Prutul desparte maluri, nu și suflete

0
183
Mii de oameni au zburat pe drumul unirii pînă la București,au luptat pentru visul lor, ca apoi să imortalizeze în  istorie cartea cu titlul ”BASARABIA E ROMANIA”.
  ”Un gînd mă chinuie cînd peste Prut privesc
Și n-am să uit vreodată cît am să trăiesc
Doar o țară am și asta o iubesc
BASARABIA-PĂMÎNT ROMANESC”– pînă și acum răsar în suflet aceste scandări, ce ne-au însoțit pe parcursul a celor 150 de km parcurși pe jos pînă la Iași cu tricolorul mîndru ridicat lîngă cer.
 Povestea schimbării a început la 5 iulie 2015, cînd 25000 de oameni au venit în Piața Marii Adunări Naționale la Marea Adunare Națională pentru a spune ferm : ”Noi vrem UNIRE și împreună o vom dobîndi”.
  Cu acest scop, 300 de tineri au pornit, precum Mahatma Ghandi și Martin Luther King pe jos în Marșul lui Ștefan cel Mare pe traseul Strășeni- Lozova- Călărași-Cornești- Ungheni.Aceste 6 zile au fost scufundate în aventuri unice, care rămîn amintiri pentru o viață. Am devenit o familie puternică, care a învins arșița, ploaia și vîntul, doar pentru a reaprinde speranța în inimile tuturor unioniștilor. Am înecat toate reproșurile, ca: ”Pămînturile stau nelucrate, dar voi doriți UNIRE!”. De ce ei nu înțeleg că FIICA BASARABIA SE VREA LÎNGĂ MAMA EI, ROMANIA?
  O nouă filă prețioasă s-a deschis la data de 11 iulie, cînd mii de oameni au venit, care au revenit la PODUL DE FLORI DE LA PRUT, afirmînd cu citatul lui Grigore Vieru : ”Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. Lacrimi, îmbrățișări , flori și un călduros ”Bine ați venit acasă, frații mei de peste Prut” s-au alăturat toate în Hora Unirii, ca apoi să pornească toți romanii spre Iași- fosta capitală a Romaniei.
 Ziua de 12 iulie a început cu drumul cu trenul spre București, unde în Piața Universității ne așteptau mii de bucureștenii din toată țara ca împreună să cîntăm lumii întregi :” Chișinău și București- două inimi romanești”. Am mers în marș și pînă la Palatul Cotroceni, unde ne-au făcut o surpriză,primindu-ne chiar în Sala Unirii.
Astfel, noi am reaprins flacăra UNIRII prin MARȘUL LUI ȘTEFAN CEL MARE. Acest eveniment va rămîne pe vecie viu în istorie și inimi.
  Ce frumos va fi peste ani să spui copiilor tăi: ”Știi, eu la fel am fost unul dintre acești eroi despre care înveți tu acum din cărțile de istorie”.
Dacă pînă atunci mă consideram un simplu om, de atunci mă simt din cap pînă-n picioare EROU!

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBasarabia vrea Unire!
Articolul următorUnitate națională

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ