Progrese modeste pe calea integrării europene

0
81

Victor Prohniţchi şi Igor Boţan sunt rezervaţi cu privire la progresul european al Moldovei
Deşi Chişinăul a înregistrat anumite progrese în ceea ce ţine de realizarea Planului de Acţiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova, aceastea sunt prea puţin semnificative pentru a asigura o apropiere considerabilă de UE.
Concluziile respective se conţin într-un studiu elaborat de Centrul analitic independent Expert Grup şi Asociaţia pentru democraţie participativă ADEPT de la Chişinău.

Pe de o parte, există progres în domeniul legislativ sau în cel ce ţine de controlul frontierei cu Ucriana, iar pe de alta s-au înregistrat practici de încălcare a drepturilor omului, îngrădirea libertăţii de exprimare, hărţuiala unor partide politice, recesiunea industrială continuă, iar un dialog eficient în privinţa politicilor economice şi sociale nu există.

„Ne apropiem de UE, dar foarte-foarte lent. Vrem să vină capitalul european aici, dar condiţiile noatre – justiţia, infrasctructura, reglementările în economie – sunt încă foarte anevoiase”, este de părere directorul ADEPT, Igor Boţan.

Ne apropiem de UE, dar foarte-foarte lent

Igor Boţan

„Sigur că spre sfârşit com spune că s-au întreprins multe lucruri şi vedem că, într-adevăr lucrurile s-au îmbunătăţit, dar nu în măsura în care să putem spune că satisfacem criteriile de la Copenhaga şi putem bate în poarta UE şi spune: „Domnilor, voi afirmaţi că orice ţară care satisface criteriile se poate integra în UE””, mai spune Igor Boţan.

Mai ales că nici problemele social-economice nu au fost depăşite, iar în unele domenii chiar s-au agravat.

„Se observă o scădere a ritmului de creştere a salariilor reale. În unele ramuri se constată chiar o scădere a puterii de cumpărare. În primul rând în vinificaţie şi vă daţi seama de ce, dar, de asemenea, au scăzut salariile reale în învăţământ şi în sfera sănătăţii”, spune Directorul centrului Expert Grup, Valeriu Prohniţchi.

Se observă o scădere a ritmului de creştere a salariilor reale

Valeriu Prohniţchi

„Un alt semnal foarte îngrijorător este numărului de locuri de muncă. În luna februarie faţă de luna ianuarie numărul de locuri de muncă în întreprinderile cu peste 20 de angajaţi a scăzut cu aproape 21 mii”, adaugă Valeriu Prohniţchi.

Spre deosebire de analişti, Preşedintele Vladimir Voronin pare a fi mult mai optimist şi profită de orice ocazie pentru a reconfirma opţiunea europeană a Republicii Moldova.

Politicienii sunt optimişti

„Moldova este ferm amplasată pe direcţia europeană. Aceasta este strategia noastră naţională de dezvoltare a Republicii Moldova şi noi de pe această direcţie de integrare europeană nu ne dăm într-o parte şi vom merge cu dumneavoastră consecvent până la decizia finală până când Moldova va deveni ţară membră a UE”, spunea miercuri Vladimir Voronin, cu ocazia centrului unic de vize al Uniunii Europene.

Moldova este ferm amplasată pe direcţia europeană

Vladimir Voronin la inaugurarea centrului unic de vize al UE

Iar ministrul de Externe Andrei Stratan, consideră că autorităţile de la Chişinău şi-au onorat, în mare parte, angajamentele asumate odată cu semnarea Planului de Acţiuni şi că sunt hotărâte să înlăture deficienţele care există.

„În caietul de sarcini şi în planul de măsuri care a fost elaborat de autorităţile naţionale toate aceste obiecţii, toate aceste restanţe şi semne de întrebare există şi fiecare responsabil de această problemă, sub semnătura sa personală, îşi va asuma obligaţiunea de a schimba lucrurile în bine, fiindcă aceste raporturi, aceste audieri vor avea loc săptămânal în cadrul şedinţei Guvernului, precum şi foarte frecvent vor avea loc şi reuniunile comisiei naţionale de implementare a Planului de Acţiuni Republica Moldova-UE”, spunea nu cu mult timp în urmă Andrei Stratan.

Domeniile principale la care se referă Planul sunt, între altele, consolidarea instituţiilor democratice, asigurarea independenţei justiţiei, cooperarea în soluţionarea conflictului transnistrean, dezvoltarea economică şi socială a statului, domenii care par să le dea şi în continuare încă multă bătaie de cap autorităţilor de la Chişinău.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/04/070427_moldova_ue_raport.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ