Basarabia prăbuşirea unei lumi

7
533

Filmul este un documentar istoric de 40 minute. Acesta prezinta perioada de la 1812 cand s-a produs ruperea Moldovei in doua si pana in 1919 cand sfatul tarii a decis in cele din urma unirea Basarabiei cu Romania. Filmul este compus in major parte din imagini de arhiva iar in film mai apar Dr Serban Milcoveanu si prof. Dr Ioan Bulei care ne povestesc despre istoria Basarabiei.
Descriere:

Declanșarea revoluției ruse din februarie 1917 a însemnat și începutul destrămării Imperiului, naționalitățile ne-ruse revendicând autonomia. Lovitura de stat din octombrie 1917 când partidul bolșevic a preluat totalitatea putereii în Rusia mulțumită înțelegerii dintre comuniști și germani, a dus la armistițiul apoi pacea de la Brest-Litovsk, prin care Lenin le ceda germanilor țările baltice, Bielorusia și Ucraina.

În acest context, liderii din Sfatul Țării nu mai puteau conta, pentru a garanta pacea civilă și recoltele în Basarabia, decât pe armata română, care, rămasă singură pe frontul de est după retragerea Rușilor, fusese și ea nevoită în cele din urmă să accepte armistițiul cu germanii la 9 decembrie 1917. Aflată în retragere prin Basarabia, armata rusă a început să jefuiască, să violeze și să omoare populația civilă băștinașă, fruntașii basarabeni fiind asasinați de către organizațiile comuniste.

În aceste condiții la 22 decembrie 1917, Sfatul Țării a cerut guvernului român aflat la Iași să trimită armata să restabilească ordinea. Trupele aliate, conduse de generalii Broșteanu (român) și Berthelot (francez) au trecut Prutul în ziua de 10 ianuarie 1918 reușind eliberarea Chișinăului de jefuitori la 9-16 Ianuarie 1918 pentru ca în câteva zile să elibereze complet Basarabia.

La 24 ianuarie 1918, Sfatul Țării proclamă independența Republicii Democratice Moldovenești. Dar în lunile ce urmează, pe lângă atacurile bolșevice venite din teritoriul de peste Nistru controlat de germani, apar și pretenții teritoriale din partea Ucrainei, și ea proclamată independentă. Sfatul Țării începe atunci să manifeste intenții de unire cu România, care sunt exprimate și prin „moțiuni de unire votate de diferite județe (Soroca, Bălți)”. Până la urmă, unirea cu România a fost hotărâtă de Sfatul Țării la 27 martie 1918 prin 86 de voturi contra 36 (pentru menținerea independenței) și 3 abțineri.

7 COMENTARII

 1. Cinstit să spun, filmul nu m-a impresionat. Absolut.
  Vorbesc o grămada despre Rusia și revoluția bolșevică, din care unele date sunt după părerea mea sunt cam ”lipsite de sens”, precum că revoluția s-a început din cauza interzicerii de Nicolai al II-lea a alcoolului în armată, complet prima oară, iar apoi sub presiune a făcut excepție pentru ofițeri. Dacă nu am dreptate, vă rog să mă corectați.

  Cît despre Basarabia, a fost menționată de cîteva ori și atît. Au vorbit că Inculeț era un
  membru al Partidului Socialist Revoluționar, despre planul lui Racovschi de a transforma Moldova istorică într-o republică socialistă din cadrul URSS, despre Stroiescu și contribuția lui la închegarea conștiinței naționale în România( despre acestea eu nu știam, mulțumesc autorilor filmului).
  Însă despre cea ce se întîmpla în Basarabia în timpul ocupației țariste( 1812-1917), nici vorbă. Doar în unele momente în care se spunea că boierimea și studenții erau deznaționalizați și mai mult nimic.
  Cît despre evenimentele ce au precedat Unirea din 1918, spuneau numai despre încercările guvernului român de a convinge Sfatul Țarii să o facă, dar fără succes.
  Iar apoi, ”ca din senin”, Sfatul Țării a votat Unirea.
  Ei, asta m-a înfuriat cu totul.
  Nici despre anarhia făcută de rușii în retragere n-au spus, nici despre pretențiile teritoriale a Ucrainei atunci noi-formate( Basarabia riscînd să fie ”înghițită”), nici despre intrarea armatei române pentru a instaura ordinea, nici despre aceea că înainte de votarea Unirii, în diferite orațe a țării, au trecut alegeri locale de zemstvă care au votat în favoarea ei. Nimic din acestea. Doar că ”baț! și s-a înfăptuit”.

  Filmul nu i-a în serios tema abordată, așa că dacă nu vreți să rămîneți dezinformat( sau dezamăgit), recomand insistent să nu-l priviți.
  Îi bun de aflat cîteva facte noi, dar nimic mai mult.

 2. Mersi de feedback, noi am organizat deja toate detaliile pentru proiectie si vom tine proiectia oricum. Daca tu cunosti vreun film care sa descrie mai bine istoria acelor vremuri (1918) te rog foarte mult sa ne indici unul sau mai multe titluri.

 3. Actiunea 2012 defafapt nu va reusii pt ca suntem prea putini,iar aproape nimeni din Romania de Est nu doreste UNIREA,va opt demonstra in orice moment cu articole de presa si documente video,deci nu va mai chinuiti ca nu rezolvati nimic

 4. P/u ”tracul din mine”:
  Faptul că suntem puțini nu înseamnă nimic. Sunt multe excepții în istorie cînd un grup mic de oameni reușea să facă lucruri mari.
  Trebuie răbdare. Unirea nu-i un proces de o oră jumate, necesită mai mult timp.

 5. „Cei ce vor unirea sunt mulţi,foarte mulţi,însă puţini dintre ei s-au trezit din somnul din perioada comunistă!”
  ha ha ha….sa inteleg ca dintre acei „foarte multi” moldoveni care vor unirea, doar putini o vor!?!?! Restul probabil o vor in subconstient… 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ