PSL il acuza pe presedintele Vladimir Voronin de prejudicierea imaginii externe a Republicii Moldova…

0
62

Partidul Social Liberal (PSL) sustine ca, declaratiile privind eventuala retragere a Republicii Moldova din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), pe care Presedintele Vladimir Voronin le-a facut la finele saptaminii trecute, au prejudiciat grav imaginea tarii pe plan extern.
Potrivit Agentiei INFOTAG, Oleg Serebrean, liderul PSL, a spus ca, in urma acestei declaratii, sansele republicii de aderare la Uniunea Europeana scad considerabil. „Unii diplomati acreditati la Chisinau incearca acum sa se dumireasca daca aceasta declaratie a presedintelui a fost gindita din timp sau a fost o improvizare. Avem mare noroc ca nu prea sintem luati in serios in Europa si ca sintem intr-un fel de umbra informationala, altfel opinia publica europeana ar fi explodat. Cu siguranta, in timpul apropiat, va urma o reactie a Consiliului Europei si aceasta nu va fi favorabila Republicii Moldova. Guvernarea este deranjata nu doar de cazul Mitropoliei Basarabiei, dupa cum a declarat Presedintele Vladimir Voronin, ci, in genere, de numarul mare de dosar e pierdut permanent de Moldova la Strasbourg. In ultimul timp, sintem cam lideri la acest capitol la CEDO. Insa urmeaza dosare mult mai serioase, de exemplu, cazul companiei „Megadat”, unde CEDO ar putea stabili compensatii chiar de peste un milion de euro”, a spus liderul PSL.

El a calificat declaratiile prezidentiale drept „un delir politic” si a spus ca toate partidele politice din Moldova ar trebui sa ia atitudine fata de acest comportament al sefului statului.

Social-liberalii il acuza pe Presedintele Voronin si de sfidarea simbolicii statale a Republicii Moldova. Oleg Serebrean a amintit ca, acum doua saptamini, deputatii social-liberali au cerut Procurorului General, Valeriu Gurbulea, sa se expuna pe marginea unor declaratii ale lui Voronin potrivit carora „simbolurile de stat ale Republicii Moldova au fost importate”, facind aluzie la Romania. „Deocamdata nu avem nici un raspuns de la procuratura. Speram ca pina joi procurorul sa se determine si sa vina in Parlament ca sa ne spuna cum califica declaratiile Presedintelui”, a spus Oleg Serebrean.

****

…SI PROPUN GUVERNARII SA FOLOSEASCA OSCE SI CE PENTRU A FACE PRESIUNI ASUPRA RUSIEI

Chisinau, 3 decembrie ( INFOTAG ). Partidul Social Liberal (PSL) considera „un afront direct la adresa suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova” faptul ca Rusia a deschis 24 de sectii de votare in regiunea transnistreana pentru alegerile in Duma de Stat, din 2 decembrie.

Potrivit Agentiei INFOTAG, Oleg Serebrean, liderul PSL, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca acest gest al Rusiei este „o expresie a dispretului cu care trateaza Moscova Republica Moldova si alte state ex-sovietice”. „Chiar daca Rusia a facut trimitere la unele tratate internationale care ii permit deschiderea sectiilor de votare unde are dislocate trupe militare, aceste argumente nu sint intemeiate. Nici un tratat international nu prevede ca o tara poate deschide sectii de votare pe teritoriul altei tari daca aceasta nu este de acord. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova a fost impotriva deschiderii acestor sectii de votare”, a mentionat liderul PSL.

Serebrean a spus ca si in Italia sint 200-300 mii de moldoveni, „aceasta insa nu inseamna ca putem deschide oricind acolo sectii de votare”.

„Nu are rost ca doar politicienii autohtoni sa faca conferinte de presa si sa ia atitudine fata de comportamentul Rusiei. Trebuie sa folosim tribuna OSCE si a Consiliului Europei pentru a face presiuni asupra Rusiei, determinind-o sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Dar OSCE si Consiliul Europei pot lua atitudine doar daca conducerea de la Chisinau le va sesiza insistent in aceasta problema”, a mentionat liderul social-liberalilor.

In opinia PSL, in ultimul timp, are loc o redirectionare a politicii externe „catre Estul Europei”, dovada fiind participarea recenta a ministrului Apararii, Vitalie Vrabie, la reuniunea ministrilor Apararii din CSI, care a avut loc in Kazahstan. „Cind este vorba de NATO, guvernarea ne spune ca nu putem colabora pentru ca sintem o tara neutra. Dar, daca sintem tara neutra, ce cauta ministrul Apararii la o reuniune militara pe linia CSI? Social-liberalii il vor chema in Parlament in aceasta saptamina pe Vitalie Vrabie ca sa le dea explicatii in legatura cu participarea sa la reuniunea ministrilor Apararii din CSI”, a anuntat Oleg Serebrean.

INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ