Problema Republicii Moldova pe ordinea de zi a CE

0
61

Problema Republicii Moldova va fi inclusa, ca un punct separat, pe ordinea de zi a Consiliului European din luna octombrie, a declarat luni seara presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presă, organizata cu ocazia participarii la summitul UE, consacrat crizei georgiene. Potrivit lui Basescu asigurari in acest sens au fost oferite si de presedintele Frantei, tara care asigura presedintia Uniunii Europene. Totodata, Eckart von Klaeden, purtătorul de cuvânt în probleme de afaceri externe al Parlamentului german a declarat ca Bundestagul va dezbate situaţia din Transnistria la reluarea sesiunii de toamnă.

In cadrul conferintei commune a presedintelui si premierului Romaniei, seful statului vecin a declarat ca „Presedintele Nicolas Sarkozy a promis ca problema Republicii Moldova va fi discutata ca punct separat in Consiliul din octombrie”. Potrivit HotNews, Basescu a subliniat ca diplomatia de la Bucuresti are sarcina, in perioada urmatoare, sa discute cu Chisinaul, pentru a vedea care sunt aspiratiile Republicii Moldova in acest sens.

„La fel pot face si Polonia, si tarile baltice, dar noi avem obligatia sa ne continuam pionieratul, mai ales ca noi suntem tara care sustine, de doi ani, ca situatia Moldovei sa fie discutata in cadrul Balcanilor de Vest”, si nu la pachet cu Ucraina, care este un stat mare, mai greu de integrat, a adaugat Traian Basescu, citat de HotNews.

Presedintele a precizat ca discutia privind Republica Moldova a fost „o presiune romaneasca si un ideal aproape la fiecare consiliu”.

Parlamentul german va dezbate situaţia din Transnistria la reluarea sesiunii de toamnă

Comisia de afaceri externe a Bundestagului va dezbate după vacanţa parlamentară şi situaţia din Transnistria, nu doar pe cea din Osetia de Sud şi Abhazia, a declarat pentru NewsIn, Eckart von Klaeden, purtătorul de cuvânt în probleme de afaceri externe al CDU/CSU. „Transnistria a reintrat în atenţia noastră după conflictul din Georgia. Problema e că Bundestagul este încă în vacanţă şi nu a apucat să se întrunească de la izbucnirea conflictului. Dar voi pune personal pe agendă şi situaţia din Transnistria, pentru prima întrunire a comisiei de afaceri externe din Bundestag”, a spus von Klaeden, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Von Klaeden, prezent la o dezbatere organizată de German Marshall Fund înainte de summitul UE dedicat Georgiei, a declarat că „Germania a folosit prea mult în ultimii ani standarde duble faţă de Rusia. Trebuie să ne modificăm politicile faţă de ea”, a spus politicianul german.

Potrivit directorului biroului din Bruxelles al GMF, Ron Asmus, poziţia Germaniei este esenţială în ce priveşte formarea politicilor UE faţă de Rusia, chiar dacă preşedinţia rotativă a UE este în present deţinută de Franţa.

În proiectul de declaraţie finală a consiliului, se arată preocuparea celor 27 de state membre pentru „impactul crizei actuale asupra întregii regiuni”.

„Uniunea Europeană consideră că este mai necesar ca niciodată să susţină cooperarea regională şi să-şi consolideze relaţiile cu vecinii estici, mai ales prin intermediul politicii de vecinătate, dezvoltarea ‘Sinergiei Mării Negre’ şi ‘Parteneriatului Estic’ pe care Consiliul doreşte să le adopte în martie 2009. Comisia Europeană este invitată să-i facă propuneri în acest sens până în decembrie 2008”, se arată în proiectul de concluzii.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=7251

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ