R. Moldova si Comisia Europeana au semnat un memorandum privind reglementarea conflictului transnistrean

0
68

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, si Comisarul European pentru Extindere si Politica de vecinatate, Stefan Fule, au semnat sambata un memorandum privind consolidarea rolului Uniunii Europene in procesul de reglementare transnistreana, potrivit publicatiei Vesti.md.

Memorandumul privind Programul comprehensiv de consolidare a capacitatilor institutionale urmareste elaborarea unui document cadru al programului aprofundat de consolidare institutionala. Documentul reflecta viziunea autoritatilor moldovene privind reglementarea transnistreana, prezentand masuri specifice care trebuie luate pentru a imbunatati eficacitatea reglementarii in conflictul transnistrean.

Comisarul european Stefan Fule a mentionat ca acest program este unul de maxima importanta si a precizat ca Republica Moldova va beneficia de asistenta in valoare de peste 40 milioane de euro, in perioada 2011-2013, in cadrul programului, se precizeaza in pagina oficiala a Guvernului R.Moldova. Premierul Vlad Filat a declarat ca acest program va permite transformarea institutiilor moldovenesti in institutii europene, „responsabile fata de cetatean”, astfel incat procesul de europenizare a Moldovei sa devina vizibil inca de la interactiunea cetatenilor cu institutiile statului. Printre acestea, Vlad Filat a transmis Comisarului european o matrice de actiuni, care este o foaie de parcurs pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana – „un instrument de dirijare politica”, potrivit oficialului european.

Memorandumul prevede imbunatatirea si aprofundarea dialogului in problema transnistreana, atat in mecanismele consultarilor bilaterale, cat si in ordinea de zi a UE cu alti parteneri, relateaza Vesti.md. De asemenea, el contine mai multe capitole care se refera la masurile de consolidare a increderii intre Chisinau si Tiraspol, asigura libera circulatie, respectarea drepturilor omului, dar si a securitatatii la granita cu Ucraina.

sursa: ziuaveche.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ