Program național: 100.000 de basarabeni vor vizita România

0
132

 1. Program național: 100.000 de basarabeni vor vizita România

100.000 de cetățeni ai Republicii Moldova vor avea ocazia să se familiarizeze cu realitățile sociale, culturale și economice ale României în cadrul unui program național desfășurat în intervalul iunie – final de septembrie.

„Cunoaște-ți Țara” este numele unui nou proiect de amploare organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 împreună cu parteneri din toată România. Scopul programului vizează eliminarea stereotipurilor formate de propaganda antiromânească din ultimii peste 200 de ani în stânga Prutului și obținerea unei majorități unioniste în Republica Moldova către anul 2018, se arată într-un comunicat de presă al Acțiunii 2012.

Programul „Cunoaște-ți Țara” demarează astăzi, cu venirea la Iași a patru autocare cu câte 50 de basarabeni. Aceștia vor vizita cele mai atractive obiective turistice din oraș și împrejurimi.

http://infoprut.ro/44479-program-national-100-000-de-basarabeni-vor-vizita-romania.html

 

  1. ONOR LA DRAPEL. Duminică sărbătorim Ziua Drapelului Naţional al României. Tricolorul, un simbol mai vechi decât Marea Unire

Ziua Drapelului – ştiută şi ca Ziua Tricolorului – a fost proclamată prin lege în 1998 pentru marcarea de către autorităţile publice prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. În 1834, voivodul Alexandru Ghica al Ţării Româneşti a atribuit Armatei ca steag tricolorul, cu cele 3 culori – roşu, galben şi albastru – consfinţirea steagului având loc prin decret în timpul Revoluţiei paşoptiste – când s-a precizat că pentru stindard „culorile sunt albastru închis, galben deschis şi roşu carmin”, dispuse vertical, aranjate în ordinea următoare: „lângă lemn vine albastru, apoi galben şi apoi roşu fâlfâind“. Ziua Drapelului a fost instituită pentru a marca data de 26 Iunie 1848, când guvernul a hotărât că tricolorul – roşu, galben şi albastru – reprezintă steagul Ţării Româneşti.

http://www.evz.ro/onor-la-drapel-duminica-sarbatorim-ziua-drapelului-national-al-romaniei-tricolorul-un-simbol-mai-vechi-decat-marea-unire.html

 

  1. Proiect de Țară fără precedent la Chișinău: crearea Statului Comun România-Republica Moldova

Biroul permanent al Sfatului Ţării-2 propune un proiect nou de Ţară: crearea Statului Comun România-Republica Moldova, scrie Nicolae Dabija în Literatura și Arta.

Realizarea acestui proiect depinde de voinţa politicienilor din cele două state, dar şi de fiecare dintre noi în parte.

E un moment propice pentru rectificarea unei nedreptăţi, care continuă, cu o mică întrerupere care a ţinut 22 de ani, de două secole.

https://argumentul.info/2016/06/24/proiect-de-tara-fara-precedent-la-chisinau-crearea-statului-comun-romania-republica-moldova/

 

  1. Singura bătălie a lui Ștefan cel Mare purtată pe teritoriul actualei Republici Moldova

Situat la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, în nordul Republicii Moldova, satul Lipnic din raionul Soroca este o localitate cu foarte multă istorie.

Aici a avut loc, acum aproape 500 de ani, singura bătălie a oastei lui Ștefan cel Mare purtată pe teritoriul actualei Republici Moldova, împotriva tătarilor. În timpul regimului sovietic biserica, care astăzi aparține de Mitropolia Basarabiei, a fost una dintre puținele din regiunea de nord a țării, care nu a fost închisă de autorități, așa cum s-a întâmplat cu aproape toate celelalte lăcașuri sfinte.
Potrivit istoricilor, invazia tătarilor și victoria oastei domnitorului Ștefan cel Mare, ar fi avut loc la început de toamnă, probabil între anii 1467 și 1470.

http://www.timpul.md/articol/singura-batalie-a-lui-tefan-cel-mare-purtata-pe-teritoriul-actualei-republici-moldova-94429.html

 

  1. Lazurcă: Dodon nu are cum să-i retragă cetățenia moldovenească lui Băsesescu, deocamdată nu e președinte. Vom vedea încă dacă va ajunge

Marius Lazurcă, ambasadorul României în Republica Moldova, care se află pe final de mandat, a spus că Igor Dodon nu are cum să-i retragă cetățenia lui Traian Băsescu atât timp cât acesta încă nu a depus jurământul, iar liderul socialiștilor nu a devenit încă președinte. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În ProFunzime”, de azi 24 iunie.

http://www.realitatea.md/m-lazurca-dodon-nu-are-cum-sa-i-retraga-ceta-enia-moldoveneasca-lui-basesescu-deocamdata-nu-e-pre-edinte-vom-vedea-inca-daca-va-ajunge_41353.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ