei de-a 65-a victorii asupra fascismului şi a declarat că acesta este o victorie comună pentru toate statele postsovietice. „Rusia iniţiază o serie de acţiuni consacrate acestei victorii. Veterani din toate ţările sunt aşteptaţi la 8 mai la Moscova, cu o zi înainte de eveniment, pentru a marca victoria”, a spus vicepremierul rus. La 8 mai, la Moscova va avea loc şi summitul informal al şefilor de state din CSI.

La rândul său, premierul Vlad Filat a subliniat că în ultima perioada s-a înregistrat un progres în realizarea tuturor acordurile semnate anterior cu Rusia şi a reiterat ideea continuării colaborării bazate pe respect reciproc şi pe respectarea intereselor cetăţenilor ambelor state. „Această vizită importantă poate deveni un început de bun augur pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, bazate pe acţiuni concrete”, a mai spus premierul Filat.

Tot miercuri, Igor Şuvalov a avut o întrevedere cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului. Ghimpu a reiterat interesul Republicii Moldova pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Rusia în baza principiilor de respect reciproc, încredere şi cooperare avantajoasă pentru ambele părţi, menţionează un comunicat al Legislativului de la Chişinău.

În ceea ce priveşte dosarul transnistrean, Mihai Ghimpu a subliniat că autorităţile de la Chişinău se pronunţă pentru reluarea, cât mai curând posibil, a negocierilor în formatul „5+2”, deoarece numai în acest format conflictul transnistrean poate fi soluţionat definitiv.

Sursa: Info Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ