PROMOVĂM PE JUMĂTATE

35
215

Vă aduc aminte dragi colegi că România de Est nu este doar Republica Moldova de astăzi, mai există încă, teritorii care fac parte din România Mare, este vorba de Cernăuți, Izmail, Hotinul, Cetatea Albă, și Transnistria de astăzi (Moldova Nouă), Teritorii din estul Tighinei; care în acțiunea noastră de reintegrare a țării, trebui în mod obligatoriu să se includă. Haideți să analizăm această idee, căci pare a fi uitată … 

http://www.youtube.com/watch?v=KE_DzLMZku0&feature=related

35 COMENTARII

 1. Asa, am fost acum 2 ani in Cernauti. Din pacate nu am auzit grai romanesc, in afara de cateva injuraturi neindemanatice ale vanzatorilor de la tarabe, cu un catastrofal accent slav. Am mai si stat de vorba cu un student din Cernauti anul trecut, ce-i drept, e ucrainean. Mi-a spus ca limba romana e uitata, ba mai mult, nu e la moda sa o vorbesti. Am citit zilele astea datele ultimului recensamant din Ucraina si era scris despre cele 3 judete sudice, ca proportia de romani (moldoveni, cum era scris) e de numai 4-5%. Ma cam indoiesc ca guvernul Ucrainei a facut o munca buna in acest sens si cu atat mai mult a si publicat datele reale. Nu vad mare diferenta intre ucraineni si rusi, chiar primii par a fi mai nationalisti si ii obliga pe toti sa faca scoala in limba de stat. Cu totate ca imi doresc mult sa vad o harta cu Romania Mare, nu cred ca se va mai intampla vreodata, pentru ca romanii din Ucraina au conditii de trai mult mai bune decat cei din Basarabia (iertata sa-mi fie exprimarea). Ce tine de Noua Moldova, istoric nu ne apartine, decat o mica parte, cel putin asa scriu unele surse instorice in care am incredere, dar din timp ce pamantul cela e calcat de romani- trebuie aparat.

 2. Ok, insa ce mai poate fi facut? Ne consolam cu ideea ca aceste pamanturi romanesti, desi ne-au fost luate cu forta, nu le vom mai avea in granitele Romaniei niciodata? Oare este fireasca aceasta resemnare? Eu constat ca si in secolul 21 avem aceeasi tendinta de a renunta mult prea usor la ce ne apartine. Suntem la fel de toleranti si mult prea impaciuitori, acceptand sa fim calcati in picioare de catre oti cei care au chef sa faca lucrul asta. Poate ar fi utila o discutie legata de acest subiect in care sa dezbatem ce se mai poate face din punct de vedere juridic, al dreptului international. Nu stiu ce simtiti voi, dar eu nu pot sa ignor ce au patimit romanii din aceste provincii istorice romanesti din cauza ocupantilor si cat mai sufera inca si in ziua de azi. Eu nu pot fi indiferent.

  • Serios, ideea e geniala. Trebuie sa dezbatem subiectul. Acum sa nu crezi ca ma impac cu ceea ce se petrece dincolo de hotarele Romaniei. Mai ales ca masacrul de la Fantana Alba a avut loc anume in Bucovina si care roman stie ce e aia Fantana Alba? Toti promoveaza Katyn. Nu, tragedie a fost si acolo, dar e inuman sa ignori asemenea evenimente.
   Ok, ceva idei concrete legate de Bucovina si cele 3 judete sudice? Acum serios.

 3. Mi se pare ca Românul, mîine poimîine se va consolA doar cu Tara Românească dacă o ținem tot așa. VREAU SĂ SPUN CĂ NU AVEM DREPTUL MORAL ȘI JURIDIC DACA VREȚI, LA CONSOLARE FRAȚILOR, noi avem doar o singură scăpare să luptăm, și ce-l mai important să ne înmulțim. Mai e ceva să lovim în dușman cu aceiași armă, în Găgăuzi, în Chișinău, Bălți, Dubăsari ect, sunt o mulțime de școli Rusești; Găgăuzia este o a doua Transnistrie dacă vreți, vă spun că sunt aici mereu. E grav și e inuman ce se întîmplă. Ma consolat o idee cînd am depistat că în sudul ROMÂNIEI DE EST, în regiunea Reni, județul Ismail, localitatea Barta se vorbeste ROmânește, se păstrează cultura ROmânească , . Am fost la mare în regiunea dată și foarte multe mașini cu Nr. Ukrainești însă toți vorbesc Românește, și o română să vă zic, foarte și foarte, frumoasă cu accent frumos, ca și cei din regiunea Giurgiuleștiului, toți vorbesc frumos datorită că regiunea asta după cum știți cam 22 ani, a fost în subordinea României. Vreu să priviti pe următorul link http://www.plavni.com.ua/main/ro/main_menu/history

 4. ESTE STRANIU, ȘI AR TREBUI SĂ NE PUNĂ ÎN GARDĂ TREABA ASTA CARE DORESC SĂ VO ZIC, MI AM PUS ÎNTREBAREA: CEI DIN GĂGĂUZIA AU PRIMIT AUTONOMIE PENTRU A PROMOVA MINORITATEA NAȚIONALĂ, ADICĂ SĂ VORBEASCĂ ÎN LIMBA TURCĂ, SĂ PROMOVEZE PE ACEST TERITORIU CULTURA TURCĂ ECT. Însă defacto fraților, în Găgăuzia de azi, toți vorbesc limba RUSĂ, în Primăria locală se vorbește doar rusa și se scrie în rusă, în judecată se vorbește în rusă și se scrie în rusă, că defapt nu se înțelege ce fel de popor acolo avem, ruși sau Turci. Așa se întîmplă și în zonele din Ukraina că se numesc toți ukrianeni însă toți vorbesc Rusă, românii Ucrainizați nu stiu bine Ukraineasca ci Rusa. RUȘII SUNT FORATE INFLUENȚI ÎN CE PIRVEȘTE LIMBA LOR. Asta trebuie să fie si arma noastra pe teritoriul nostru din moș, strămoși. Pentru că mîîne poimîine ne trezim cu Republica Chișinău dintre care toți doresc autonomie moldovenească dar de fapt toată lumea vorbește limba rusă.
  Sper să fiu înțeles am scris din suflet. Și rog pe fiecare să încerce să promoveze acest Site.

  • Cu mare drag voi trimite linkurile tuturor celor pe care ii cunosc. Acum permite-mi sa spun cateva vorbe.
   Situatia cu Basarabia, dar si in general cu romanii este una deosebit de dificila. Nu judec pe nimeni, pentru ca toti sunt legati la maini si picioare. Uite insa ce e regretabil: cand a fost sarbatorita ziua ”Victoriei”, sa o manance papadiile, rusii distribuiau planglicile alea blestemate, si inca cu cata daruire o faceau. Daca nu o luai- te faceau prost nenorocit. De ce romanii din Chisinau nu intreprind asemenea companii? Zau, cat e metrul de panglica tricolora, 1 leu? Dintr-o parte arata de parca le e rusine basarabenilor de stickerele pe care le pun sau afisele, o fac pe intuneric. Sarbatoarea Limba Noastra, la care se vorbeste in rusa? Pe deasupra te huiduiesc daca incerci sa le raspunzi in romana. Serios, ma dispera la culme rusii, dar mai mult ma dispera ca romanii din R. Moldova nu au curajul macar sa vorbeasca romaneste.
   Cer actiuni concrete. Nu foi lipite pe furis pe garduri, ci contact cu oamenii, de iesit si de impartit pliante, de explicat. Si ce daca veti fi injurati pentru inceput, in schimb oamenii vor sti ce facem.
   M-am saturat sa ma lupt cu fenomenul moldovenismului si mi-e frica in curand sa nu renunt.
   De ce nu faceti flash moburi in Chisinau, aveti de 2 ani numai verde din partea conducerii. Iesiti la televiziune, demostrati ca purtati un scop nobil. Imi cer scuze daca mesajul meu poarta un caracter didactic- scolastic si cu multe invinuiri, dar chiar ma doare ce vad si nu inteleg de ce toti tac.
   Chiar va rog sa dati exemple de actiuni concrete. Raspanditi panglice cu tricolor. Vorbiti-le despre limba.
   Bagati idei originale, de exemplu protest la care participantilor mainile si gura sa le fie legate cu acele esarfe rosii cu insigna comunismului…
   Chiar va rog sa deschideti un topic in care fiecare sa se dea cu parerea.

   • Să știi că în mare parte ai dreptate, însă după atîta Rusificare, e greu, e greu, lucrul acesta va fi doar atunci cînd asupra acestui popor se va da mai multă căldura, pentru ca ce-i care nu sau dezghețat să se dezghețe sau chiar să se încălzească, doar așa va merge. Nu trebuie să fie pusă problema face ți dece nu face ți, nu așa așa nu va mai merge, nu aveți dreptul moral, eu cred. Ar fi mai bine daca România mare va da un val sau zece, de cultura aici, de comunicare, altă scăpare nu există. Ce-i români dezghețați nu sunt mulți, politicienii joacă două sau trei scene, moldovenii sunt ce-i mai mulți si stau cu creerul spălat, rusofonii nu doresc. Sper să fiu înțeles

 5. Acelasi lucru l-am observat si eu: o lipsa de atitudine a romanilor din RM fata de ceea ce ar trebui sa le apartina, cu referire aici in special la limba. Daca nici acum nu au capatat curajul sa se impotriveasca minoritatii, lor fiindu-le in continuare impusa limba acesteia, asta spune totul. Pe politicieni sa spunem ca i mai intelegem: sunt corupti si isi va dinteresul. Dar omul de rand? De ce tace? De ce nu face nimic? Si ai dreptate, Timotei: de ce tinerii nu gasesc solutii prin care sa combata aceasta agresivitate a minoritatii ruse in a promova valorile rusesti in RM? Oare chiar toti oamenii inteligenti sa fi fost deportati in Siberia, iar in moldova de Est (cum spune Romanul) au ramas doar oamenii…de la care nu putem avea pretentii? Refuz sa cred asta si sunt convins ca nu este asa. Insa cred ca Actiunea 2012 exact isi are in plan sa faca: aducerea la cunostinta TUTUROR, prin diverse actiuni, a adevarului istoric (acest lucru este absolut necesar si de o parte si de a alta a Prutului). Insa trebuie luata pozitie ori de cate ori „ceilalti” organizeaza actiuni menite sa spele creierele oamenilor. Indifernta ne va duce la pieire.

 6. Bine zici, UnEscu. Problema e destul de complexa, dupa mine, in Romania de Est. televiziunea cu difuzare in rusa, lipsa cartilor in romana (slavă Domnului ca au mai aparut cartile din linia Adevarul) dar totusi sunt catastrofal de putine. Nici invatatorii, chiar si cei de romana, nu stiu romana bine. E o diferenta intre limba vorbita la orele de romana si cea vorbita acasa sau undeva intr-un club cu prietenii.
  Apropo de televiziune, ma bucurasem cand au aparut posturile noi TV in RM, dar ce sa fie daca nu tot rusii si-au bagat copitele si acolo. Publika e condusa de o rusoaica, deci e firesc ca isi apara interesele etniei sale. Jurnal TV, pe care il simpatizam de la bun inceput a dat start filmelor cu dublare in limba rusa. Prin urmare Moldova NU ARE TELEVIZIUNE, ca sa parafrazez sloganul Publika TV. Niciun post cu difuziune integrala in romana.
  In cinematografe filme dublate in rusa. Copii si studentii habar nu au de engleza, in schimb stiu rusa.
  Toate posturile principale, rectorii de la universitati, o buna parte din primari si simplu- lideri, daca nu sunt comunisti, atunci sigur sunt rusi.
  Sunt si eu sigur ca mai zace mandrie si dragoste de romanesc in basarabeni, dar chiar nu au de unde sa cunoasca. Cartile de istorie- cea mai mare porcarie. Si asa nimeni nu invata, acum si acei putini care mai deschid cartea citesc prostii. De unde sa se ia atunci spiritul romanesc?
  Banuiesc ca ar fi bine sa capete cei de peste Prut agresivitate fara de minoritati.
  Va rog mult, schimbati tactica. Nu cred sa nu gasiti simpatizanti. Va vin eu in ajutor, numai incepeti cu ceva.
  Romanul de Est, imi pare rau daca te-am suparat, inteleg care este problema si cum am scris si mai sus- exista probleme care stopeaza cultivarea limbii.

  • Dar eu nu pricep, care e diferența față de România? JurnalTV, EuroTV (Antena 1), NIT, N4, TV7 dau toate filmele cu subtitrare în română. Mai sunt ProTV și TVR1 care dau filmele în engleză. AltTV/B1 difuzează doar în română producție proprie. Moldova 1 e singura care sonorizează filmele în română. La cinema filmele sunt subtitrate în română. Acuma ce mai vreți? 80% din populație vorbește rusa la perfecție, normal că moldovenii se uită la filme dublate în rusă în loc să privească în engleză. Eu știu, în România e alergia asta la dublaj, dar asta e o vrăjeală, în restul lumii nimeni nu concepe să privească filme într-o limbă străină. Nici în Moldova (unde în perioada sovietică s-au dublat sute de filme în română). Acuma nu mai sunt bani de dublaj, și dacă la București nu se face, ei aleg următoarea variantă, dublajul de la Moscova. Eu nu pot să înțeleg obsesia asta a limbii engleze la români, dar lăsați-i pe moldoveni în pace, limba rusă lor le va fi mult mai de folos economic în viitor decât engleza (dacă se stabilizează politic, Moldova va atrage o grămadă de centre pentru Europa de est, fiind foarte mulți cunoscători de română, rusă, ucraineană, bulgară și turcă).

   Eu aș înțelege, hai să le facem condiții ca să dubleze filmele în română, dar așa să le cerem moldovenilor să privească în engleză în loc de rusă e o prostie. Chiar nu realizați? Ăsta nu mai e românism (cum e titlul sitului), ăsta e șovinism antirus și sclavie față de americani.

 7. Insuccesul vostru porneste de aici :
  R S S M………..
  DE CE NU MILITATI SA VA SCHIMBATI INTAI DENUMIREA? REPUBLICA SOVIETICA?Repetati-va de 5 ori cu glas tare intreaga denumire a Republicii voastre. Nu va zgarie in urechi? PAI CUM SA FIE O REPUBLICA SOVIETICA….ROMANA?
  Mi se pare o ineptie ce trebuie anulata. Altfel va deziceti de scopul vostru.

  • Nu puneți sare pe rană, nu aveți dreptul la acest lucru, nu aveți dreptul moral să puneți tot în cîrca Românului din Basarabia, voi sunteți ne rusificați, veniți cu limba care nouă ne-a fost furată și reînprospătațio. Sunt versiuni diverse aici unde rușii motivează ca ne ați părășit și ați fugit de frică, nu aveți dreptul să mai vorbiți așa. Rusofonii citesc aceste mesaje și se rîd de voi că se pune totul pe masă însă noi, nu ne am învățat să ne respectăm unul pe altul….îmi pare rău

 8. Sunt Romanca. Am fost in Chisinau prima data in 40 de ani si am ramas cu un gust frumos. Din pacate sunteti innapoiati. Din fericire suntem frati. Trebuie sa va acceptati realitatea. Desi limba voastra s-a rusificat, valorile fratiei si ale demnitatii omenesti le aveti intiparite mai profund decat romanul ce a ramas in Romania… Mergeam pe strada si ma amuzam. Vedeam limba romana scrisa pe pancarde in termeni umorifici mie, termeni demni de 220.ro …. 🙂 La voi nu se scrie WC (citit weceu) se scria VICEU… la voi nu se scrie Ciorba se scrie ZAMA… La voi se scrie „Magazin de firma: seminte” Privite din Romania acestea toate sunt scrise caraghios, intr-o limba ce se vrea romana dar doar se citeste a fi romana…. Am plecat acasa in Romania cu un pachet de fotografii a acestor lucruri, toate amuzante, dar dincolo de asta am ramas cu un gust amar, cu o aminire placuta al sentimentului de prietenie innascut al vostru, al omeniei si al bunului simt ce s-au pierdut in Romania in favoarea hotiei si a inconstientiei civice.
  Acelasi sentiment de frustrare, si mii de intrebari mi le-am pus cand am ajuns in Varna in Bulgaria si gaseam cate un batranel care se lauda frumos: eu stiu limba romana din tinerete…parintii mei erau romani…. Ce tara frumoasa am fost, si ce urat ne-am lasat dezmembrata. Nici voi, nici noi nu vom fi in stare sa o refacem. Hotia predomina. Basescu predomina, insetatii de putere si avere predomina, mai ales ei.
  Interesul pentru a citi acest site a pornit de la http://www.romanism.ro Tinerii vostru sunt mai patrioti decat ai nostri. Tinerii vostri doresc unirea, tinerii nostri doresc Occidentul. Tinerii vostri raspund civilizat pe strada cand ii intrebi ceva. Tinerii nostri se comporta ca niste tigani.
  Dincolo de toate acestea romani in Chisinau nu am vazut decat pe strada…. Oficial va este rusine sa recunoasteti ca sunteti romani. Scopul meu in tara voastra a fost de a participa la o expozitie canina. Am venit singura, stiind doar limba romana, ferm convinsa ca voi avea in ring traducatori pentru engleza asa cum prevedea regulamentul. Deschiderea oficiala a expozitiei a avut loc in 2 limbi : RUSA SI ROMANA. Dar atat. In fiecare ring in parte trebuiau traducatori pentru limba fiecarui participant. Desi primul pas a fost incalcarea acestui regulament, nu am beneficiat de aceasta facilitate ca participanta platitoare, al2lea meu gand a fost: „nu e nimic….moldovenii sunt romani…voi gasi eu pe cineva care sa ma ajute sa vorbeasca limba romana…” Asa stiam de la televizor, ca voi vorbiti majoritar limba romana. M-am inselat , mi-am petrecut 10 ore in soarele expozitiei anul trecut, cautand un roman care sa vorbeasca romana. fost un insucces garantat. Ma uitam la oamenii care se certau in limba rusa , lacomi pentru premii sau pentru a sari incivilizat peste un rand, si cum dadeau agitati din maini vorbind ruseste…. Nici un roman intr-o expozitie de sute de oameni. Nici un amabil care sa vrea sa imi traduca din rusa in romana. M-am intrebat: voi sunteti romanii? DA? Si atunci….ce limba vorbiti?
  ACEASTA ESTE EXP[ERIENTA MEA DE ROMANCA, VENITA IN OSPETIE LA VOI, DINCOLO DE PRUT…

  • „La voi nu se scrie WC (citit weceu) se scria VICEU… la voi nu se scrie Ciorba se scrie ZAMA…”
   „Românule din Est”,nu trebuie să te amărască asemenea comentarii de doi lei…
   Când cineva reduce TRAGEDIA ROMÂNILOR basarabeni la faptul că i se par ciudate câteva REGIONALISME sau ARHAISME…
   Nici nu merită osteneala să te superi.
   POATE CĂ DE FAPT ASTA ŞI URMĂREŞTE TOVARĂŞA respectivă.
   Să te descurajeze.
   Poate ar trebui să o întrebăm cum s-o fi simţit în MARAMUREŞ când pe masă i s-a pus PITĂ şi nu pâine,alături avea AI şi nu usturoi,laptele îi era adus cu „CANTA”de 1 kg(nu măsura),din pod cobora GĂZDOAIA cu o …”RUDĂ”(nu bucată) de cârnaţ,în farfurie avea NAPCI şi nu cartofi,iar în cană ZAMĂ…DE VARZĂ…poate după „JINARSUL” ori HORINCA(nu ţuica)băute cu o seară înainte.
   REGIONALISMELE şi ARHAISMELE,datinile străbune,doinele şi horele sunt O BOGĂŢIE IMENSĂ a noastră a ROMÂNILOR!
   Cine îşi bate joc de ZESTREA ROMÂNILOR nu poate fi decât O IUDĂ ABJECTĂ,un tradător viclean.
   Te rog fii atent „Românule din Est” la cei care intră pe acest forum pentru A BĂGA URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI!
   Oricât se dau de ceasul morţii SLUGILE FORUMISTICE ale Călăilor Ocupanţi Ruşi,NOI ROMÂNII basarabeni înfăptuim RE-UNIREA CHIAR ACUM,zi după zi,ceas după ceas!
   TOT ÎNAINTE „Românule din Est”,România REÎNTREGITĂ e patria noastră!

  • „Hotia predomina. Basescu predomina”
   Şi după pasajul de mai sus SPĂLAREA DE CREIERE predomină .
   E şi firesc la cât de viclean te „lucrează” posturile COLOANEI a-5-a RUSE de manipulare în masă din Ţara Noastră Mamă România,RealitateaTV şi Antena3,adică NIT-Prime-Moldova1 de peste Prut.
   Uite „alte ganduri din Romania” ce NU vei vedea niciodată la posturile TV din România sau Basarabia.
   Poate vei înţelege mai bine ce luptă grea trebuie să dea Preşedintele Băsescu împotriva Ocupanţilor Ruşi şi cu slugile lor-propriile cozi de topor din PSD-PNL-KGB adică PCRM-PLDM-PD de peste Prut.
   Iată ce ascunde COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă despre Preşedintele Traian Băsescu:

   *A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul !
   ACUM,în 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
   *A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
   *A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
   *A rezista PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,South Stream,santajul cu “secuimea”) şi NU A ABANDONAT Basarabia!
   *A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din Ţara Mama,le-a oferit.
   *A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.
   *A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
   *A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
   *A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.
   *A înfiinţat în Ţara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
   *A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.
   *A obtinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
   *A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din Ţara Mamă(litoral,deltă,munţi)
   *A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria
   *A trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
   *A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMĂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface până în iarnă 1000 de case distruse sau avariate
   *Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Obileni la sărmanii ROMÂNI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
   Şi a facut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era „tocat” zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă de peste Prut-Antena3-RealitateaTV
   *Ţara Mamă plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!
   *NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca Ţara Mamă SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să ne abandoneze pe NOI,ROMÂNII basarabeni!

   Acum ai înţeles(dacă ai avut intenţia asta)de ce Ocupanţii Ruşi îl consideră DUŞMANUL LOR DE MOARTE pe Preşedintele Băsescu:
   Iată de ce sunt pline forumurile de propagandişti ai urii ruseşti anti-româneşti!
   Ei ştiu că Presedintele TUTUROR românilor va rămâne în istorie ca Băsescu din Basarabi RE-ÎNTREGITORUL!

 9. ce ar trebui sa vad eu ca romanca in acest link de youtube care l-ati atasat? Un scris in limba rusa? Comentarii in limba rusa…. Nu am inteles nimic… Astept un roman care sa vorbeasca limba romana si sa vrea sa posteze mesaje in limba romana ca material de promovare al romanismului !

  • Păcat că nu ai înțeles, am dorit doar să vă arăt cum promovează ukrainenii, regiunea Cetății Albe, teritoriu Românesc ei vorbesc de aceste pămînturi deparca ar fi a lor din veacurile veacurilor. Asta era, nimic mai mult, vorba ceia Învată lupta dușmanului și atacăl cu armele proprii. Sper să fiu înțeles

 10. Niste portite de negociere cu Ucraina exista… Tratatul de recunoastere a granitelor intre Romania si Ucraina a fost semnat pt. 15 ani, apoi este re-condus, daca nici una din parti nu are obiectii, pe etape de cate 5 ani. Fiecare din parti, daca are obiectii, trebuie sa le exprime cu minim 1 an inaintea termenului de expirare. Iata ce am scris pe:

  http://www.princeradublog.ro/atitudini/marius-zgureanu-spre-aducere-aminte/
  #######################
  Din acest punct de vedere, Ucraina ar trebui sa aleaga de care parte se situeaza: fie este mostenitoarea unei parti a imperiul sovietic si ca urmare trebuie sa raspunda solidar pentru anexarile de teritorii si masacrele savarsite de bolsevici, fie se dezice de gigantul rosu si adopta o atitudine de victima, alaturi de romani, polonezi, baltici, tatari si alte natii, participand insa la o negociere deschisa a statutului teritoriilor anexate, de reparatie istorica vis-a-vis de celelalte tari victime.

  Dupa caderea Uniunii Sovietice, o semnificatie aparte o are Declaratia Senatului american din 28 iunie 1991:

  “On June 28, 1991, the US Senate voted a resolution sponsored by Senators Jesse Helmes (R-NC) and Larry Pressler (R-SD), members of the US Senate Committee on Foreign Relations, which recommended the US Government to:
  1. support the right to self-determination of the people of Moldova and Northern Bukovina, occupied by the Soviets, and to draft a decision to this end;
  2. support the future efforts of the Government of Moldova to negotiate, if it desires so, a peaceful reunification of Moldova and northern Bukovina with Romania, as established in the Treaty of Paris (1920), respecting the existing norms of international low and principle 1 of the Helsinki Act”.

  In the clauses of this Senate resolution it has been stated among other things that “(…) The armed forces of the Soviet Union invaded the Kingdom of Romania and occupied Eastern Moldova, Norther Bukovina and Hertsa Region. (…) The annexation was prepared beforehand in a Secret Agreement to a Non-Aggression Treaty signed by the Governments of the Soviet Union and the German Reich on August 23, 1939. (…) Between 1940 and 1953 hundreds of thousand of Romanian from Moldova and Northern Bukovina were deported by the USSR to Central Asia and Siberia (…)”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_occupation_of_Bessarabia_and_Northern_Bukovina

  Ma intreb de ce nimeni n-a facut mai nimic pentru a profita de aceasta „usa deschisa”?
  ##################

  Tratatul cu Ucraina:
  http://www.gid-romania.com/IndexSections.asp?SID=155

 11. Iata si extrasul din tratat, cu mentiunea ca notificarea trebuie facuta cu 6 luni inainte de expirare si nu 1 an, cum am scris initial:

  ARTICOLUL 39
  Prezentul tratat se incheie pe o perioada de 10 ani si se va prelungi automat pe noi perioade de 5 ani, daca nici una dintre partile contractante nu va informa cealalta parte contractanta despre intentia sa de a-i termina valabilitatea, cu cel putin 6 luni inaintea expirarii perioadei de valabilitate respective.
  Cap. I si VII se vor prelungi automat pe noi perioade de 5 ani si nu se supun denuntarii.

  http://www.legestart.ro/Monitorul-Oficial-348-din-21.04.2004-(M.-Of.-348-2004-3494).htm

 12. Pe aceeasi problema, incluzand si Transnistria in ecuatie, am mai scris urmatoarele comentarii la articolul:
  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/ce-are-merkel-cu-transnistria-si-ce-vrea-de-la-noi-203815-pag1-order0-redactie0.html

  ##############################

  Deoarece tratatul cu Ucraina a fost facut pt. 10 ani si apoi cu posibilitatea de prelungire din 5 in 5 ani, eu l-as anula in 2012. Si atunci ar fi momentul sa punem cartile pe masa si sa trecem la negocieri. Doar sa avem sustinere!
  Ar trebui calculate pagubele morale si financiare ale ocupatiei bolsevice in Romania si insumate cu cele ale Basrabiei, prezentate la nivel ONU si UE, precum si … Mai multRăspundeDeoarece tratatul cu Ucraina a fost facut pt. 10 ani si apoi cu posibilitatea de prelungire din 5 in 5 ani, eu l-as anula in 2012. Si atunci ar fi momentul sa punem cartile pe masa si sa trecem la negocieri. Doar sa avem sustinere!
  Ar trebui calculate pagubele morale si financiare ale ocupatiei bolsevice in Romania si insumate cu cele ale Basrabiei, prezentate la nivel ONU si UE, precum si Rusiei.
  Ar trebui nu numai retrocedat ce ni s-a luat in 1940 si apoi dupa 1945, ci si N. Maramuresului, Pocutia si Transnistria, deoarece ultima a reprezentat pretextul confiscarii Basarabiei si poate ramane un pretext si pe viitor. Zona dintre BUG si Nistru ar trebui partajata cu Ucraina, ca sa avem echilibru…
  Din pacate, s-ar putea sa nu se gaseasca cineva cu destul curaj sa actioneze in aceasta directie…

  Din punct de vedere etnic, rationamentul echitatii n-ar trebui sa se aplice pentru zonele aflate sub ocupatie, de unde populatia se refugiaza, este deportata sau asasinata. Altfel, rationamentul e simplu: in perioada n->n+1 se fac deportari, asasinari, colonizari, apoi se trage linie si se face analiza etnica, cerandu-se fie demarcare teritoriala pe baza populatiei devenite majoritare fie prin vot „liber” al populatiei!
  Luat doar exemplul Basarabiei pentru 1940-1955, iata datele:
  „În total, după Rudolf Joseph Rummel, aproximativ 2.344.000 de persoane, în mare parte români, au fost deportate din teritoriile anexate de URSS în 1940 în dauna României, din care 703.000 au fost ucise. Aceasta reprezintă o medie de 620 de persoane pe zi sau 18.600 pe lună, ceeace înseamna aproximativ un tren de zece vagoane sau un convoi de camioane pe zi.”

  Detalii pe adresele:
  http://memorialromanesc.org/?p=66

  http://www.princeradublog.ro/atitudini/marius-zgureanu-spre-aducere-aminte/

  Cateva notiuni:
  1. E adevarat ca N Maramuresului si Pocutia nu au facut parte din Romania, ca stat, insa la sfarsitul primului razboi mondial, la negocierile de pace, delegatia romana a fost la un pas de obtinerea acestor teritorii asupra carora avem un drept istoric. In plus, in urma negocierilor cu Polonia, se ajunsese la un prim acord de demarcare a granitei pe aproximativ aceasta linie. Ulterior Polonia si-a schimbat pozitia, catre cea definitivata de frontiera din perioada interbelica. Statul roman nu s-a folosit de ajutorul dat in timpul foametei din Polonia pentru a face presiuni de re-trasare a granitei: am avut onoare, insa asta s-a uitat rapid.
  2. Istoric, Maramuresul a facut parte din Transilvania, deci logic era sa-l primim intreg, odata cu Transilvania. Etnic, linia de demarcatie in 1918 era bine mai spre NV, insa nici asta n-a contat. Cehoslovacia era cea mai putin indreptatita sa-l primeasca, insa noi am inchis ochii deoarece erau aliatii nostri! E adevarat, etnic, in acest moment, n-am mai fi indreptatiti la mare lucru.

  Din punct de vedere geostrategic, N. Maramuresului si Pocutia mentin Rusia si Ucraina cu „un picior” la Vest de Nistru si Carpati, catre inima Europei Centrale. Putini stiu ca in zona se afla una dintrecele mai puternice statii de radiolocatie din perioada razboiului rece.

  Spatiul Bug-Nistru ar trebui partajat pentru ca astfel s-ar ajunge la un echilibru:
  • Rusia are nevoie de dominatie acolo pentru a crea enclave prin care sa ancoreze atat R. Moldova cat si Ucraina in arealul sau de influenta
  • Ucraina vrea Transnistria pentru a-si securiza controlul asupra Odesei si Bugeacului si implicit asupra Dunarii
  • R. Moldova si Romania trebuie sa pacifice zona ce poate redeveni o zona de conflict la granita. In plus, ar exista un atu ce poate fi adus la eventuale negocieri pentru integrarea R.Moldova in UE, unirea cu Romania sau retrocedarea teritoriului romanesc luat in 1940. Fara Transnistria nu mai avem nimic si se poate sa pierdem si ce ramane „romanesc” din Basarabia. Sa nu uitam ca fiecare concesiune facuta Ucrainei le-a dat curaj pentru a cere altele noi!

  Cat despre spatiul de la Est de Bug, va recomand urmatorul articol:
  „Romanii de la Est de Bug, tezaurul pierdut al neamului romanesc”
  http://www.rgnpress.ro/content/view/45907/1/#Scene_1

 13. Textul de mai jos NU îmi aparţine dar SUNT MÂNDRU că oricâtă manipulare şi venin anti-românesc scuipa viperele plătite de ruşi,ROMÂNII basarabeni SIMT ROMÂNEŞTE !
  Este mesajul unui ROMÂN din Chişinău postat pe 16 Martie 2011 pe net.
  Este dovada că ROMÂNII basarabeni REFUZĂ SĂ UITE CINE SUNT!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN

  „Astăzi, 16 martie, sunt onorat să vă vorbesc din Chișinău. Dar altă onoare îți este ție oferită. Care onoare? Răspunsul vine cu această întrebare.

  Cine sînt eu? Sunt român!

  Așa este și vreau să țineți minte asta pe tot parcursul vieții. Eu voi cuceri ceea ce nu a fost cucerit! Înfrângerea nu va fi în crezul meu. Eu voi crede ceea ce alţii au pus la îndoială. Eu mă voi strădui să ridic prestigiul, onoarea și respectul neamului meu. Mi-am antrenat mintea şi trupul urmează.

  Cine sînt eu? Sunt român!

  Eu confirm faptul că adversarii mei nu se așteaptă să câștig, dar eu niciodată nu mă voi preda! Slăbiciunea nu are loc în inima mea! Eu voi privi spre camarazii mei, spre cei care m-au adus în această lume şi cei care m-au instruit şi voi lua putere de la ei.

  Cine sînt eu? Sunt român!

  Asemeni strămoșilor care și-au vărsat sângele pentru apărarea gliei străbune de pleava ce-a vrut să ne suprime, eu voi merge cu plăcere pe câmpul de luptă şi voi mișca, brăzda şi voi face tot ceea ce pot să ajung la țelul meu prin orice mijloace ce-mi stau la dispoziție și când voi ajunge acolo, violent voi nimici dușmanul meu și îl voi lăsa la pământ, pentru că el nu mă poate opri! Cultura, limba și credința îmi vor da putere!

  Cine sînt eu? Sunt român!

  De partea mea, am camarazi, camarazi care au fost cu mine prin sacrificii mari și mici, prin sânge, prin transpiratie, prin lacrimi. Niciodată nu-i voi lăsa să cadă, nu-i voi lăsa jos şi nu-mi va fi frică de nici un adversar, deoarece adversarul nostru nu ştie ce e în inima mea!

  Cine sînt eu? Sunt român!

  Nimeni nu mă va nega, nimeni nu mă va sfida şi nimeni nu-mi va spune cine şi ce sînt sau pot fi! Credinţa va schimba lumea mea! Ea a mutat continente şi ţări şi a pus omul pe Lună şi mă va susține în această bătălie!

  Cine sînt eu? Sunt român!

  Invingerea, retragerea, aceste cuvinte nu au loc în vocabularul meu. Nu înţeleg aceste definiţii! Eu nu înţeleg atunci când lucrurile merg rău! Eu nu inteleg greșelile, dar eu înțeleg altceva – înțeleg victoria şi înțeleg că niciodată nu voi lăsa mâinile jos! Nu contează cât de rău merg lucrurile, inima mea şi mintea mea vor purta corpul meu atunci când membrele mele vor fi prea slabe!

  Cine sînt eu? Sunt român!

  Urăsc pe mancurt! Urăsc separatismul maghiar! Zeci de ani sînt umilit în propria Țară, zeci de ani privesc pasiv drama neamului meu în așteptarea momentului când asta va lua sfârșit. Astazi va fi acel moment, nu mâine, nu saptamana viitoare, dar chiar acum, chiar aici, în casa ta și în Țara ta!

  Cine sînt eu? Sunt român!

  Istoria își va aminti de mine! Eu mă voi defini, voi scri propria mea laudă şi nimeni nu-mi va spune ce pot şi ce nu pot fi! Eu nu voi merge niciodată acasă, nu fără a da tot ce am și ce pot pentru cauza noastră! Mă voi renaște din propriul scrum asemeni păsării Phoenix și generațiile ce vor veni îmi vor urma exemplul. Era toleranței a luat sfârșit. A început o nouă era – o eră Pentru Patrie!

  Cine sînt eu? Sunt român!”

 14. Nu stiu din ce motive, doar unul din 3 comentarii mi-au fost postate. Poate erau prea lungi?
  Incerc sa adaug mai jos celelalte 2 comentari, poate reusesc sa-l completez pe cel postat deja si care arata bizar fara celelalte 2, fiind rupt de context.

  Niste portite de negociere cu Ucraina exista… Tratatul de recunoastere a granitelor intre Romania si Ucraina a fost semnat pt. 15 ani, apoi este re-condus, daca nici una din parti nu are obiectii, pe etape de cate 5 ani. Fiecare din parti, daca are obiectii, trebuie sa le exprime cu minim 1 an inaintea termenului de expirare. Iata ce am scris pe:

  http://www.princeradublog.ro/atitudini/marius-zgureanu-spre-aducere-aminte/
  #######################
  Din acest punct de vedere, Ucraina ar trebui sa aleaga de care parte se situeaza: fie este mostenitoarea unei parti a imperiul sovietic si ca urmare trebuie sa raspunda solidar pentru anexarile de teritorii si masacrele savarsite de bolsevici, fie se dezice de gigantul rosu si adopta o atitudine de victima, alaturi de romani, polonezi, baltici, tatari si alte natii, participand insa la o negociere deschisa a statutului teritoriilor anexate, de reparatie istorica vis-a-vis de celelalte tari victime.

  Dupa caderea Uniunii Sovietice, o semnificatie aparte o are Declaratia Senatului american din 28 iunie 1991:

  “On June 28, 1991, the US Senate voted a resolution sponsored by Senators Jesse Helmes (R-NC) and Larry Pressler (R-SD), members of the US Senate Committee on Foreign Relations, which recommended the US Government to:
  1. support the right to self-determination of the people of Moldova and Northern Bukovina, occupied by the Soviets, and to draft a decision to this end;
  2. support the future efforts of the Government of Moldova to negotiate, if it desires so, a peaceful reunification of Moldova and northern Bukovina with Romania, as established in the Treaty of Paris (1920), respecting the existing norms of international low and principle 1 of the Helsinki Act”.

  In the clauses of this Senate resolution it has been stated among other things that “(…) The armed forces of the Soviet Union invaded the Kingdom of Romania and occupied Eastern Moldova, Norther Bukovina and Hertsa Region. (…) The annexation was prepared beforehand in a Secret Agreement to a Non-Aggression Treaty signed by the Governments of the Soviet Union and the German Reich on August 23, 1939. (…) Between 1940 and 1953 hundreds of thousand of Romanian from Moldova and Northern Bukovina were deported by the USSR to Central Asia and Siberia (…)”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_occupation_of_Bessarabia_and_Northern_Bukovina

  Ma intreb de ce nimeni n-a facut mai nimic pentru a profita de aceasta „usa deschisa”?
  ##################

  Tratatul cu Ucraina:
  http://www.gid-romania.com/IndexSections.asp?SID=155
  i

 15. dragul meu prieten Eminescu ROMANUL,te inteleg vrei sa promovezi Romania problema este ca la ora actuala Basescu nu e agreat de ROMANI,am apreciat mereu ajutorul acordat Basarabiei si negarea pactului de neagresiune sovieto-germana(pactul molotov-ribentrop) dar in Romania situatia nu este tocmai roz…eu mi-asi doi un guvern de uniune nationala cu cei mai compenetin ministrii din guvernarile actuale,prietene una este PSD te rog sa nu implici si PNL desi nu sunt adeptul politicii. PNL are cei mai competenti ministrii pentru ramurile de baza(economia si finantele,munca si sanatate)PD-L are ministrii competenti in alte ramuri cum ar fi(interne,agricultura,cultura si ar mai fi cateva) dintre cele doua partide cu 2-3 din UNPR ar iesi un guvern competent care sa poata dezvolta Romania si sa ajute mult si Basarabia

  • FRATE ROMÂNE „Romanul” eu nu pot decât să vorbesc despre ultimele acţiuni IRESPONSABILE ale preşedintelui PNL Crin Antonescu.Recent a criticat dur politica Preşedintelui Băsescu de REDA ROMÂNILOR basarabeni DREPTUL STRĂMOŞESC la cetăţenia română .
   Organizaţiile românilor basarabeni au publicat comunicate prin care AU CRITICAT DUR politica ANTI-ROMÂNEASCĂ a lui Crin Antonescu.
   Şi nu trebuie să te superi pe mine „Romanule”.
   Eu sunt unul dintre miile de ROMÂNI basarabeni care l-au votat pe Traian Băsescu cu 95% împotriva MARIONETEI RUSIEI,Mircea Geoană.
   ASTĂZI AŞ FACE LA FEL.
   Pentru că NIMENI ,NIMIC şi NICIODATĂ nu mă va putea face SĂ GÂNDESC CU MAŢELE.
   Eu voi vota întotdeauna GEOPOLITIC.
   Iar sforile MARIONETELOR Rusiei din PSD-PNL ,Victor Ponta-Crin Antonescu SUNT PREA GROASE,PREA ROŞII şi PREA DUC LA MOscova ca să nu vezi PĂPUŞARUL KGB la capătul celălalt al lor.
   Coloana a-5-a RUSĂ s-a folosit de criză şi „opoziţie”ca să lovească în Băsescu şi mulţi români „au muşcat” cârligul manipulării.
   În fond nu au făcut la fel când l-au votat pe IliciKGB în 1990?
   Am studiat prea mult istoria ca să mai pot fi prostit…
   Cât despre guverne să ştii că la fel,TOTUL FUNCŢIONEAZĂ GEOPOLITIC.
   De exemplu preţul la gaze este stabilit…POLITIC,în birourile KGB-ului care conduce GAZPROM.
   „Competenţa” unui guvern stă în deciziile Marilor Puteri.
   După ce am făcut liceul şi facultatea în Ţara Noastră Mamă România Coloanele a-5-a RUSE de pe ambele maluri ale Prutului nu mă mai pot învenina.
   Ceea ce nu se poate spune despre majoritatea românilor.
   În fond tocmai din cauza MANIPULĂRII ORDINARE a Coloanei a-5-a RUSE peste Prut se striga „Aţi minţit poporul cu televizorul!”
   „Romanul”,dacă vrei să ştii cine sunt „Păpuşarii” din spatele PSD-PNL,(PCRM-PLDM-PD de peste Prut) citeşte-l pe Larry Watts.
   Poate atunci vei înţelege .

   Larry Watts:
   „Cum au pus KGB-ul şi GRU-ul stapânire pe ţară.
   Factorul co-etnic.
   REOCUPAREA României”

   « Războiul ascuns dintre Pactul de la Varşovia şi România”

   http://www.agentia.org/teoria-conspiratiei/larry-watts-razboiul-ascuns-dintre-pactul-de-la-varsovia-si-romania-452.html

   „Moscova şi îndepartarea Basarabiei”

   „Problema etnicilor români din URSS ”

   “Confruntarea inegală: KGB contra României „

   Larry Watts:
   „Izolarea Romaniei de catre Rusia prin Germania si Franta”

   Larry Watts:

   „With Friends Like These…”
   Cum a fost furata revolutia romanilor si Romania de catre agentii NKVD/KGB si urmasii lor

   • eu ma refer la un guvern de uniune nationala condus de un indenpendent,si am spus de PNL deoarece cand domnul Varujan Vosganian a fost ministrul economiei si finantelor Romania a avut cea mai mare crestere economica de dupa 1989 ce legatura are guvernul care il doresc eu cu Crin Antonescu?Eu ma aflu in Romania si cunosc bine situatia,numirea unui nou premier ar salva Romania de la un posibil dezastru

 16. Din cauze tehnice, banuiesc, o parte din mesajele pe care le-a scris Marius nu au fost publicate. Deoarece mi se par foarte utile, voi incerca sa le postez eu:

  Submitted on 2011/05/25 at 16:12
  Niste portite de negociere cu Ucraina exista… Tratatul de recunoastere a granitelor intre Romania si Ucraina a fost semnat pt. 15 ani, apoi este re-condus, daca nici una din parti nu are obiectii, pe etape de cate 5 ani. Fiecare din parti, daca are obiectii, trebuie sa le exprime cu minim 1 an inaintea termenului de expirare. Iata ce am scris pe:

  http://www.princeradublog.ro/atitudini/marius-zgureanu-spre-aducere-aminte/
  #######################
  Din acest punct de vedere, Ucraina ar trebui sa aleaga de care parte se situeaza: fie este mostenitoarea unei parti a imperiul sovietic si ca urmare trebuie sa raspunda solidar pentru anexarile de teritorii si masacrele savarsite de bolsevici, fie se dezice de gigantul rosu si adopta o atitudine de victima, alaturi de romani, polonezi, baltici, tatari si alte natii, participand insa la o negociere deschisa a statutului teritoriilor anexate, de reparatie istorica vis-a-vis de celelalte tari victime.

  Dupa caderea Uniunii Sovietice, o semnificatie aparte o are Declaratia Senatului american din 28 iunie 1991:

  “On June 28, 1991, the US Senate voted a resolution sponsored by Senators Jesse Helmes (R-NC) and Larry Pressler (R-SD), members of the US Senate Committee on Foreign Relations, which recommended the US Government to:
  1. support the right to self-determination of the people of Moldova and Northern Bukovina, occupied by the Soviets, and to draft a decision to this end;
  2. support the future efforts of the Government of Moldova to negotiate, if it desires so, a peaceful reunification of Moldova and northern Bukovina with Romania, as established in the Treaty of Paris (1920), respecting the existing norms of international low and principle 1 of the Helsinki Act”.

  In the clauses of this Senate resolution it has been stated among other things that “(…) The armed forces of the Soviet Union invaded the Kingdom of Romania and occupied Eastern Moldova, Norther Bukovina and Hertsa Region. (…) The annexation was prepared beforehand in a Secret Agreement to a Non-Aggression Treaty signed by the Governments of the Soviet Union and the German Reich on August 23, 1939. (…) Between 1940 and 1953 hundreds of thousand of Romanian from Moldova and Northern Bukovina were deported by the USSR to Central Asia and Siberia (…)”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_occupation_of_Bessarabia_and_Northern_Bukovina

  Ma intreb de ce nimeni n-a facut mai nimic pentru a profita de aceasta „usa deschisa”?
  ##################

  Tratatul cu Ucraina:
  http://www.gid-romania.com/IndexSections.asp?SID=155

  —————————–

  Submitted on 2011/05/25 at 16:39
  Pe aceeasi problema, incluzand si Transnistria in ecuatie, am mai scris urmatoarele comentarii la articolul:
  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/ce-are-merkel-cu-transnistria-si-ce-vrea-de-la-noi-203815-pag1-order0-redactie0.html

  ##############################

  Deoarece tratatul cu Ucraina a fost facut pt. 10 ani si apoi cu posibilitatea de prelungire din 5 in 5 ani, eu l-as anula in 2012. Si atunci ar fi momentul sa punem cartile pe masa si sa trecem la negocieri. Doar sa avem sustinere!
  Ar trebui calculate pagubele morale si financiare ale ocupatiei bolsevice in Romania si insumate cu cele ale Basrabiei, prezentate la nivel ONU si UE, precum si … Mai multRăspundeDeoarece tratatul cu Ucraina a fost facut pt. 10 ani si apoi cu posibilitatea de prelungire din 5 in 5 ani, eu l-as anula in 2012. Si atunci ar fi momentul sa punem cartile pe masa si sa trecem la negocieri. Doar sa avem sustinere!
  Ar trebui calculate pagubele morale si financiare ale ocupatiei bolsevice in Romania si insumate cu cele ale Basrabiei, prezentate la nivel ONU si UE, precum si Rusiei.
  Ar trebui nu numai retrocedat ce ni s-a luat in 1940 si apoi dupa 1945, ci si N. Maramuresului, Pocutia si Transnistria, deoarece ultima a reprezentat pretextul confiscarii Basarabiei si poate ramane un pretext si pe viitor. Zona dintre BUG si Nistru ar trebui partajata cu Ucraina, ca sa avem echilibru…
  Din pacate, s-ar putea sa nu se gaseasca cineva cu destul curaj sa actioneze in aceasta directie…

  Din punct de vedere etnic, rationamentul echitatii n-ar trebui sa se aplice pentru zonele aflate sub ocupatie, de unde populatia se refugiaza, este deportata sau asasinata. Altfel, rationamentul e simplu: in perioada n->n+1 se fac deportari, asasinari, colonizari, apoi se trage linie si se face analiza etnica, cerandu-se fie demarcare teritoriala pe baza populatiei devenite majoritare fie prin vot „liber” al populatiei!
  Luat doar exemplul Basarabiei pentru 1940-1955, iata datele:
  „În total, după Rudolf Joseph Rummel, aproximativ 2.344.000 de persoane, în mare parte români, au fost deportate din teritoriile anexate de URSS în 1940 în dauna României, din care 703.000 au fost ucise. Aceasta reprezintă o medie de 620 de persoane pe zi sau 18.600 pe lună, ceeace înseamna aproximativ un tren de zece vagoane sau un convoi de camioane pe zi.”

  Detalii pe adresele:
  http://memorialromanesc.org/?p=66

  http://www.princeradublog.ro/atitudini/marius-zgureanu-spre-aducere-aminte/

  Cateva notiuni:
  1. E adevarat ca N Maramuresului si Pocutia nu au facut parte din Romania, ca stat, insa la sfarsitul primului razboi mondial, la negocierile de pace, delegatia romana a fost la un pas de obtinerea acestor teritorii asupra carora avem un drept istoric. In plus, in urma negocierilor cu Polonia, se ajunsese la un prim acord de demarcare a granitei pe aproximativ aceasta linie. Ulterior Polonia si-a schimbat pozitia, catre cea definitivata de frontiera din perioada interbelica. Statul roman nu s-a folosit de ajutorul dat in timpul foametei din Polonia pentru a face presiuni de re-trasare a granitei: am avut onoare, insa asta s-a uitat rapid.
  2. Istoric, Maramuresul a facut parte din Transilvania, deci logic era sa-l primim intreg, odata cu Transilvania. Etnic, linia de demarcatie in 1918 era bine mai spre NV, insa nici asta n-a contat. Cehoslovacia era cea mai putin indreptatita sa-l primeasca, insa noi am inchis ochii deoarece erau aliatii nostri! E adevarat, etnic, in acest moment, n-am mai fi indreptatiti la mare lucru.

  Din punct de vedere geostrategic, N. Maramuresului si Pocutia mentin Rusia si Ucraina cu „un picior” la Vest de Nistru si Carpati, catre inima Europei Centrale. Putini stiu ca in zona se afla una dintrecele mai puternice statii de radiolocatie din perioada razboiului rece.

  Spatiul Bug-Nistru ar trebui partajat pentru ca astfel s-ar ajunge la un echilibru:
  • Rusia are nevoie de dominatie acolo pentru a crea enclave prin care sa ancoreze atat R. Moldova cat si Ucraina in arealul sau de influenta
  • Ucraina vrea Transnistria pentru a-si securiza controlul asupra Odesei si Bugeacului si implicit asupra Dunarii
  • R. Moldova si Romania trebuie sa pacifice zona ce poate redeveni o zona de conflict la granita. In plus, ar exista un atu ce poate fi adus la eventuale negocieri pentru integrarea R.Moldova in UE, unirea cu Romania sau retrocedarea teritoriului romanesc luat in 1940. Fara Transnistria nu mai avem nimic si se poate sa pierdem si ce ramane „romanesc” din Basarabia. Sa nu uitam ca fiecare concesiune facuta Ucrainei le-a dat curaj pentru a cere altele noi!

  Cat despre spatiul de la Est de Bug, va recomand urmatorul articol:
  „Romanii de la Est de Bug, tezaurul pierdut al neamului romanesc”
  http://www.rgnpress.ro/content/view/45907/1/#Scene_1

 17. nu a numit un prim-ministru competent eu nu am zis ca nu-l agreez pe domnul Basescu am zis ca nu agreez guvernul actual daca ar numi un nou prim-ministru care sa faca un guvern de uniune nationala cu cei mai competenti oameni ar fi altceva nu guvernul actual care este plin de neprofesionisti.daca domnul Basescu continua sa ajute Basarabia are sustinerea mea dar nu cu acest guvern..

 18. „Românul din est” tu de ce crezi că Mihai Ghimpu nu a avut susţinerea tuturor ROMÂNILOR basarabeni când anul trecut pentru prima dată în istorie A CONDAMNAT PRIN DECRET PREZIDENŢIAL ocupaţia rusească din 28 iunie 1940?
  Dar când slugoiul ruşilor,mankurtul Voronin l-a jignit public numindu-l :”Michel de SCHIZOPHRENIE”(adică Mihai SCHIZOFRENICUL) cine i-a sărit în apărare?
  Aşa e şi peste Prut,COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă îi „LUCREAZĂ” bine pe fraţii români.
  Nouă ne spală creierele NIT-ORT-PRIME-PublikaTV ,peste Prut rusnacii au RealitateaTV(„mama” Publika)şi Antena3.
  Acolo 24 din 24 de ore se toarnă lături în capul Preşedintelui Băsescu.
  Iar criza economica mondială este folosită şi ea ca armă electorală împotriva lui Băsescu.
  Uită-te ce face Rusia prin slugile ei în Georgia sau ce a făcut în Kîrghîstan
  Călăii Ocupanţi Ruşi FINANŢEZĂ „OPOZIŢIILE” din ţările pe care vor să le ÎNROBEASCĂ.
  Apoi dau lovituri de stat.
  Aşa au făcut în Ţara Noastră Mamă în 1989 când şi-au instalat MARIONETA,pe Ion Iliescu,numit de aceea şi IliciKGB peste Prut.
  Pentru asta s-au folosit de TRĂDĂTORI şi de zeci de mii de „turişti ruşi”.
  Acum Ocupanţii Ruşi încearcă să dea O NOUĂ lovitură de stat şi în Georgia şi în România.
  Şi pentru că nu mai pot folosi „turişti ruşi” folosesc aşa zisa OPOZIŢIE,sindicatele.
  Pe vremuri foloseau MINERII.
  Acum au metode mai viclene.
  An de an,lună de lună îl ameninţă pe Preşedintele Băsesci cu SUSPENDAREA.
  Ruşii au reuşit să-l suspende în 2007 pe Băsescu.
  Dar poporul prin referendum A RESPINS votul parlamentului.
  Acum „OPOZIŢIA” finanţată de Ocupanţii Ruşi încearcă din nou.
  Desigur nu au nici o şansă,America e alături de România şi de Georgia în lupta cu Călăii Ruşi.

LĂSAȚI UN MESAJ