Problema transnistreană, pe agenda rusă de politică externă

0
48

Din agenda rusă de politică externă se poate constata că relaţiile cu China, India, ţările Asiei şi ale Americii Latine sunt foarte bune, iar în Europe Occidentală lista prietenilor Rusiei ar include Germania, Franţa, Italia şi Spania, Marea Britanie fiind „un partener important, dar mai complicat”.

Ţările CSI se regăsesc în preocuparea deosebită a politicii externe ruse, Ucrainei acordându-i-se o „importanţă crucială” pentru viitorul Rusiei. Cel mai sigur aliat ar fi Kazahstanul, în timp ce Georgia se poate regăsi în lista ţărilor mai puţin prietenoase, faţă de care Rusia va aplica măsurile adecvate de descurajare.

Prestaţia aliaţilor în Irak este considerată dezastruoasă, iar în cazul Iranului se poate deduce că una dintre preocupările importante ale Rusiei ar fi neadmiterea unui război iniţiat de SUA. În privinţa conflictelor regionale, Rusia îşi reiterează poziţia deja cunoscută : „orice conflict, fie că e vorba de Kosovo, Cipru, Caucaz sau Transnistria, trebuie să fie soluţionat prinntr-un acord al părţilor conflictuale. Numai o astfel de reglementare poate fi durabilă”.

Din voluminosul document care cuprinde aproape 100 de pagini, un alineat este consacrat şi Republicii Moldova, mai exact modului de soluţionare a conflictului nistrean. „Rusia, se spune în strategia de politică externă elaborată la Moscova, pledează în continuare pentru reglementarea politică a conflictului transnistrean în condiţiile păstrării integrităţii teritoriale a Moldovei şi elaborării unui statut special, ferm garantat pentru Transnistria.” Rusia – mai precizează documentul – pledează în continuare pentru mecanisme de asigurare a stabilităţii în regiune, inclusiv ale operaţiunii – cu contribuţie covârşitor rusească – de menţinere a păcii.
Mecanisme criticate până acum de autorităţile moldovene şi partenerii occidentali ai acestora ca anacronice şi total ineficiente.


http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19983&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Politica&num=13

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ