Protest împotriva discriminării la Consulatul României

0
60

Circa 20 de membri ai Asociaţiei civice Hyde Park au organizat un miting de protest în faţa Consulatului României la Chişinău împotriva a ceea ce numesc ei „tratament discriminatoriu a autorităţilor române faţă de basarabenii solicitanţi de viză şi cetăţenie română”.

Organizatorii manifestaţiei, neautorizată de primăria capitalei, au pichetat paşnic sub lozincile „Români Abandonaţi” şi „Salvaţi Basarabia”.

„Mare parte din cetăţenii români din Basarabia nu au drepturi şi nici protecţia statului roman. Procedura de redobândire a cetăţeniei române este una umilitoare şi prohibitivă. Considerăm ca acest proces este o păcăleală atâta timp cât în zece ani nu s-a reuşit acordarea de cetăţenie măcar la doua procente din solicitanţi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Hyde Park, Ghenadie Brega.

 

În declaraţia difuzată, protestatarii au cerut retragerea actualului ambasador şi consul al României la Chişinău.

Aceştea mai solicită autorităţilor române discutarea şi votarea noii legi privind cetăţenia, lege care să prevadă restabilirea drepturilor fundamentale ale românilor din Republica Moldova.

Din 1991 până în 2001 circa 100000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au redobândit cetăţenia română.

Ulterior, legea a fost schimbată şi după 2001 doar circa 2500 de cetăţeni ai redobândit cetăţenia României.

În acelaşi timp desfăşurarii mitingului, în faţa Consulatului României la Chişinău peste o sută de persoane aşteptau eliberarea vizei şi perfectarea de acte.

 

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/07/070709_moldova_protest_consulat.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ