Proiectul „Moştenire culturală fără graniţe” va crea încă o punte între Iaşi şi Chişinău

0
122

http://www.jurnal.md/img_small/1225442609_42802500.jpgPe 23 octombrie a demarat proiectul cu titlul „Moştenire culturală fără graniţe”, care va fi realizat pe parcursul a 9 luni de Muzeul Literaturii Române din Iaşi în parteneriat cu Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chişinău şi cu Centrul de Informare Comunitară şi Marketing din cadrul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”, Iaşi. La conferinţa de presă organizată cu prilejul lansării proiectului s-a menţionat că scopul acestuia este promovarea dimensiunii culturale a dezvoltării socio-economice durabile a zonelor eligibile Iaşi – România, Chişinău – Republica Moldova, prin valorificarea moştenirii culturale comune, cu accent pe aspectul antreprenorial al culturii. Finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului de Vecinătate România – Republica Moldova, Prioritatea 2 – Acţiuni „People to people”, proiectul vizează introducerea de noi metode de networking transfrontalier pentru promovarea moştenirii culturale din cele două regiuni şi perceperea muzeelor de către populaţia celor două comunităţi, ca fiind instituţii culturale active şi ofensive, capabile să contribuie la edificarea unei conştiinţe moderne privitoare la valoarea propriului patrimoniu şi a vocaţiei acestuia de a se defini ca parte a patrimoniului european şi universal.
Proiectul va induce în zonele transfrontaliere Iaşi şi Chişinău un model de centru regional de instruire–informare–educaţie–comunicare continuă pentru adulţi, ca rezultat al unor experienţe anterioare de colaborare şi cooperare, bazat pe studii şi cercetări realizate de cei trei parteneri, cu experienţă de lucru în regim transfrontalier şi cu o largă deschidere spre transparenţă prin comunicarea cu mass-media, cu ceilalţi actori locali şi, nu în ultimul rând, cu implicarea directă a autorităţilor locale.
În cadrul acestui proiect, se va constitui o bază de date transfrontalieră şi web site-ul proiectului, se vor elabora pliante, broşuri şi mape informative de interes general, suportul de instruire în marketing şi antreprenoriat cultural, precum şi Ghidul trililingv (limbile română, engleză şi franceză) „Antreprenoriatul cultural, afacerea ta de mâine”.
De asemenea, vor fi formaţi ca antreprenori culturali 20 de studenţi (10 din Iaşi, 10 din Chişinău). „Antreprenoriatul cultural e foarte mult promovat în Europa zilelor noastre şi având în vedere proaspătul statut al României de membru al UE, evident că trebuie să-l promovăm şi noi, a declarat pentru JURNAL dl Dan Jumară, director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, manager de proiect. Este vorba de a instrui câte 10 studenţi din Iaşi şi Chişinău care în rezultatul treningurilor vor cunoaşte diferite tehnici de a folosi resursele meseriilor tradiţionale, ale obiceiurilor de la noi, în scopuri economice, adică să faci din anumite datini sau lucrări meşteşugăreşti, obiecte de comerţ, astfel ajungând să ai o sursă de existenţă din exploatarea tradiţiilor, pentru păstrarea, conservarea şi dezvoltarea acestor tradiţii”.
„Ideea proiectului vine de la Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi întrucât Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din R. Moldova deţine un patrimoniu cultural foarte bogat, am acceptat cu plăcere să fim partenerii colegilor noştri ieşeni”, a subliniat istoricul Elena Postică, coordonator de proiect din Chişinău.

http://www.jurnal.md/article/9539/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ