R. Moldova, Georgia şi SUA cer Rusiei să sisteze finanţarea regimurilor secesionist.

0
59

În şedinţa Consiliului Permanent al OSCE, din 1 martie 2007, Georgia, R.Moldova şi SUA au chemat Federaţia Rusa să înceteze asistenţa financiară, acordată în mod unilateral regimurilor secesioniste, şi să se antreneze în proiecte de asistenţă şi reabilitare economică, gestionate de către comunitatea internaţională.

Potrivit Agenţiei INFOTAG care citează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, delegaţiile permanente ale statelor membre ale GUAM – Georgia, Moldova, Azerbaidjan şi Ucraina, precum şi delegaţia SUA, „au exprimat dezamăgirea şi îngrijorarea cu privire la o serie de acţiuni întreprinse de către Federaţia Rusă în contextul conflictelor nesoluţionate din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum şi din regiunile secesioniste din Georgia – Osetia de Sud şi Abhazia”. Delegaţia georgiană şi cea moldoveană au apreciat că primirea la Moscova cu onoruri oficiale a liderilor regimurilor separatiste de la Tiraspol, Ţhinvali şi Suhumi, numirea acestora cu titluri oficiale în comunicatele de presa ale Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei contravine statutului de mediator al Rusiei în conflictele menţionate, „statut care implică în totalitate principiul imparţialităţii”.

Delegaţiile Georgiei, R.Moldova şi SUA au pus în evidenţă „confuzia creata de poziţia neclară a Rusiei vis-a-vis de aşa-zisele referendumuri şi alegeri organizate de către regimurile separatiste de la Tiraspol, Ţhinvali şi Suhumi, regiuni în care persistă violările în masă ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”. În opinia delegaţiilor, Rusia, în calitate de mediator, „nu a întreprins vreun efort semnificativ, în vederea aducerii liderilor transnistreni la masa de negocieri”. În acelaşi context a fost reiterată necesitatea îndeplinirii complete de către Moscova a angajamentelor luate la Summitul OSCE de la Istanbul (1999) privind retragerea forţelor militare de pe teritoriul Georgiei şi Moldovei.

INFOTAG precizează: Liderii celor 3 republici autoproclamate s-au întîlnit la Moscova de mai multe ori. Săptămîna trecută, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a primit pe „Preşedintele Transnistriei”, Igor Smirnov, şi pe „ministrul Afacerilor Externe”, Valeri Liţkai. În anul 2006, Rusia a acordat Transnistriei asistenţă financiară în valoare de peste $40 mln.

Sursa: Infotag

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ