Proiectul 2018 pregăteşte Reunirea

0
258
Unire
  1. Proiectul 2018 pregăteşte Reunirea

În contextul evenimentelor ce marchează 100 de ani de la Marea Unire, invităm toate organizaţiile non guvernamentale şi grupurile de iniţiativă să se reunească sub umbrela „Proiectului 2018“, care va fi lansat la Parlamentul României, pe 20 august. Aceasta este iniţiativa Declaraţiei de la Câmpul Românesc din Canada, pe care o voi reda mai jos.

Fie ca sărbătorirea de la 27 Martie 2018 a Centenarului revenirii Basarabiei la pieptul României să aibă loc într-un an decisiv pentru destinul reunit al ţării noastre în care să putem exclama la fel cum au făcut-o acum o sută de ani, părinţii fondatori ai României întregite întruniţi în Sfatul Ţării: „Trăiască Unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!“

http://adevarul.ro/news/eveniment/proiectul-2018-pregateste-reunirea-1_596b5e5b5ab6550cb82ec2c5/index.html

 

  1. BASARABIA 2018 / Românii din Canada cer un plan pentru CENTENER

Cu ocazia festivităților de la „Câmpul Românesc” din Canada dedicate Săptămânii Internaționale a Culturii Românești desfășurate în perioada 10-15 Iulie 2017, a avut loc și o sesiune special dedicată Centenarului Unirii.

În cadrul dezbaterilor din cadrul sesiunii, a fost citit „Apelul pentru Centenar” al Asociației „Unirea-ODIP”, Mișcării Civice „Tinerii Moldovei” și Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”, document transmis participanților Săptămânii Culturale de George Simion, președintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”.

S-a apreciat că obiectivele propuse în „Apelul pentru Centenar” sunt realiste și că trebuie realizată o conlucrare a forțelor unioniste ale întregii societății românești.

https://www.timpul.md/articol/basarabia-2018—romanii-din-canada-cer-un-plan-pentru-centener-112670.html

http://infoprut.ro/47725-romanii-din-canada-plan-pentru-centenar-si-pregatirea-reunirii.html

 

  1. Universitatiile vor sa le faca viata mai usoara absolventilor romani. Si-au deschis puncte de lucru in orase si in R. Moldova

Mai multe universitati de stat si-au deschis puncte de lucru in orase mici si chiar in Republica Moldova, astfel incat absolventii de liceu sa nu mai bata drumul pentru inscriere. Iar cei care trebuie sa mearga totusi la universitate pot sa se cazeze gratuit. Oferta este valabila insa doar in anumite campusuri.

Tinerii din Targu-Jiu si din imprejurimi au avut de unde alege ce sa studieze. Universitatea de Vest din Timisoara a deschis acolo un punct de lucru pentru inscrieri la opt dintre cele 11 facultati, cate are in total.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/universitatiile-din-romania-si-au-deschis-puncte-de-lucru-in-republica-moldova-pentru-a-i-atrage-pe-viitorii-studenti.html

 

  1. Ambasadorul României la Chişinău, despre cursul de “Istoria Moldovei”: “Moldova este parte integrantă a României”

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, îi îndeamnă pe politicienii din Republica Moldova să nu îşi facă agenda publică pe baza falsificării istoriei, făcând o trimitere în special către şeful administraţiei prezidenţiale, Igor Dodon.

„În România nu avem aceste dileme de natură identitară. Constat însă că pe partea aceasta a Prutului persistă încă anumite nostalgii sovietice, persistă dorința unora sau altora de a mistifica istoria. Astfel de gesturi mi se par destul de grave. Mistificând istoria, te minți pe tine în ceea ce privește propriul tău trecut. Una este recunoașterea unor realități și alta este să utilizezi fragmente pentru ați consolida o agendă politică. Atunci când vă referiți la istoria Moldovei nu îmi este clar ce aveți în vedere – istoria statului Republica Moldova, care este un stat tânăr, sau aveți în vedere istoria Principatului Moldovei, care este cu totul alt lucru. Să ne aducem aminte că în Istoria Românilor, Moldova este parte integrantă a României”, a mai comentat ambasadorul.

http://infoprut.ro/47727-ambasadorul-romaniei-la-chisinau-despre-cursul-de-istoria-moldovei-moldova-este-parte-integranta-romaniei.html

 

  1. PNL cheamă la formarea unei singure Opoziții pe dreapta, pentru stoparea ofensivei ruse

Situația internațională este o componentă importantă în politica internă a tuturor statelor. Republica Moldova este plasată între Ucraina, care tinde spre spațiul euroatlantic și este, din această cauză, țintă a planurilor expansioniste ale Rusiei, țară care sprijină zona separatistă din estul statului nostru, – și Patria-mamă România, un aliat sigur al Vestului, al NATO, încotro se îndreaptă și speranța noastră. Conștientă de acest lucru, Moscova își urmărește scopurile și în privința teritoriului.

http://vox.publika.md/politica/pnl-cheama-la-formarea-unei-singure-opozitii-pe-dreapta-pentru-stoparea-ofensivei-ruse-528899.html

 

  1. Un deputat din Parlamentul Republicii Moldova a decedat

Deputata socialistă Irina Mizdrenco a decedat în această dimineață, pierzând lupta cu o boală incurabilă. Informația a fost confirmată de fiul acesteia pe o rețea de socializare.

Irina Mizdrenco a devenit deputat după ce Igor Dodon a ocupat locul de șef al statului. Ea a fost deputat câteva luni, însă problemele de sănătate nu i-au permis o prezență plenară la ședințele Parlamentului.

http://independent.md/ultima-ora-un-deputat-din-parlamentul-republicii-moldova-decedat/

 

  1. Politolog, despre cererea de adoptare a rezoluției privind aderarea Republicii Moldova la UE: E un PR politic

Potrivit analistului politic, chiar și atunci când Republica Moldova era în apogeul relațiilor bune cu UE, nu a avut clare perspective. „Prin 2012, când negociam Acordul de Asociere, când parafam mai bine spus, încercam să obținem anumite declarații sau anumite admiteri de perspective europene. Ne aducem aminte anumite jumătăți de mesaje venite din partea lui Baroso, în timpul vizitei sale la Chișinău. Cu atât mai mult, în actualul context geopolitic va fi foarte dificil pentru RM să schimbe radical lucrurile”, a menționat Tăbârță.

Politologul mai spune că sunt anume criterii tehnice, care sunt clare și evidente pentru guvernarea de la Chișinău. „De exemplu, noi, dacă purcedem la procesul de negocieri, noi nu întrunim aceste criterii. Noi trebuie să ajungem la etapa începerii aderării, la etapa depunerii cererii”. Ion Tăbârță a punctat faptul că guvernarea  știe acest lucru, dar se face că nu îl vede.

http://unimedia.info/stiri/video-politolog–despre-cererea-de-adoptare-a-rezolutiei-privind-aderarea-republicii-moldova-la-ue-e-un-pr-politic-136418.html

 

  1. Eroii căzuți în anul 1992 vor fi comemorați mâine la Cimișlia

Mâine, 16 iulie, la Cimișlia vor fi comemorați eroii căzuți în anul 1992 în războiul pentru apărarea patriei.

https://libertv.md/actualitati/eroii-cazuti-in-anul-1992-vor-fi-comemorati-maine-la-cimislia

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ