Problema culturii este neglijată în spaţiul nostru

0
55

„Ziua de mâine fără cultură nu poate fi mai bună”
Interviu cu preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Anatol Rurac

– De ce aţi decis să candidaţi la funcţia de consilier municipal, fiind preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici? Ce poate aduce un om de cultură în activitatea consiliului municipal Chişinău în vederea ameliorării situaţiei din acest domeniu?
– Cred că o persoană care se ocupă de problemele culturii poate face multe lucruri în acest sens. Cultura este, totuşi, o parte integrantă a societăţii, a oraşului nostru şi trebuie să fie făcute eforturi pentru a o menţine, a o susţine, ca să nu fie veşnic „cenuşăreasă”, să nu fie ignorată de oamenii care administrează fie ţara, fie capitala unei ţări, ca şi în cazul nostru.
Eu lucrez de zeci de ani în administrarea unei părţi a culturii – arta plastică, nu sunt indiferent de ceea ce se întâmplă, de felul în care încearcă să perceapă oamenii care administrează oraşul, atât arta plastică, cât şi întreaga cultură, şi cu ce o ajută. Nu este un secret că problema culturii este neglijată în spaţiul nostru.
Trebuie să înţelegem că ziua de mâine fără cultură nu poate fi mai bună. În alte ţări, lumea culturii reprezintă o parte importantă a societăţii, sunt create anumite mecanisme pentru ca omul de cultură să poată contribui la prosperarea societăţii. O persoană care se ocupă de cultură este mult mai receptivă şi pătrunde mai profund în esenţa problemelor ce ţin de amenajarea spaţiului sau de organizarea unor lucruri performante în cultură. Modul de administrare a culturii, la noi, la nivel de stat, este perceput la nivelul celor educaţi conform principiilor sovietice, care trebuie depăşite. Trebuie să ştim a menţine folclorul şi tradiţiile noastre, dar şi modul de integrare în societatea modernă, găsind acele forme avansate care se produc în cultură şi în lume. Fără acest simţ al modernităţii, fără acele mijloace de a organiza cultura modernă, nu vom ajunge departe.
Am acceptat să candidez la funcţia de consilier pentru că am acumulat această experienţă ca manager de cultură, dar şi ca artist plastic. Şi în spaţiul nostru artistul trebuie să fie liber şi să avanseze spre cultura modernă. Eu cred că în consiliul municipal ar fi bine să fie o persoană care gândeşte mai aproape de problemele culturii, asupra cărora să atenţioneze pe ceilalţi consilieri, pentru a contribui la rezolvarea lor. În situaţia aceasta a globalizării, dacă nu vom găsi acele formule care sunt acceptate de lumea civilizată, vom continua să rămânem în urma civilizaţiei. Fără a tinde spre valorile moderne ale civilizaţiei, niciodată nu vom percepe nici politica, şi nici alte ramuri cu adevărat. Acolo unde artiştii au fost auziţi şi percepuţi, societatea s-a dezvoltat mult mai bine.
– Ce trebuie să ofere autoritatea locală din Chişinău oamenilor de cultură pentru ca aceştia să-şi poată îndeplini serviciul faţă de comunitate? Ce trebuie să le ofere autorităţile din Chişinău oamenilor de cultură?
– În primul rând, cred că ar trebui să găsească un contact cu societatea civilă, cu acele organizaţii pe care le avem în Republica Moldova, cu uniunile de creaţie, pentru ca împreună cu ele să implementeze nişte proiecte, parţial finanţate de municipiul Chişinău.

Vara trecută, Pretura Ciocana, împreună cu UAP, a organizat un simpozion de sculptură, prezentând 9 sculpturi. Pare a fi un moment neînsemnat, dar atunci când le montam, am sesizat reacţia oamenilor, admirându-le. Este un moment care îşi va lăsa amprenta pe viitor. Astfel de acţiuni se pot organiza cu muzicienii, cu scriitorii sau artiştii de teatru.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20461&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Siesta&num=17

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ