Procurorii cer poliţiei să abandoneze tortura

0
61

Procuratura Generală a Republicii Moldova a cerut Ministreului de Interne să prevină cazurile de tortură în timpul anchetei.
O situaţie în premieră, generate da cazurile ajunse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi pierdute de guvern.

De obicei, cazurile de tortură şi tratament inuman precticate de angajaţii Ministerului de Interne erau semnalate de experţi de la organizaţiile internaţionale care monitorizează situaţia privind drepturile omului sau de datele de la CEDO privind cazurile pierdute de Republica Moldova.
Peste 10% dintre acestea vizează anume subiectul torturii şi relelor tratamente.
Cazul Vioricăi Plate din Orhei poate servi drept exemplu pentru a ilustra abuzurile poliţiei.
„Au pus scaunele pe mese, între mese atârnam eu. Şi tot mă băteau cu bastonul, cu masca peste cap. Au tras perdelele, au dat drumul la muzică că de-acuma era întuneric şi să nu se audă cum strig,” spunea recent Viorica Plate
De această dată, însă, şi Procuratura s-a văzut nevoită să ia atitudine.
În comunicatul remis presei se constată că cele mai răspândite cazuri de tortură sunt legate de felul cum dobândesc colaboratorii de poliţie informaţii favorabile necesare descoperirii infracţiunilor şi de procesul de acumulare a probelor pe cauze penale.
Controalele efectuate de procurori au stabilit încălcări grave şi în izolatoarele de detenţie preventivă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Conducerea ministerului, a subdiviziunilor şi a comisariatelor teritoriale de poliţie nu asigură pe deplin respectarea dreptului persoanei împotriva torturii, tratamentelor sau pedepselor inumane ori degradante, nu întreprind măsuri eficiente de prevenire a fenomenului torturii, de excludere a cauzelor şi condiţiilor ce îl favorizează,” se spune în comunicatul procuraturii.
În replică, Ministerul Afacerilor de Interne a organizat o conferinţă de presă cu genericul „Ocrotirea drepturilor omului – sarcina de bază a Ministerului de Interne.”
În cadrul acesteia, responsabili de la MAI au recunoscut că există cazuri de aplicare a torturilor şi tratamentului inuman din partea poliţiştilor, dar au asigurat asistenţa că ministerul depune toate eforturile pentru a lichida fenomenul.
>”Apărând în mass-media, la TV, în alte locuri, o publicaţie despre faptul că un colaborator-doi, acolo scrie ‘poliţia’. Săvârşeşte un poliţist-doi o faptă, dar iese că toată poliţia face aşa ceva. Foarte des sunt colaboratori care primesc foarte dureros faptele date. Doar nu este implicată toată poliţia în acţiunile date,” a declarat Larisa Tatian, şef al direcţiei juridice a Ministerului de Interne.
Astfel, se mai precizează în comunicatul de la Procuratură, în anul curent împotriva colaboratorilor de poliţie au fost iniţiate 30 de procese penale pentru aplicarea torturii şi 65 pentru exces de putere.
În comunicat nu se spune însă câţi poliţişti au ajuns în acest an pe banca acuzaţilor în urma intentării dosarelor.
Statistica din anii trecuţi demonstrează că numărul acestora este extrem de mic fiind raportat la amploarea fenomenului.
Vlad Georgescu l-a întrebat pe avocatul Vitalie Nagacevschi, de la asociaţia „Juriştii pentru drepturile omului”, cum se explică gestul procuraturii generale.

Sursa:BBC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ