Raionul Hânceşti s-a înfrăţit cu Iaşiul. Primarii vor elabora mai multe proiecte de dezvoltare locală

0
128
  1. Raionul Hânceşti s-a înfrăţit cu Iaşiul. Primarii vor elabora mai multe proiecte de dezvoltare locală

12 sate din raionul Hânceşti s-au înfrăţit cu tot atâtea comune din județul Iaşi, România. Primarii vor coopera în mai multe domenii şi vor elabora în comun proiecte de dezvoltare locală. Acordurile de parteneriat au fost semnate în cadrul unei ceremonii festive care s-a desfăşurat la Conacul Banuc Bei, renovat recent. 

Primarii speră că, prin semnarea acestor acorduri, vor putea accesa mai uşor fonduri străine.

http://www.publika.md/raionul-hancesti-s-a-infratit-cu-iasiul-primarii-vor-elabora-mai-multe-proiecte-de-dezvoltare-locala_2974736.html

 

  1. Parteneriate noi între localități din județul Iași și Republica Moldova

Au participat la ceremonia din oraşul Hînceşti atât primarii unor comune din estul judeţului, cum sunt Holboca, Ungheni şi Moşna, dar şi reprezentanţii unor comune din vest – Valea Seacă, Mirceşti. Din delegaţia românească au făcut parte Maricel Popa şi Tudor Jijie, preşedintele, respectiv directorul executiv al Asociaţiei „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru“, iar din partea moldovenească – preşedintele raionului Hînceşti, Ghenadie Buza.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/parteneriate-noi-intre-localitati-din-judetul-iasi-si-republica-moldova–165061.html

 

  1. Elicopterele SMURD revin în spațiul aerian din Moldova. Un pacient din Soroca a ajuns cu bine la Chișinău

Misiunile aeriene SMURD revin în Moldova. Vineri după amiază, un tânăr din Soroca a fost transportat cu succes la Chișinău, anunță serviciul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI.

http://unimedia.info/stiri/foto-video-elicopterele-smurd-revin-in-spatiul-aerian-din-moldova–un-pacient-din-soroca-a-ajuns-cu-bine-la-chisinau-136384.html

 

  1. Petro Poroșenko și Pavel Filip vor inaugura oficial luni primul post vamal comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene Pervomaisk-Cuciurgan

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și premierul moldovean Pavel Filip vor inaugura oficial lun, 17 iulie primul post vamal comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene Pervomaisk-Cuciurgan, anunță publicația NewsMaker.md. Punctul este pregătit din punct de vedere tehnic, acolo deja lucrează vameși și polițiști de frontieră moldoveni și au fost arborate drapelele Ucraina, Republica Moldova și UE, spun sursele publicației. Deschiderea punctului de trecere Pervomaisk-Cuciurgan a fost inițial anunțată pentru 31mai, dar evenimentul nu a avut loc, întârzierea fiind explicată de autorități prin dificultăți tehnice.

https://www.europalibera.org/a/28618081.html

 

  1. Ministerul rus de externe consideră că în relația cu Republica Moldova există „tendințe îngrijorătoare”

Ministerul rus de externe consideră că în relația cu Republica Moldova există „tendințe îngrijorătoare”, care vizează în special rotația trupelor ruse de menținere a păcii din zona de securitate de pe Nistru, se spune într-un comunicat de presă al diplomației de la Moscova.

https://www.europalibera.org/a/28618006.html

 

  1. În localitatea Cioara a fost ridicat un monument în memoria a doi eroi căzuţi la Nistru

Memoria a doi eroi, care şi-au dat viaţa pentru independenţa Republicii Moldova a fost imortalizată în satul Cioara din raionul Hânceşti, localitatea lor de baştină. Este vorba despre Serghei Andreev şi Ovidiu Şeremet, care au căzut în confruntările sângeroase de la Nistru, acum 25 de ani.

http://www.publika.md/in-localitatea-cioara-a-fost-ridicat-un-monument-in-memoria-a-doi-eroi-cazuti-la-nistru_2974786.html

 

  1. Asociația Generală a Învățătorilor din România

Sute de cadre didactice din R.Moldova (inclusiv raioanele nistrene), România, Ucraina și Serbia speră că vor avea sprijinul autorităților de la București și Chișinău în organizarea unui congres aniversar de amploare în perioada 1 — 13 august 2017. Iată doar câteva dintre evenimentele istorice aniversate, din păcate extrem de puțin cunoscute pe malurile Prutului cât și ale Nistrului:

100 de ani de la Primul Congres al Învățătorilor din Basarabia (25-28 mai 1917), congres la care Alexei Mateevici spunea: ‘N-avem două limbi și două literaturi, ci numai una, aceeași cu cea de peste Prut. Da, suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însă facem parte din marele trup al românismului’;

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/07/15/comunicat-de-presa-asociatia-generala-a-invatatorilor-din-romania-15-41-48

 

  1. Deportările: drama basarabenilor care nu poate, nu trebuie să fie uitată

Împlinirea a 68 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia a fost comemorată de către cetățenii raionului Cimișlia, alături de victimele și urmașii celor care au fost considerați drept dușmani ai poporului.

http://gazetadesud.md/deportarile-drama-basarabenilor-care-nu-poate-nu-trebuie-sa-fie-uitata/

 

  1. Ministerul Educaţiei de la Chişinău pune piedici Caravanei Unirii

După ce în luna iunie Ministerul Educației de la Chişinău a aprobat organizarea Caravanei Unirii și cazarea voluntarilor în instituțiile de învățământ din raioane, cu câteva zile în urmă reprezentanții ministeriali au avertizat școlile profesionale să nu permită cazarea tinerilor din ODIP.

http://infoprut.ro/47721-ministerul-educatiei-de-la-chisinau-pune-piedici-caravanei-unirii.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ