Putin îngroapă acordul de la Istanbul: De ce tace Moldova?

0
48

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va mai respecta tratatul despre armamentele convenţionale în Europa, dacă tratatul nu va fi revizuit în interesul Rusiei. Kremlinul avertizează că Rusia va suspenda participarea ei la acest tratat în termen de 5 luni şi va ieşi cu totul din tratat după alte 5 luni.

Avertismentul vizează un mare număr de ţări. Republica Moldova este cel mai direct vizată, deoarece o parte componentă a tratatului respectiv prevede retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. Acea parte este cunoscută sub denumirea ”Acordurile de la Istanbul” din 1999.

Aproape toate ţările semnatare ale tratatului despre armele convenţionale – sunt 30 de ţări în total – au reacţionat public chiar de mai multe ori după avertismentul domnului Putin. Toate reacţiile sunt negative. Nici măcar Belarus ori Armenia, aliatele Rusiei, nu susţin Kremlinul în această problemă.

Guvernul Republicii Moldova, însă, nu ia nici un fel de atitudine publică. Pare-se că Republica Moldova e singura ţară care păstrează tăcerea, în ciuda faptului că interesele ei vitale sunt direct primejduite. Sau poate tocmai din acest motiv tace, de teamă să nu supere Kremlinul?

Marea majoritate a ţărilor semnatare ale tratatului sunt afectate în mod indirect sau potenţial, în viitor, de o eventuală creştere a forţelor convenţionale ruseşti dincolo de limitele stabilite prin tratat. Republica Moldova, însă, este afectată direct şi imediat, aici şi acum, deoarece trupele ruseşti se găsesc pe teritoriul Republicii Moldova, în mod ilegal, desigur.

Cu atât mai stranie devine tăcerea Chişinăului. Inexplicabilă, deoarece poziţia de până acum a Preşedinţiei şi a Guvernului a fost cât se poate de fermă în chestiunea trupelor ruseşti. Republica Moldova cere oficial retragerea completă, necondiţionată a trupelor ruseşti cu verificare internaţională, precum şi înlocuirea trupelor ruseşti, aşa-zis pacificatoare, printr-o misiune internaţională cu caracter civil.

Aceasta este şi poziţia de până acum a Republicii Moldova în negocierile separate cu Rusia pentru reglementarea conflictului din Transnistria. Dar evoluţia acestor negocieri rămâne ne-transparentă, iar între Chişinău şi partenerii săi occidentali au apărut probleme serioase de comunicare şi încredere. Iată de ce este cu atât de necesară o luare de atitudine publică, în loc de tăcere, din partea Republicii Moldova referitor la tratatul despre armamentele convenţionale şi, în mod specific, faţă de problema trupelor ruseşti.

Republica Moldova este menţionată în numeroase declaraţii prin care guvernele ţărilor membre în NATO şi în Uniunea Europeană i-au răspuns domnului Putin. Declaraţiile occidentale cer explicit retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. Pare inexplicabil de ce nu se pronunţă chiar Republica Moldova în mod public si oficial în această problemă vitală.

sursa:flux.md�

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ