Protest în cazul Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa

0
48

Noi, reprezentanţi ai presei şi societăţii civile româneşti de pe ambele maluri ale Prutului, martori la eliberarea lui Andrei Ivanţoc, deţinut politic al regimului separatist de la Tiraspol timp de 15 ani, protestăm energic faţă de tratamentul barbar aplicat acestuia de reprezentanţii securităţii transnistrene sub ochii reprezentanţilor OSCE din Republica Moldova.

Protestăm atât faţă de modul în care autorităţile de la Chişinău au asistat la violentarea în mod repetat a deţinutului politic cât şi faţă de încercarea acestora de a minimaliza şi chiar muşamaliza incidentul. Atât Sergiu Golovaci, viceministru de Interne, cât şi Ion Stavilă, viceministrul Reintegrării, au minţit, încercând să dezinformeze presa şi opinia publică pentru a acoperi în mod ruşinos molestarea lui Andrei Ivanţoc de către reprezentanţii separatiştilor. Mai mult, în intenţia de a-l izola de jurnalişti, Golovaci l-a forţat pe Ivanţoc sa intre în maşina sa personală deşi acesta s-a împotrivit din răsputeri. De altfel, Andrei Ivanţoc a incercat să coboare din maşina aflată în mers, dar viceministrul a acelerat cu mare viteză generând o cursă infernală şi nefirească. Presa a fost intenţionat blocată de reprezentanţi în civil ai ministerului de Interne în scopul interzicerii accesului in preajma lui Ivanţoc.

Protestăm în mod deosebit faţă de comportamentul incalificabil al reprezentantului OSCE pentru Drepturile Omului, Kristian Franklin, care a asistat impasibil la maltratarea şi batjocorirea unui cetăţean al Uniunii Europene, fără a reacţiona şi protesta pe loc şi ulterior. Trimisul special al OSCE, împreună cu adjunctul său, prezenţi la incident, se fac responsabili, inclusiv penal, pentru consimţirea prin neintervenţie la aplicarea de rele tratamente asupra unui deţinut lipsit de apărare. Prin acest gen de participare pasivă la bătaia aplicată lui Andrei Ivanţoc reprezentanţii OSCE au încurajat comportamentul sălbatic şi umilirea unui om care a suferit deja pe parcusul a 15 ani cele mai cumplite torturi şi batjocuri în temniţele rusofonilor de la Tiraspol. Dacă nu poţi apăra un singur om, cum poţi apăra o ţară sau o întreagă zonă?

Cerem ferm OSCE să comunice neîntârziat opiniei publice poziţia sa faţă de cele întâmplate la „frontiera” de la Tighina şi cerem sancţionarea funcţionarilor nedemni care au cauţionat sălbăticia agenţilor ruşi. Dacă OSCE serveşte doar drept paravan unor reprezentanţi ilegitimi ai Rusiei din Transnistria, înseamnă că misiunea şi rolul său au fost grav distorsionate. Atitudinea OSCE la eliberarea cetăţeanului Uniunii Europene Andrei Ivanţoc este mai mult decât o inadecvare deplorabilă – este o ruşine şi o contribuţie scandaloasă.
Totodată, solicităm autorităţilor române intervenţia pe lângă forurile Uniunii Europene şi ale OSCE pentru a se pune în vedere Federaţiei Ruse – susţinătoare a regimului separatist de la Tiraspol – ca eliberarea ultimului deţinut politic al Europei, Tudor Petrov-Popa, să decurga fără astfel de manifestari brutale şi inumane.

Alexandru Leşco, fost deţinut politic la Tiraspol
Victor Roncea, ZIUA/Civic Media, Bucureşti
George Roncea, Centrul de Geopolitică, Bucureşti
Dan Dungaciu, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, Academia Română
Petrică Răchită, Antena 1, Bucureşti
Ichim Pavel, Antena 3, Chişinău
Yevgeniya Kironaki, Realitatea TV, Bucureşti
Rolf Vescan, Realitatea TV, Bucureşti
Cristian Pohrib, N24 TV, Bucureşti
Felicia Roşca, EuroTV, Chişinău
Ion Neagu, EuroTV , Chişinău
Larisa Manole, EuroTV, Chişinău
Vasile Năstase, EuroTV/Civic Media, Chişinău
Alexei Lungu, Ziarul FLUX, Chişinău
Lorena Bogza, ProTV, Chişinău
Andrei Negru, ProTV, Chişinău
Ştefan Urâtu, Comitetul Helsinki, Chişinău
Vitalie Nagacevschi, Juriştii pentru Drepturile Omului, Chişinău

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20997&cat=Cotidian National&rub=Politica&num=68

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ