Profanarea repetata a statuii generalului rus ar putea declansa un conflict diplomatic

0
85

Suvorov face din nou istorie

suvorov

Marian Garleanu – Romania Libera
Un conflict diplomatic in toata regula intre Romania si Federatia Rusa este pe cale sa izbucneasca in aceste zile deoarece „niste glumeti” – asa cum i-a numit primarul comunei vrancene Dumbraveni – au profanat din nou statuia eroului rus generalul Suvorov. Statuia este amplasata pe raza acestei localitati, chiar de-a lungul arterei europene E 85. Povestea a inceput in urma cu cinci saptamani cand persoane necunoscute au scris cu vopsea rosie pe statuia generalului Alexander Suvorov – „Basarabia, pamant romanesc”. Ulterior, primarul localitatii Dumbraveni, Ionel Strambei, a trimis cativa angajati pentru a acoperi cu var soclul statuii. Dupa care generalul sub forma de statuie a fost pazit de catre un angajat al Primariei si doi caini lupi.
„Se pare ca au fost unii dintr-o Dacie cu numere de Ialomita, cel mai probabil basarabeni, care au trecut prin zona si au mazgalit statuia. Acum am pus oameni de paza cu caini lupi. Nu cred ca se mai poate intampla ceva”, a declarat dupa incident primarul din Dumbraveni, Ionel Strambei. Numai ca in urma cu doua zile paznicii pusi de
primar sa vegheze statuia s-au trezit cu o alta inscriptie pe soclul statuii maresalului rus – „Moarte rusilor!”. Daca prima data mesajul a fost scris pe partea din fata a statuii, cel de-al doilea a aparut pe laterala soclului generalului. Oamenii primarului s-au pregatit rapid cu galetile cu var si au acoperit in timp-record infama incitare. „Am vazut la prima ora a diminetii cum angajatii primariei varuiau soclul pe care scria „Moarte rusilor!”. Erau foarte agitati, in frunte cu viceprimarul Talvar, au adus si o scara”, a declarat un satean sub protectia anonimatului.
Primarul din Dumbraveni s-a aratat tulburat si totodata iritat de turnura evenimentelor. „Nu pot sa va spun nimic! Eu am pus oameni de paza si nu or sa se mai intample evenimente. M-au innebunit si cei de la SRI de cate ori m-au sunat, ce tot aveti cu statuia?”, a spus primarul Ionel Strambei. seful Sectiei SRI Vrancea, colonelul Nicolae serban, spune ca nu stie nimic despre discutiile dintre subordonatii sai si primarul Strambei. Cu privire la alte chestiuni legate de profanarea monumentului, colonelul serban ne-a indrumat catre Biroul de Presa al SRI.
In aceste zile la Focsani sunt prezenti pentru a investiga situatia profanarii statuii generalului Alexandr Vasilievici Suvorov mai multi reprezentanti ai Oficiului National pentru Cultul Eroilor in frunte cu inspectorul E. Tiron. „Conventiile diplomatice internationale stabilesc ferm formele de pretuire a memoriei fiecarei natiuni”, a precizat Paraschiv Usturoi, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National (DCCPN) Vrancea.
Amintim ca in anii ‘50, localitatea Dumbraveni s-a numit Suvorov, iar generalul rus a intrat in folclorul local prin replica „romanilor am sa le las doar ochii, sa aiba cu ce plange”.

NICIUN COMENTARIU

 1. ITAR TASS: Statuia lui Suvorov a fost vandalizată
  Miercuri 09 mai 2007, 12:20

  Monumentul generalului rus Alexandr Suvorov de lângă Focşani a fost vandalizat, relatează agenţia rusă de presă ITAR TASS. Potrivit agenţiei, pe soclul statuii din comuna Dumbrăveni a fost inscripţionat cu vopsea roşie textul „Basarabia este pământ românesc”.

  Este pentru prima dată când se produce un incident de acest fel, spune viceprimarul localităţii. Ministerul Culturii şi Cultelor de la Bucureşti trebuie să se ocupe acum de recondiţionarea monumentului. Sculptura, închinată generalului rus Alexandr Suvorov, a fost construită la Dumbrăveni în 1913, însă în timpul primului război mondial a fost dusă în Rusia.

  În 1959, o copie a acesteia a fost reinstalată la Dumbrăveni, comună care s-a numit chiar Suvorov în perioada comunistă. În 1788, generalul rus a câştigat două mari victorii împotriva turcilor otomani la Focşani şi la Râmnicu Sărat.
  Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ