Programul „Cunoaște-ți Țara”. Basarabenii iau la pas întreaga Românie

0
162
 1. Programul „Cunoaște-ți Țara”. Basarabenii iau la pas întreaga Românie

Peste 600 de cetățeni ai Republicii Moldova vizitează în acest final de săptămână cele mai cunoscute obiective turistice din București, Iași, Cluj, Timișoara și Valea Prahovei. Participanții la programul „Cunoaște-ți Țara” sunt întâmpinați de reprezentanți ai autorităților locale în fiecare oraș în care ajung.

http://infoprut.ro/47784-programul-cunoaste-ti-tara-basarabenii-iau-la-pas-intreaga-romanie.html

 

 1. Deputatul Daniel Gheorghe, către 200 de cetățeni ai Republicii Moldova aflați pentru prima dată în dreapta Prutului: Sunteți toți parte din România, o țară mare și puternică pe care vă puteți baza. Mai devreme sau mai târziu se va face unirea

„Mai devreme sau mai târziu cu toții vom reuși să trăim într-o singură țară. România este țara noastră, iar Moldova de peste Prut este o fiică trecută prin greutăți a acestei Românii. Independența Republicii Moldova ar trebui să fie doar o stare intermediară pentru refacerea României. În Europa nu pot exista două state românești. Sunteți cu toții parte din această România, cu drepturi depline, indiferent dacă aveți sau nu cetățenia română. Sunteți egali cu oricare român din Moldova, Munteania, Ardeal, Banat, din oricare altă parte a României”, le-a transmis Daniel Gheorghe participanților la programul „Cunoaște-ți Țara”.

http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/Deputatul-Daniel-Gheorghe-catre-200-de-cetateni-ai-Republicii-Moldova-aflati-pentru-prima-data-in-dreapta-Prutului-Sunteti-toti-parte-din-Romania-o-tara-mare-si-puternica-pe-care-va-puteti-baza.-Mai-devreme-sau-mai-tarziu-se-va-face-unirea-144837

 

 1. Premierul Tudose, in prima sa vizita oficiala in Republica Moldova. Ce spune despre schimbarea sistemului electoral

Premierul moldovean l-a felicitat pe Mihai Tudose cu prilejul investirii si a tinut sa-i ureze succes. „Sunt sigur ca si pe viitor vom mentine un dialog activ si ne vom bucura de tot suportul Romaniei si al dvs. personal in realizarea prioritatilor agendei bilaterale si a obiectivelor majore de modernizare si integrare europeana a Republicii Moldova”, se arata intr-un mesaj semnat de premierul de la Chisinau.

Pavel Filip a apreciat ritmul ascendent al relatiilor moldo-romane si intensificarea colaborarii bilaterale dupa instituirea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova.

In ziua de dinaintea vizitei la Chisinau, premierul Mihai Tudose a discutat la telefon cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, despre Republica Moldova si i-a transmis liderului european ca Romania isi continua rolul de cel mai implicat stat membru in atragerea Moldovei pe calea europeana.

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/premierul-tudose-in-prima-sa-vizita-oficiala-in-republica-moldova-donatia-facuta-de-romania-guvernului-de-la-chisinau.html

 

 1. Guvernul României a donat Republicii Moldova încă 96 de microbuze școlare

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Guvernul României a donat, vineri, 96 de microbuze destinate transportului elevilor autorităților din Republica Moldova, în baza unui Memorandum semnat pe 22 martie privind acordarea de asistență în domeniul educației.

https://www.agerpres.ro/politica/2017/07/21/guvernul-romaniei-a-donat-republicii-moldova-inca-96-de-microbuze-scolare-14-41-56

 

 1. Parlamentul de la Chișinău cere retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a cerut vineri retragerea trupelor ruse din raioanele de est ale statului de peste Prut, unități administrative cunoscute prin denumirea ”Transnistria”. Legislativul unicameral din Republica Moldova a adoptat o hotărâre în acest sens.

http://psnews.ro/parlamentul-de-la-chisinau-cere-retragerea-trupelor-ruse-din-republica-moldova-182508/

 

 1. Ce facem NOI când politica antiromânească revine la Chișinău?

Însă astăzi nu mai pot să nu scriu. Sistemul electoral mixt a fost votat cu o mare majoritate de către Parlamentul de la Chișinău, confirmând și cele spuse în carte și faptul că viitorul politic al Republicii Moldova va fi al unei alianțe Dodon-Plahotniuc, cei mai avantajați de noile reguli electorale.

Ceea ce era vizibil încă de la alegerile prezidențiale am putut vedea în fapte: regimul comunist (de fapt regimul antiromânesc) nu a plecat niciodată de la putere, iar în ultimul an, sub mincinoasa dualitate Vest contra Est, s-a produs și restaurația în funcții a oamenilor care urăsc România:
– Recensământul populației, grav fraudat, l-a avut în frunte pe același director din 2004, când românii erau declarați ca o minoritate de numai 2%.
– Curajoasa Curte Constituțională a fost văduvită de românul Alexandru Tănase, înlocuit cu o fostă slugă comunistă, trecută între timp la PD.
– Campaniei de informare despre Unire prin sate, a tinerilor de la Asociația Unirea – ODIP, i-au fost puse piedici, printr-un ordin semnat de viceministrul Lilia Pogolșa, care a avut aceeași funcție și în perioada comunistă.

http://www.timpul.md/articol/ce-facem-noi-cand-politica-antiromaneasca-revine-la-chiinau-113091.html

 

 1. Premierul Republicii Moldova, săgeţi către Dodon după întâlnirea cu Tudose: În pofida unor declaraţii tari care se fac la Chişinău, ştim care ne sunt prietenii

Premierul moldovean Pavel Filip a declarat, după întâlnirea cu premierul român Mihai Tudose, că drumul Republcii Moldova este spre UE, iar România este un adevărat prieten pentru Chişinău, „în pofida unor declaraţii tari ale unor oficiali moldoveni“, cu trimitere chiar la preşedintele Igor Dodon, cel care a criticat în dese rânduri apropierea României de Republica Moldova.

http://adevarul.ro/news/politica/premierul-republicii-moldova-sageti-dodon-intalnirea-tudose-In-pofida-declaratii-tari-fac-chisinau-stim-prietenii-1_5971bd3e5ab6550cb8592f2a/index.html

 

 1. Comisia Europeană critică modificarea sistemului electoral din R.Moldova

”În timp ce selectarea sistemului electoral este o decizie suverană a statului, Uniunea Europeană are ferma convingere că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg între forțele politice și să respecte consultările autentice cu societatea civilă și recomandările partenerilor internaționali. Împărtășim în continuare părerea Comisiei de la Veneția și a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului precum că schimbările propuse trezesc îngrijorări serioase în privința democrației eficiente în contextul politic actual”, se mai arată în declarație.
http://www.rfi.ro/politica-96679-comisia-europeana-moldova

 

 1. Biroul de legătură NATO de la Chișinău ar putea fi deschis în luna august

Premierul Pavel Filip a anunțat că oficiul NATO de la Chișinău ar putea fi deschis în august. Vorbind după prima întrevedere cu noul premier la României, Mihai Tudose, Filip a declarat: „Neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă și izolarea acestei țări. Noi ne dorim și vă asigur că vom avea în continuare o colaborare bună cu Alianța Nord-Atlantică. […] Nu există niciun impediment și nici o barieră în deschiderea acestui oficiu, decât doar niște chestiuni tehnice și noi sperăm că până în luna august vor fi epuizate și vom avea un oficiu de legătură NATO aici la Chișinău”, a precizat Filip. Inițial, oficiul de legătură NATO urma să fie deschis în aprilie. Președintele Igor Dodon se opune acestei plan.

https://www.europalibera.org/a/28630897.html

 

 1. Guvernele de la Chişinău şi Bucureşti vor avea o şedinţă comună în toamnă

Chişinăul va găzdui în această toamnă o şedinţă comună a guvernelor de pe cele două maluri ale Prutului. Până atunci, vor avea loc mai multe întâlniri bilaterale, la nivel de miniştri, pentru a impulsiona proiectele comune moldo-române.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/guvernele-chisinau-sibucuresti-vor-sedinta-comuna-toamna-1_5971f5dc5ab6550cb85aab12/index.html

 

 1. Tradițiile „moldovenești” nu există – toate sunt tradiții românești

Tradiții pur „moldovenești” nu există. În realitate tradițiile păstrate în satele dintre Prut și Nistru sunt identice cu cele din restul regiunilor românești, iar afirmația „tradiții moldovenești” este greșită.

https://moldnova.eu/ro/traditiile-moldovenesti-nu-exista-toate-sunt-traditii-romanesti-19168.html/

 

 1. Diaconescu despre declarația Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse: Este un anume semnal, trebuie urmărit

Declarația adoptată, vineri, de Parlamentul Republicii Moldova referitoare la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării este „un anume semnal, dar trebuie urmărit”, a declarat, pentru AGERPRES, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

https://www.agerpres.ro/politica/2017/07/21/diaconescu-despre-declaratia-republicii-moldova-privind-retragerea-trupelor-ruse-este-un-anume-semnal-trebuie-urmarit-16-36-56

 

 1. Turiștii străini caută în Moldova ce nu au acasă

Republica Moldova nu are o imagine turistică închegată, iar turiștii străini vin aici din curiozitate. Totuși, cei care aleg să viziteze țara noastră sunt atrași de gastronomie, crame, oameni și viața rurală.

Străinii văd Moldova ca pe o destinație unde se păstrează tradițiile și peisajele naturale.

https://moldnova.eu/ro/turistii-straini-cauta-moldova-ce-nu-au-acasa-19172.html/

 

 1. „Frații” de peste Prut își dau mâna la Slănic. Ce acorduri de colaborare vor fi semnate zilele acestea

Unul dintre cele mai marcante evenimente din cadrul Zilelor stațiunii Slănic Moldova este Simpozionul „Turism și cultură în Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, prilej cu care moldovenii de la poalele Nemirei își vor da mâna cu frații de peste Prut, într-un acord de colaborare. 

http://infoprut.ro/47768-fratii-de-peste-prut-isi-dau-mana-la-slanic.html

 

 1. ÎNCOTRO? Rogozin amenință R. Moldova cu război, după declarația votată de Parlament

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut față de atitudinea sa ostilă față de autoritățile pro-europene de la Chișinău și un susținător deschis al independenței regiunii separatiste transnistrene, amenință Republica Moldova cu un război, la fel ca cel din 2008 din Georgia, după ce Parlamentul a adoptat o declarație privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul țării.

http://www.timpul.md/articol/incotro-rogozin-amenina-r–moldova-cu-razboi-dupa-declaraia-votata-de-parlament-113132.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ