Protest la București: „Salvați școlile românești din Ucraina!”

0
108
  1. Eugen Tomac, către Maia Sandu: A spune că Unirea a fost impusă este o afirmaţie gravă. România nu are şi nu a avut niciodată fascinaţia anexării de teritorii

Liderul deputaţilor Partidului Mişcarea Populară din România, Eugen Tomac, se declară surprins de afirmaţiile preşedintelui Partidului Acţiune şi Solidaritate de la Chişinău, Maia Sandu, cu privire la problema Unirii Republicii Moldova cu România. Parlamentarul român susţine că Unirea nu a fost impusă acum 100 de ani în urmă, precum consideră Maia Sandu.
http://adevarul.ro/moldova/politica/eugen-tomac-maia-sandu-spune-unirea-fost-impusa-afirmatie-grava-romania-nu-nu-avut-niciodata-fascinatia-anexarii-teritorii-1_59ba3dc75ab6550cb82868dd/index.html

 

  1. Anatol Şalaru: „Reunirea Basarabiei cu România va aduce linişte şi bunăstare”

R.Moldova va sta sub semnul geopoliticii, al incertitudinii geostrategice şi în bătaia vânturilor ruse, dacă nu se va reuni cu România, susţine Anatol Şalaru, liderul PUN, transmite EpochTimes, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/25767-2017-09-14-09-57-13.html

 

  1. Fonduri europene pentru proiecte transfrontaliere

Basarabenii din Drochia şi românii din Botoşani s-au întâlnit pentru a stabili proiectele comune prin care vor să atragă fonduri europene. Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 a constituit obiectul dezbaterilor pentru cei peste 85 de participanţi la Forumul partenerilor din Botoşani şi Drochia, găzduit de partea moldoveană, în luna septembrie.

Organizatorii forumului au fost Consiliul Raional Drochia şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Botoşani, la care se adaugă Asociaţia Obştească Centru de Resurse „Univers” din Drochia. Pentru identificarea de parteneri şi de proiecte comune a fost planificată organizarea unor ateliere de lucru distincte pe Autoritate publică locală şi Siguranţa cetăţeanului, Cultură şi Patrimoniu, Educaţie sau Sănătate, cu un număr de 15 parteneri de fiecare parte a Prutului, din rândul primarilor, managerilor de instituţii şi a reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale.

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/fonduri-europene-pentru-proiecte-transfrontaliere–217404757.html

 

  1. Sprijin pentru comunităţile de români din Ucraina: La Solotvino se va deschide un centru de informare

Guvernul a aprobat deschiderea centrului de informare al României la Slatina/Solotvino (Ucraina), ca parte a demersurilor guvernamentale pentru sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării în promovarea şi conservarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice.

http://adevarul.ro/locale/baia-mare/sprijin-comunitatile-romani-ucraina-solotvino-deschide-centru-informare-1_59ba255e5ab6550cb827af7d/index.html

 

  1. Viceministrul Daniela Morari l-a primit pe Ambasadorul României, Daniel Ioniţă

La 13 septembrie curent, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Daniela Morari, a avut o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

http://www.interlic.md/2017-09-13/viceministrul-daniela-morari-la-primit-pe-ambasadorul-rom-niei-daniel-ionitza-50492.html

 

  1. GALERIE FOTO: Basarabenii din Trinca, uniți în cuget și simțire cu frații din Chiheru de Jos

Zilele comunei Chiheru de Jos desfășurate în perioada 9-10 septembrie au consfințit semnarea acordului de înfrățire dintre localitățile Chiheru de Jos și Trinca, Raionul Edineț din Republica Moldova. Povestea acestei relații începe în vara acestui an când o delegație, din care a făcut parte și primarul comunei Chiheru de Jos Eremia Pop, a fost prezentă în Republica Moldova, Raionul Edineț. Cu acest prilej, la sugestia lui Ilie Frandăș, au fost puse bazele relațiilor frățești dintre cele două localități.

https://www.zi-de-zi.ro/2017/09/14/galerie-foto-basarabenii-din-trinca-uniti-guget-si-simtire-cu-fratii-din-chiheru-de-jos/

 

  1. Mesajul românilor din Sudul Basarabiei pentru președintele Iohannis: Luați atitudine!

Românii din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, se alătură eforturilor românilor din Transcarpatia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța de a împiedica promulgarea de către președintele ucrainean Petro Poroșenko a noii Legi a Educației adoptate de Rada de la Kiev pe 5 septembrie, care va conduce la eliminarea învățământului în limba maternă pentru minorități, implicit și în limba română. Liderii mai multor asociații din Basarabia istorică i-au înaintat președintelui României Klaus Iohannis o scrisoare deschisă, prin intermediul căreia îi solicită să ia atitudine cu privire la măsurile Ucrainei îndreptate împotriva românilor.

http://infoprut.ro/48227-mesajul-romanilor-sudul-basarabiei-presedintele-iohannis-luati-atitudine.html

 

  1. Protest la București: „Salvați școlile românești din Ucraina!”

Bucureștenii vor ieși în stradă pentru românii din nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Transcarpatia și Basarabia istorică. Protestul împotriva noii Legi a Educației din Ucraina care aduce atingere învățământului în limba română, va avea loc sâmbătă, ora 11:oo, în fața Ambasadei Ucrainei la București (Bulevardul Aviatorilor, nr. 24).

http://infoprut.ro/48228-protest-la-bucuresti-salvati-scolile-romanesti-din-ucraina.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ