R. Moldova avansează spre comunitatea europeană în calitate de stat neutru

0
67

R. Moldova este o ţară divizată de un conflict teritorial, o ţară cu venituri mici, a cărei identitate statală şi naţională n-a devenit încă o axiomă absolută pentru unii vecini ai săi, a apreciat Preşedintele Vladimir Voronin în discursul rostit vineri, 25 mai, la Summit-ul şefilor de stat din Europa Centrală. În opinia sa, în calea de integrare europeană, R. Moldova are de rezolvat două blocuri de probleme: modernizarea europeană şi transformarea într-o ţară prosperă.

Potrivit Şefului statului, modernizarea europeană pentru Moldova nu poate fi realizată fără o suveranitate reală şi fără integritatea ei teritorială. El afirmă că există anumite scenarii care nu-i permit Moldovei să depăşească actuala stare de lucruri, pe care le apreciază drept provocare atât pentru ţara sa, cât şi pentru Uniunea Europeană.
Referindu-se la conflictul transnistrean, Vladimir Voronin îşi exprimă convingerea că el va fi soluţionat în spiritul valorilor europene, care presupun demilitarizarea; interzicerea amplasării pe teritoriul Moldovei a trupelor şi a obiectelor militare străine; acordarea unui statut echitabil Transnistriei; acordarea de garanţii locuitorilor regiunii; supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului. În acelaşi context Voronin a plasat păstrarea de către R. Moldova a statutului său de neutralitate şi de neparticipare la blocuri: „R. Moldova avansează spre comunitatea europeană în calitate de stat neutru. Şi acest lucru corespunde întocmai şi stărilor de spirit ale populaţiei ţării noastre, şi acelor principii de securitate, pe care le considerăm a fi cele mai potrivite în actuala situaţie”.
Vladimir Voronin s-a arătat convins că integrarea europeană va rămâne pentru Moldova o simplă lozincă atâta timp cît nu va deveni o ţară prosperă. În contextul căutării soluţiilor pentru atingerea acestui obiectiv, el a amintit eforturile ţării de a evalua pe nou avantajele poziţiei sale geografice, pentru a deveni spaţiul celei mai active interacţiuni dintre Uniunea Europeană şi Răsăritul European. Potrivit Şefului statului, obţinerea de preferinţe comerciale autonome pe pieţele Uniunii Europene, păstrarea zonei de comerţ liber a Moldovei cu Ucraina, Rusia şi Belarus constituie dovada faptului că Moldova îşi identifică resursa sa exclusivă pentru asigurarea unei creşteri economice stabile. Cota zero a impozitului pe profit reprezintă şi ea un factor ce stimulează afluxul de investiţii în ţară, un factor ce asigură o nouă calitate economică a ţării, a afirmat Vladimir Voronin

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20873&cat=Cotidian National&rub=Politica&num=64

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ