Punct vamal comun cu România

2
188
 1. Punct vamal comun cu România

Fără cozi la vamă cu România. În premieră, începând cu anul 2017, între Moldova şi ţara vecină va funcţiona un singur post de verificare şi va fi instituit la punctul de trecere ”Cahul-Oancea”. Proiectul ar putea fi extins şi în alte regiuni. Autorităţile din ambele state consideră că acest fapt va fluidiza traficul de pasageri şi va reduce timpul de aşteptare în vamă.

http://tv7.md/ro/social/punct-vamal-comun-cu-romania/

 

 1. Consiliul Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova se reuneşte la Chișinău

Consiliul Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova se reuneşte în cea de-a doua sa ședință, pe 13 mai 2016, la Chişinău. Din Consiliu fac parte jurnaliști și producători de presă de pe cele două maluri ale râului Prut, potrivit unui anunț de presă.

Participanții la reuniune vor discuta despre asistența pentru dezvoltare în domeniul mass-media în Republica Moldova și drepturile de autor în context european.

Evenimentul, care este organizat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al României, îi va avea ca invitați de onoare pe domnii Lilian Darii, Vice-Ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene, Dan Stoenescu, Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de Pretutindeni, și Pirkka Tapiola, Șeful Delegației Comisiei Europene în Republica Moldova.

http://oficial.md/actual/consiliul-consultativ-mass-media-romania-republica-moldova-se-reuneste-la-chisinau

 

 1. România a sprijinit reabilitarea a 800 de grădinițe din Republica Moldova

Astăzi a fost inaugurată prima grădiniță din satul Vînători, raionul Nisporeni. Totul a fost posibil datorită fondurilor oferite de România. Din cele peste 20 de milioane de euro alocați, mai sunt în reparații 30 de grădinițe din Republica Moldova.

(…)

Banii oferiți de Guvernul României sunt gestionați de Fondul de Investiții Sociale din Moldova. De la începutul proiectul, în Republica Moldova au fost deschise 200 de grupe noi în grădinițe și peste 5000 de locuri de muncă.

 

http://stiri.tvr.ro/romania-a-sprijinit-reabilitarea-a-800-de-gradini–e-din-republica-moldova_74058.html

 

 1. La Cernăuţi va avea loc Parada Portului Popular Românesc

 Duminică, 15 mai,  la ora 14.00,  pe fosta stradă Domnească din Cernăuţi (actualmente strada Olga Kobyleanska)  se va desfăşura Parada Portului Popular Românesc, ediţia II.

http://bucpress.eu/cultura/la-cernau%C5%A3i-va-avea-loc-2336

 

 

 1. Chişinăul şi-a reconfirmat disponibilitatea de a relua negocierile în formatul 5+2

 Reprezentantul special al preşedinţiei OSCE din partea Germaniei, responsabil de reglementarea transnistreană, Cord Meier-Klodt, se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova. Ambasadorul Meier-Klodt s-a întâlnit separat cu negociatorul de la Chişinău, vicepremierul George Balan, şi cel de la Tiraspol Vitalie Ignatiev. Oficialul a încercat să afle dacă părţile sunt pregătite să reia negocierile oficiale în formatul 5+2 la începutul lunii iunie la Berlin.

 http://www.europalibera.org/a/27728610.html

 

 

 1. La Ismail va fi deschis un Centru de Informare al României

 Secretarul de stat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Petre Guran, s-a aflat astăzi, 11 mai 2016, în vizită la Ismail, regiunea Odesa, ocazie cu care a participat la semnarea înțelegerii dintre Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, privind deschiderea unui Centru de Informare al României în cadrul universității din localitate, se menţionează într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al DPRRP.

http://bucpress.eu/politica/la-ismail-va-fi-deschis-2341

 

 

 1. Un monument istoric din centrul Capitalei, distrus în 1940, va fi RECONSTRUIT

Monumentul celor trei martiri, edificat în preajma Catedralei în 1923, dar distrus în 1940, va fi reconstruit. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul de Miniştri.

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi, Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, militanţi ai mişcării naţionale din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea, a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923.

http://www.publika.md/un-monument-istoric-din-centrul-capitalei-distrus-in-1940-va-fi-reconstruit_2620571.html

 

 

 

 1. Rusia critică sistemul antibalistic din România: Este o decizie greșită

 Elementele antibalistice din România afectează securitatea Rusiei, anunţă Ministerul rus de Externe, avertizând Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite că este vorba de o decizie greşită şi de o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), transmite Mediafax cu referire la Interfax.

 http://deschide.md/ro/news/externe/27268/Rusia-critic%C4%83-sistemul-antibalistic-din-Rom%C3%A2niaEste-o-decizie-gre%C8%99it%C4%83.htm

2 COMENTARII

 1. Trebuie să facă ordine mai întâi în vama Sculeni unde zilnic se formează cozi kilometrice. Nu Cahul Oancea…. Ia vedeți aici
  _http://websmd.ru/webonline/camera-web-online-intrarea-in-postul-vamal-sculeni_

LĂSAȚI UN MESAJ