Proteste de amploare la Ambasada Rusiei din Chișinău

12
431

Platforma Civică ,,Acțiunea 2012” a desfășurat astăzi, 14 ianuarie un dublu protest în fața Ambasadei Federației Ruse și în fața Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a cerut expulzarea ambasadorului rus Valeri Kuzmin și anchetarea cazului în care tânărul Vadim Pisari a fost împușcat de un pacificator rus. La eveniment au participat aproximativ 200 de persoane de toate vârstele, preponderent tineri.

Protestatarii au cerut lichidarea punctelor militare de pacificatori și înlocuirea lor cu misiuni civile internaționale, retragerea armamentului rusesc din stânga Nistrului și pedepsirea ofițerului rus care l-a împușcat pe tânărul etnic roman din raionul Dubăsari.

În adresarea lor din fața Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, protestatarii au cerut Guvernului să întreprindă acțiuni concrete în investigarea omorului lui Vadim Pisari și ca ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, să fie declarat persoană non- grata.

Atât reprezentanții ambasadei cât și cei ai ministerului nu au reacționat la proteste și nu au venit cu vreo declarație sau un răspuns.

Acțiunea 2012 anunță continuarea protestelor și cheamă toți românii să se solidarizeze și să ia atitudine față de provocațiile și încercările Rusiei de a atenta la integritatea Republicii Moldova.

Din Platforma Civică Acțiunea 2012 fac parte circa 30 de organizații pro-românești de tineret atât din Republica Moldova cât și din România. Platforma a fost creată pentru a organiza evenimente și a marca 200 de ani de la anexarea Basarabiei din anul 1812.

12 COMENTARII

  • Vrei să protestezi? Mergi la Prut, la Parlamentul RM sau…unde vrei tu și protestează:

   -împotriva frontierei dintre frați, de la Prut;
   -împotriva Pactului Ribbentrop – Molotov;
   -împotriva trupelor de ocupație ruse de pe teritoriul RM;
   -împotriva regimului separatist de la Tiraspol;
   -împotriva scoaterii Istoriei Românilor din șscoli;
   -împotriva articolului 13 din Constituția RM;
   -împotriva batjocoririi limbii române pe teritoriul RM;
   -împotriva celor care editează ”dicționare” moldo-române, lucrând împotriva poporului băștinaș;
   -împotriva autorităților care au lăsat Ucrainei pământ moldovenesc;
   -împotriva oligarhilor și a tuturor categoriilor de hoți aflați la guvernare de-a lungul timpului;
   -împotriva politicienilor care vor să mențină RM ca pe o gubernie rusească, cu populația majoritară supusă minorității rusofone;
   -împotriva lipsei de verticalitate…tocmai a cetățenilor RM, care preferă să plece capul, în speranța că sabia nu-l va reteza!

   Motive sunt mult mai multe, însă mă opresc aici, căci sunt convins mai poți adăuga chiar tu câteva, dacă ai fi sincer cu tine…
   Numai bine!

 1. Cetăţeanul a refuzat să se supună cerinţelor legale ale vameşilor români

  protestam unde se recurge la ura nationala ,nu din cauza unor baieti smecheri care cred ca pentru ei legile nu exista .

  transnistria trebuie sa fie eliberata de trupele rusesti cu poltic transnistrean cu tot si sa lase populatia sa traiasca ,sa rasufle,

  • @Sergiu
   Nu este nici pe departe aceeași situație ca la Vadul lui Vodă din foaaaaarte în foarte multe privințe! Acest incident a avut loc la frontiera dintre DOUĂ STATE RECUNOSCUTE PE PLAN INTERNAȚIONAL, respectiv RM și România! Cetățeanul moldovean a încălcat LEGEA cu privire la regimul de frontieră valabilă în ambele state! Cetățeanul moldovean a forțat o frontieră oficială a Uniunii Europene, nerespectând LEGEA! Despre ce frontieră discutăm în cazul VlV?!? Una în…interiorul unui stat suveran? Trasată de către cine?!? Legilor cărui stat se supun ”pacificatorii” care împușcă cetățenii RM în timp ce aceștia se deplasează ÎN INTERIORUL frontierelor oficiale, RECUNOSCUTE INTERNAȚIONAL, ale acestuia?!? Pentru că legile RM prevăd libera circulație a cetățenilor moldoveni pe tot cuprinsul țării, nu?!? Ție ți se pare ca fiind dovadă de ”șmecherie” faptul că Vadim Pisari nu a recunoscut autoritatea trupelor de ocupație ruse de pe teritoriul țării sale, refuzând să le dea socoteală? Dacă este așa, trebuie să îți spun că te afli într-o mare eroare! ”Șmecher” a vrut să fie moldoveanul care vroia să facă contrabandă cu țigări, crezând că el este deasupra legilor în vigoare!
   Așadar, nu poți sub nicio formă pune semnul de egalitate între cele două situații, pentru că sunt lucruri total diferite!
   Numai bine!

  • Yep! That’s exactly what you are! 😀
   Iar dacă vroiai să te dai mai rotund decât ești, măcar foloseai limba română.
   Oricum, ești doar un bădăran, în orice limbă, pentru că jigneşti fără motiv.

  • O fi vreun adoloscent care duce lipsă de sex şi s-a gândit, probabil, că enervând oamenii pe diferite site-uri, se va găsi vreunul „milostiv” să îl/o ia la „măciuci”… Însă nu merită decât să îi dăm „ignore”. Deja am pierdut destul timp inutil. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ