Prof. Natalia Rusu despre Basarabia

25
251

25 COMENTARII

 1. Imi pare foarte rau d-na Natalia Rusu,dar trebuie sa stiti,ca transnistria,chiar daca locuiesc basarabeni in ea,nu a fost niciodata teritoriu romanesc,a fost lipita de dictatorul stalin,ca sa traga si BASARABIA in uniunea sovieto-bolsevica,deci transnistria,nu este teritoriu romanesc,uitati-va pe harta ROMANIEI MARI si vedeti,ca transnistria,este in afara granitelor ROMANIEI MARI.

 2. Dar atata timp cat ea exista, va fi un motiv pentru blocarea Basarabiei in proiectul Rusiei Mari. Spatiul dintre Bug si Nistru ar trebui partajat cu Ucraina – doar asa s-ar rezolva echilibrul geostrategic in zona…

 3. Nu partajat, ci negociat cu Ucraina, oferit la schimb cu celelalte teritorii romanesti oferite gratis Ucrainei de catre Hrusciov dupa ce Moldova rasariteana a fost luata cu forta Romaniei in ’40. Transnistria nu trebuie lasata „dezlegata” pentru ca de una singura nu are sens si va fi un instrument de tensiune si santaj la adresa Romaniei si romanilor in general. Ea ar trebui sa faca parte dintr-un stat sa fie parte a ceva. Iar cum noua, romanilor, nu ne place sa luam ce nu este al nostru, va trebui ca prin inteligenta sa o dam la schimb cu pamanturile romanesti din Ucraina.

 4. Daca te uiti la lista de motive invocate de URSS pt. raptul din 1940, unul dintre ele este re-unificarea RASSM, create artificial pe teritoriul Ucrainei, cu Basarabia. Deci, lasata Ucrainei, sau negociata la schimb cu alte teritorii, va putea oricand fi „reactivata” cu acest scop. In plus, faptul ca nu a facut niciodata parte din Romania, nu este un argument suficient, deoarece nici Transilvania, Maramuresul, Bucovina sau Crisana nu au facut parte din Romania, pana la 1918.
  Da, e adevarat, poate fi negociata pt. Bugeac (adevarata Basarabie) sau/si N. Bucovinei, insa acesta ar trebui sa fie cazul cel mai defavorabil!
  Si mai este o problema, prezenta granitei romanesti la cativa zeci de km de Odessa, port de importanta cruciala, va fi totdeauna o amenintare la nivel geostrategic pentru Rusia/Ucraina. Problema s-ar rezolva pe termen lung doar prin atragerea Odessei in partea romaneasca si/sau prin garantarea unei enclave slave la Dunare, asemeni Kaliningradului, deoarece problema majora a Ucrainei/Rusiei este accesul la gurile Dunarii. Da, suna fantezist si ilogic in raport cu proportiile etnice din zonele respective, dar asta este in fapt miza jocului: accesul la Carpati, dincolo de linia Nistrului si la Dunare…

 5. Si eu sunt de acord sa se negocieze granite etnice intre romani si ucrainieni, tinandu-se cont de asezarea geografica al diferitelor localitati locuite majoritari de una dintre aceste popoare. Aceste negocieri sunt cel mai greu de pornit dar cu rezultate durabile in viitor.

 6. Nu este chiar in regula cu respectarea granitelor etnice, din moment ce una dintre parti a facut deportari si masacre cu scopul de a modifica proportiile etnice. Cel mai corect ar fi ca Ucraina sa faca restituirea integrala a ceea ce a inglobat in 1940 iar cu R.Moldova+Transnistria ne descurcam noi… Daca in Bugeac si N. Bucovinei am repatria, dupa modelul german, macar o parte din descendentii romanilor colonizati sau deportati in spatiul „rusesc” intre 1812-1960, tot ar fi 2-300.000 care s-ar intoarce, iar proportiile etnice s-ar modifica corespunzator.
  Bine, astea sunt vise, pana se gaseste cineva care sa aiba curajul sa discute si sa negocieze aceste lucruri cu Ucraina.
  Ideea este ca atunci cand se promoveaza Basarabia ca pamant romanesc, sa nu se uite Bugeacul (adevarata Basarabie istorica) si N. Bucovinei + Hotinul!

 7. Marius are foarte mare dreptate. Ar fi si o reparatie morala pentru romanii deportati de bolsevici / sovietici de-a lungul celor 200 de ani de cand ne-au despartit, romanii de romani, aducerea lor la matca, de acolo de unde buneii lor au fost dusi (numai in Kazahstan cati sunt!). Dar, este nevoie de o conducere a tarii care sa aiba si curajul si dorinta de a face ceea ce trebuie pentru poporul roman.

 8. ÎMI PARE RĂU CE AUD AICI, GATA CU AMĂGITUL, FRAȚILOR NU AVEM ALTĂ SCĂPARE DECÎT „RĂZBOI” E NECESAR PENTRU CĂ NIMENI NU VA NEGOCIA CU NOI, NIMIC, ȘI NIMENI NU NE VA DA NIMIC, FĂRĂ CA SĂ AIBĂ O FRICĂ DE ACEST POPOR, NU TREBUIE SĂ MAI CEDĂM NIMIC, CI DIN CONTRA RĂZBOI, NU MAI FIȚI LAȘI ATÂTA CĂ CI DESTUL MANIPULEAZĂ RUSOFONII AICI CĂ AȚI FUGIT DE FRICĂ ÎN 1940, NU MIA DAȚI ÎNAPOI FĂRĂ DIPLOMAȚI ȘI RĂBOI NU IZBUTIM NIMIC. DEGEABA VORBIM.

  • Mergem si la razboi, dar nu inainte de a fi epuizat toate mijloacele diplomatice. Iar, din pacate, pana cum, nu s-a miscat nimic nici macar la nivel declarativ! Avem nevoie de oameni cu coloana vertebrala care sa ne conduca, nu din cei avortati de comunism care se ghideaza numai dupa ce le spune burta! Cred ca mai avem de asteptat pana va veni si „Mesia” poporului roman.

 9. Nu cred ca ne trebuie neaparat un Mesia, ci sa invatam sa lucram unii cu altii, sa gandim si sa indeplinim proiectele sprijinindu-ne reciproc.
  Apoi daca o veni si un Mesia, doar nu l-om refuza… doar sa nu facem ceea ce am facut cu alti conducatori ai nostri…

 10. Razboiul trebuie evitat cat se poate, deoarece, cum spunea cineva, lucrurile pot evolua intr-o directie neasteptata si nu neaparat buna. Un razboi deschide, in general, usa la revendicari ulterioare, pe cand o negociere magistrala presupune un acord al tuturor partilor, mai greu de contestat.
  Ceea ce se ignora in legatura cu crearea Romaniei Interbelice (nu o voi numi „mare”, pentru ca n-a fost) este ca a fost in principal rezultatul negocierilor de la Trianon/Versailles, participarea la razboi fiind doar un factor ajutator in negocieri. Primul razboi mondial a impins Romania aproape in colaps, armata fiind redusa la un moment dat, in 1917, la doar 50.000 – efectiv in stare apta de lupta, Romania aflandu-se atunci la un pas de a disparea cu totul de pe harta (cine s-ar fi gandit in 1916 ca aliatii rusi ne vor parasi sau chiar intoarce armele impotriva noastra?). Doar colapsul frontului de vest si negocierile de pace, precum si campania din 1919, ne-au ajutat sa facem Unirea.
  Apoi este si factorul uman, nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva, desi istoria arata ca ciclic, anumite generatii ignora avertismentele inaintasilor si incearca pe pielea lor calea conflictului militar.

 11. „o negociere magistrala presupune un acord al tuturor partilor, mai greu de contestat.”
  Marius FRATE ROMÂNE,te rog nu fi naiv!
  Se vede că nu înţelegi psihologia Călăilor Ocupanţi Ruşi.
  RUŞII NU ŞTIU DECÂT O SINGURĂ LIMBĂ:FORŢA ARMELOR.
  Tu ai uitat ce MĂCEL au făcut în Georgia?
  Sau ce LOVITURĂ DE STAT au dat în Kîrghîstan?
  Sau că ei sunt PĂPUŞARII care „SFORĂRESC” prin TRIADA MAFIOTĂ Voiculescu-Patriciu-Vântu aşa zisa opoziţie din România(PSD-PML+KGB)…
  Tu nu vezi că nici măcar Kurilele nu le-au inapoiat japonezilor?
  Ba chiar prin vocea lui Vladimir Jirinovski uite ce au putut spune:

  „Ați vrut insule Kurile?
  La ce ați ajuns ?
  Acum, veți admira ruinele clădirilor voastre.
  Şi veți muri, toți 120 de milioane, dacă veţi mai cere încă o dată întoarcerea insulelor Kurile!

  LA FEL SI RESTUL.
  Și încă ceva – vinurile georgiene, sau careva observatori.
  Doriţi oare ca lumea să uite cuvântul Georgia?
  La Sud, să existe hotarul ruso-turc! Să se gândească Saakaşvili la asta!
  În caz contrar tsunami se va produce în altă parte a lumii.
  În Caucaz”
  , a declarat într-un interviu pentru Region TV, Jirinovski.

  „La Sud, să existe hotarul ruso-turc. Iar la Est, hotarul ruso-german! Iată care sunt cele două hotare dorite de partidul nostru!”, a mai spus Jirinovski.

  ĂŞTIA SUNT Călăii Ocupanţi Ruşi!
  Are dreptate „ROMÂNUL DIN EST”!
  GATA CU DIPLOMAŢIA!
  De 20 de ani „PRAGMATIC”(a se citi SLUGARNIC) tot „negociem”(a se citi TRĂDĂM) diplomatic.
  AJUNGE!

  Află FRATE ROMÂNE „Marius” că Rusia se pregăteşte de război.
  Putin tocmai ce a cerut ca URGENT să se treacă la educarea MILITAR-patriotică a tinerilor ruşi.
  La sud de Dunăre Boiko Borisov a cerut şi el ca LICEENII SĂ ÎNCEAPĂ PREGĂTIREA MILITARĂ.
  BOZGORII din secuime antrenează grupări PARAMILITARE.
  Iar ministrul de externe al Hungariei a făcut prima vizită oficială…LA MOSCOVA.
  Se pare că ruşii sunt gata să îi lase SĂ ATACE ROMÂNIA şi să devasteze Transilvania cu condiţia ca Hungaria SĂ PĂRĂSEASCĂ NATO şi să intre în alianţa cu Moscova.
  La fel ruşii au înţelegeri secrete cu Călăii Ocupanţi Sârbi cărora le-au promis Banatul şi cu Călăii Ocupanţi Bulgari cărora le-au promis Dobrogea.
  Dacă nu mă crezi întreabă pe orice ROMÂN basarabean ce au strigat bolşevicii Coloanei a-5-a RUSE de manipulare în masă la demonstraţiile din Chişinău .
  AU CERUT DEZMEMBRAREA Ţării Noastre Mamă ROMÂNIA!
  Cu ăştia,cu Călăii Ocupanţi Ruşi vrei tu FRATE ROMÂNE „Marius” să faci ce?…Să NEGOCIEZI?
  Să negociezi în timp ce în Transnistria COPIII ROMÂNI sunt sunt asediaţi în şcoli de brutele Ocupantului RUS Smirnov cu KALAŞNICOVURILE LA CAP pentru A RENUNŢA LA LIMBA ROMÂNĂ STRĂMOŞEASCĂ??????
  Să negociezi în timp ce la Tighina în cimitirul General DRAGALINA,SFINTELE OSEMINTE ALE EROILOR ROMÂNI sunt întoarse cu buldozerele de aceeaşi Ocupanţi Ruşi?
  Nu mai fiţi naivi FRAŢI ROMÂNI!
  Vremea negocierilor s-a încheiat în ziua în care Călăii Ocupanţi Ruşi au dezlănţuit MĂCELUL DE LA Nistru,doar pentru a bloca RE-UNIREA!
  Ilie Ilaşcu,Mircea Druc,soţii Tedorovici,Gheorghe Ghimpu,Nicolae Costin,Dumitru Matcovschi,Grigore Vieru au simţit pe trupul lor dorinţa de „NEGOCIERE” a Ocupanţilor Ruşi.
  Singura „negociere” pe care o înţeleg Ocupanţii Ruşi ESTE RĂZBOIUL.
  Şi când se va da semnalul RĂZBOI LE VOM DA.
  Nimic mai puţin.
  Pentru că DE MII DE ANI,pe-al nostru steag E SCRIS UNIRE!

  • esti radical si gandirea ta e mai degraba in ton cu tendintele primei jumatati a secolului XX, decat a sec XXI.
   Daca e pana acolo, romanii sunt prea neinsemnati pentru ei, ca sa se ia rusii (aliati cu ungurii dupa cum afirmi tu) la „bataie” cu noi. Ungurii, se bucura de „grija” popoarelor europene vestice, asa ca nu cred ca s-ar grabi sa rupa toate legaturile cladite in ani de zile, pentru a se alia cu Rusia. Suntem prea mici si neinsemnati sa ne apucam noi acuma sa ridicam armele si sa ne batem cu morile de vant, am fi redusi imediat la tacere.

   • Din punct de vedere al politicii mondiale, soarte noastra e stabilita dinainte de „altii”. Daca mergem la razboi, vo fi luati ca ca si copilul mofturos caruia nu-i convine mancarea, si i se ia farfuria din fata si i se trosneste o palma peste ceafa. Ramane doar sa explicam clar si cu argumente, de ce nu ne convine mancarea, si sa aratam ca stim sa gatim singuri ( totul e o metafora, desigur).
    Credeti ca UE, daca ar fi considerat granita de est a Romaniei drept instabila si periculoasa, ne-ar mai fi primit in Uniune? De ce am fi atunci noi in UE, iar Serbia,Munte Negru si zona Kosovo, unde sunt probleme asemanatoare, nu ar fi?
    Legat de pregatirea de razboi inc are se angreneaza Rusia, aici s-ar putea sa nu gresesti in totalitate, adica, instalarea unui scut anti-racheta de catre americani, pe teritoriul Romaniei, asa tam-nesam, poate ascunde si niste temeri din partea SUA.

    • Cleştele RUSO-HUNGAR est-vest

     Larrz Watts

     Guvernul Maghiar 1946

     La începutul celui de-al doilea rãzboi mondial, chestiunea teritorialã basarabeanã şi cea transilvãneanã erau strâns conexate în concepţia sovieticã. Politica dusã de Comintern, ca România sã cedeze acele teritorii împreunã cu Bucovina şi Dobrogea, a fost revigoratã dupã criza cehoslovacã din 1938, când Moscova a început sã-şi declare sprijinul pentru iredentismul teritorial al guvernului Horthy. Evoluţia a fost predictibilã date fiind interesele comune ale „Ungariei şi Uniunii Sovietice faţã de România, care au împins cele douã ţãri una spre cealaltã,” dupã primul rãzboi mondial. Mesajul nu a trecut nerecepţionat la Budapesta. Încã odatã se prefigura formarea unei coaliţii sovieto-maghiaro-bulgare pentru o ofensivã împotriva României. Paradoxal, Berlinul formase deja o coaliţie cu Ungaria şi Bulgaria, iar, în 1939, va face acelaşi lucru cu URSS, ca parte compinentã a scopului mai larg al lui Hitler de a redesena frontierele europene şi a redefini balanţa de putere.

     Coaliţia „roşie-albã” în a doua campanie transilvãneanã

     Horthy l-a rechemat imediat pe generalul Henrik Werth de la pensie şi l-a numit şeful statului major al Honved. Werth, un veteran al operaţiunilor Armatei Roşii Maghiare din prima campanie transilvãneanã din 1919, a prezentat planurile unei ofensive militare în Transilvania, prin vãile Someşului şi Mureşului, cu alocarea unui rol semnificativ operaţiunilor de sabotaj ale organizaţiilor paramilitare care se pregãtiserã pentru recuperarea militarã a Transilvaniei de la începutul anilor `30. Spre exemplu, Membrii Asociaţiei Trãgãtorilor de Elitã Maghiari (Országos Magyar Lövész Egyesület) erau antrenaţi în ordinele militare ale celor 22 de contingente militare ungare etnice din cadrul armatei române, cu scopul evident al infiltrãrii şi subversiunii. Între 1938 şi 1939, spionajul maghiar a organizat, din nou, reţele de partizani pentru a sprijini invazia militarã. În toamna lui 1939, Serviciul de Siguranţã Internã al României a descoperit astfel de grupuri care operau în Carei, Cehul Silvaniei, Cluj, Hunedoara, Marghita, Miercurea Ciuc, Odorhei, Satu Mare, Târgu Mureş şi Zalãu. Grupul Satu Mare, unul dintre cele mai mari, cuprindea 130 de persoane şi era condus de clerici catolici şi reformaţi împreunã cu personal militar de la Budapesta, mulţi dintre ei fiind instructori în unitatea paramilitarã Rongyos Gárda (Garda Furioasã). Rongyos Gárda, formatã mai ales din veterani maghiari din Transilvania, şi-a câştigat reputaţia de a fi de o brutalitate excesivã în perioada în care a activat pentru dezmembrarea Cehoslovaciei, ocuparea Ruteniei, invazia germanã în Polonia şi prin atrocitãţile din Serbia. Pe lângã sarcinile principale de provocare a panicii şi îngreunare a retragerii armatei române, ea avea şi scopul de a crea un pretext plauzibil, în opinia internaţionalã, pentru intervenţia armatã a Ungariei. În acest sens ei au plãnuit „arderea satelor germane (şvabe sau sãseşti)” însoşitã de o campanie de propagandã centralizatã pentru atribuirea acestor atrocitãţi autoritãţilor române naţionaliste. Intenţia Moscovei de a intra în Basarabia, sprijinul faţã de pretenţiile Ungariei şi încurajarea pretenţiilor Bulgariei asupra Dobrogei au devenit explicite aproape imediat dupã semnarea pactului Hitler-Stalin, în august 1939. La începutul lui decembrie, fostul şef al PCR – şi secesionist militant al Dobrogei – Boris Stefanov a publicat un articol în ziarul Cominternului în care sugera cesiunea iminentã a provinciilor româneşti şi pleda pentru necesitatea stabilirii de baze militare sovietice în aceste teritorii. Guvernul maghiar şi conducerea armatei „s-au angajat instantaneu în pregãtiri militare şi diplomatice fervente”, care urmau sã le permitã sã acţioneze la izbucnirea unui conflict româno-sovietic. Generalul Werth, care întocmise pentru Consiliul Suprem al Apãrãrii al lui Horthy câteva proiecte „ale unei convenţii militare cu Uniunea Sovieticã pentru coordonarea momentului atacului”, a fost acum autorizat sã negocieze cu partenerii sovietici şi „a fost realizat un plan detaliat cu specificarea pretenţiilor Ungariei asupra României şi a condiţiilor intervenţiei”. Werth era sprijinit de Horthy şi de un numãr de ofiţeri superiori, inclusiv de viitorul sãu succesor, generalul Ferenc Szombathelyi, „care considera cã încheierea unei înţelegeri cu Rusia, în defavoarea României este şi posibilã, şi dezirabilã ”. Generalul Gabor Faragho, veteran al primului rãzboi mondial, vorbitor de limba rusã, implicat în negocieri, a fost numit ataşat militar la Moscova pe 1 iulie 1940, imediat dupã anexarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord. În prima parte a anului 1940, ambasadorul german la Budapesta a raportat uluit cât de deschis „ambasadorul sovietic de aici încuraja Ungaria sã treacã la acţiune armatã împotriva Transilvaniei”, idee pe care o exprimase şi faţã de ambasadorul german. De asemenea, ambasadorul german de la Moscova raporta cã Molotov, care de obicei nu avea primiri decât la nivel de ambasadori, acum primea şi diverşi unguri de rang inferior. Pe 25 iunie 1940, la numai câteva zile dupã ce forţele sovietice invadaserã Basarabia şi Bucovina, Molotov l-a informat şi pe ambasadorul Italiei în legãturã cu sprijinul Moscovei faţã de „pretenţiile la adresa României” exprimate de Ungaria şi Bulgaria.
     Moscova fãcea presiuni asupra Bulgariei sã solicite întreaga Dobroge, cu scopul evident de a crea o graniţã continuã între Uniunea Sovieticã şi Bulgaria.
     Cu ocazia primirii de felicitãri din partea ofiţerilor de informaţii bulgari pentru anexarea Basarabiei, partenerii sovietici le-au transmis cã
     „e posibil sã ne mai întâlnim o datã pe Dunãre.”

     La mai puţin de 24 de ore dupã trimiterea ultimatumului Moscovei cãtre România, reprezentantul maghiar la Moscova, Istvan Kristóffy, îşi exprima „marea satisfacţie” în faţa adjunctului comisarului sovietic pentru relaţii externe (şi şef al departamentului extern al NKVD), Vladimir G. Dekanazov. Dupã solicitarea Comisarului ªef Molotov „de a influenţa Iugoslavia sã pãstreze tãcerea în cazul în care Ungaria va trebui sã intre în conflict cu România” pentru anexarea Transilvaniei, ministrul maghiar de externe putea nota cu satisfacţie cã „Iugoslavia este calmã şi cã el nu crede în posibilitatea ca Iugoslavia sã intervinã în cazul unui conflict româno-maghiar”. De asemenea, ministrul adjunct de externe maghiar îl felicita pe ambasadorul sovietic de la Budapesta, afirmând cã
     „(ungurii) sunt mai fericiţi pentru aceasta decât oricare alt stat, deoarece pentru ei înseamna lichidarea principiului integritãţii teritoriale a României şi o posibilitate mai facilã de a continua ceea ce (sovieticii) începuserã”.
     Molotov l-a reasigurat pe Kristóffy cã Moscova considera „pretenţiile Ungariei asupra României ca fiind bine fundamentate”, adãugând cã Budapesta putea conta pe sprijinul Moscovei la „orice conferinţã internaţionalã la care se va ridica problema pretenţiilor Ungariei.”
     Ministrul maghiar de externe a exprimat „profundele mulţumiri” ale guvernului sãu pentru prietenia şi sprijinul Moscovei, informându-l pe ambasadorul sovietic de la Budapesta cã, Honvedul fiind total mobilizat, „Ungaria era gata sã înceapã rãzboiul”.
     Ca o ironie, aliatul german al Ungariei a împiedicat-o sã atace pentru a-i împiedica accesul la resursele României, arbitrând în schimb transferul nordului Transilvaniei la Ungaria, pe 30 august 1940. La începutul campaniei din est, în 1941, Molotov îi reamintea lui Kristóffy sprijinul Moscovei faţã de pretenţiile Ungariei asupra României, precum şi „despre tratatul comercial foarte avantajos dintre cele douã ţãri”, insistând cã „nu era necesar ca Ungaria sã intre într-un rãzboi germano-rus”. Kremlinul sublinia cã „nu a obiectat niciodatã şi nu va obiecta nici acum la pretenţiile revizioniste ale Ungariei privitoare la Transilvania” şi cã

     „Ungaria va putea conta şi în viitor pe sprijinul sovietic în privinţa Transilvaniei”
     dacã nu va participa militar în campanie. Budapesta a fãcut eforturi semnificative pentru a-şi menţine relaţiile cu Kremlinul, propunând chiar Berlinului sã menţinã legaţia de la Moscova pe perioada rãzboiului, ca un canal de comunicaţie pentru eventuale negocieri de pace dintre Al Treilea Reich şi Uniunea Sovieticã. Consecvent acestei colaborãri împotriva României, Stalin a considerat cã se cuvenea sã acorde un alibi Ungariei, afirmând la sfârşitul rãzboiului cã „armata fascistã germanã” a avut „pe front numai sprijinul direct al trupelor italiene, române şi finlandeze”.

   • „rusii aliati cu ungurii dupa cum afirmi tu”
    După cum afirm eu?
    Nu.Nu afirm DOAR eu.
    Te rog studiază cărţile profesorului american Larry Watts.
    „With fiends luke these…”
    „Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare.”

   • „esti radical si gandirea ta e mai degraba in ton cu tendintele primei jumatati a secolului XX, decat a sec XXI”

    Ce pot să zic?
    Decât TRĂDĂTOR de neam şi ţară şi SLUGOI ABJECT al Călăilor Ocupanţi Ruşi precum Ion ILiescu zis şi IliciKGB peste Prut eu am ales să fiu „REACŢIONAR” precum MARTIRII ROMÂNI Mihai Eminescu,soţii Teodorovici,Grigore Vieru.
    Se pare că pe ROMÂNII ca mine bombele şi rachetele intercontinentale termonucleare ruseşti mă lasă rece.
    Se pare că şi pe Marele nostru rege Burebista l-au lăsat rece legiunile lui Cezar.
    Cu o gândire DE SLUGI ÎNFRICOŞATE NOI ROMÂNII nu am mai fi existat astăzi.
    Polonezii REFUZĂ SĂ UITE Katynul.
    NOI ROMÂNII basarabeni REFUZĂM SĂ UITĂM Fântâna Albă.
    Refuzăm să uităm Siberiile de gheaţă.
    Şi nu suntem singuri.
    Ştiaţi că „întâmplător” SCUTUL ANTIRACHETĂ a fost proiectat în aşa fel încât protejează şi Basarabia şi Bucovina?
    Undeva într-o tabără pe malul Mării Negre ,”întâmplător” m-am convins personal că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Ocupanţilor Ruşi.

 12. Eu vorbeam de negocieri cu Ucraina, nu cu Rusia…
  Dandu-le satisfactie, adica razboi, am intra exact in jocul lor, pentru care sunt deja pregatiti iar noi nu. Nu cred ca este cineva in statul major al armatei romane care isi doreste razboi pe 2 directii simultan, daramite pe 4!
  Doar un singur front, de mai mult de 1000 de km, cum ar fi cel spre Ucraina, ne-ar mobiliza majoritatea militarilor ce pot fi concentrati in termen scurt, fara cele cateva luni de minima instruire.
  Mai ales la efectivele si dotarea actuala a armatei romane, dintre cele mai proaste care au existat vreodata, se poate termina rapid totul cu un dezastru! Doar instruirea e ceva mai buna, dar nu e suficienta.

  • Calăii OCUPANŢI RUŞI în acţiune:

   fragment din declaraţia colonelului Kravcenko, luat prizonier în luptele de la Tighina:

   “Am văzut cum Kostenko, împreună cu nişte soldaţi, l-au bătut pe poliţistul Valentin Purice, care căzuse prizonier. L-au bătut cu pumnii, cu picioarele, cu patul armei.
   Apoi l-au bătut în picioare de viu pe o cruce de scândură.
   Kostenko era beat. Îşi bătea joc de Purice, arzându-l cu steluţele de la epoleţi încinse în foc, pe care i le înfigea în cap. Valentin Purice era viu. Apoi l-au aruncat în Nistru.”
   (cadavrul poliţistului Valentin Purice, ucis la 29 martie, a fost scos din Nistru 2 aprilie)

   (Victor Bârsan, Masacrul inocenţilor, Bucuresti, 1993)

   „Marius” ai citit?Mai vrei să „negociezi” cu stăpânii lui Kostenko ?
   Sau poate cu Smirnov….
   Tu încă nu ai înţeles că uKAKAcraina face DOAR CE ÎI ORDONĂ Rusia?
   Dacă OCUPANŢII RUŞI le-ar fi pus KALAŞNICOV-URILE la tâmpla COPIILOR TĂI ai mai fi continuat să te gândeşti la….negocieri?
   Din păcate se vede că nu cunoşti psihologia IMPERIALIŞTILOR SLAVI.
   Ei până şi biserica o folosesc DOAR ca pe o armă de ÎNDOBITOCIRE şi ÎNROBIRE în masă.
   Te rog citeşte-l pe Eminescu,”România în luptă cu panslavismul” şi vei vedea cu cine ai de-a face.

  • „Diplomaţia franceză”?Ce-i asta? Probabil este numele unui portavion american…
   Sau a unei escadrile de B-24 „Liberator”?
   Nu Franţa cea laşă şi COLABORAŢIONISTĂ a câştigat războiul ci AMERICA.
   Fără debarcarea AMERICANĂ din Normandia în vest şi trădarea mizerabilă a regelui Mihai în est,Franţa vorbea azi germana.

 13. Frate Eminescu o posibila cedare a transilvaniei cred ca glumesti ungurii se ard din interior nu as vrea sa ma gandesc ce revolutii ar face romanii nostri pe acolo.bulgaria are deja 300.000 romani concentrati in cadrilater ce ar mai face ei si cu cei aproximativ 750.000 din dobrogea?sa ne dezmembreze pe noi,prietene uiti un lucru esential NOI SUNTEM ROMANI SI SUNTEM AICI DIN VECI STAPANI,o da si ROMANUL IN VECI NU PIERE!!!

 14. „o posibila cedare a transilvaniei cred ca glumesti ”
  „sa ne dezmembreze pe noi,prietene uiti un lucru esential”

  FRATE ROMÂNE „Romanul”,nici în cele mai groaznice coşmaruri nu aş îndrăzni măcar să mă găndesc la aşa ceva.
  SUTE DE MII de eroi români şi-au jertfit vieţile pentru a realiza visul de veacuri al tuturor românilor:ROMÂNIA REÎNTREGITĂ!
  Eu doar încerc să vă pun în gardă:IATĂ CE PLĂNUIESC Călăii Ocupanţi Ruşi.
  Iată ce lozinci li s-a ordonat DE LA MOSCOVA să latre la mitingurile electorale bolşevice!

 15. Eminescu Romanul – stai linistit, bunicii mei au fost basarabeni si am inca rude acolo, nu trebuie sa-mi citezi din ce au facut, pt. ca stiu prea bine!
  Doar ca refuzi sa vezi ca in afara de diplomatie nu ne permitem altceva…

LĂSAȚI UN MESAJ