Răspuns domnului Băsescu

0
87

Fiindcă vorbesc aceeaşi limbă maternă – româna, fiindcă mă simt de acelaşi neam cu cei de peste Prut, nu-mi este nici mie indiferentă soarta României. Chiar dacă nu am obţinut încă cetăţenia română, sunt român nu numai prin înscrierea în certificatul de naştere, dar şi prin educaţie şi preferinţele mele culturale. Cred că într-o formă sau alta viitorul cetăţenilor RM va fi legat tot mai strâns de cel al României. Şi asta în pofida tuturor încercărilor de a împiedica apropierea noastră. Astăzi, sentimentul etnic intră în conflict cu sentimentul apartenenţei politice, şi tendinţa firească de a le armoniza îşi va spune cuvântul.

Cum aş răspunde personal la mesajul special al preşedintelui Băsescu, adresat romanilor din Republica Moldova, cu ocazia referendumului în chestiunea demiterii sale? Dacă aş deţine paşaportul de cetăţean al României, aş participa fără îndoială la referendum şi aş vota împotriva demiterii. Dar nu înainte de a formula şi a-i pune actualului preşedinte suspendat Traian Băsescu nişte condiţii.

De ce aş vota NU? Aş vota NU fiindcă, după cum a constatat şi Curtea Constituţională a României, nu există motive de suspendare a preşedintelui Băsescu. El nu a încălcat Constituţia. Iar dacă nu a încălcat Constituţia, intenţiile celor 322 de deputaţi din Parlamentul României care au neglijat decizia Curţii Constituţionale sunt lipsite de substanţă morală, putând fi puse pe seama politicianismului, al răzbunării, al unor interese egoiste, de grup sau chiar a unor interese străine. Nu era în beneficiul României declanşarea unei asemenea acţiuni, artificiale în esenţă, care conţinea germenii unei destabilizări de lungă durată. Chiar dacă, după cum am mai spus-o, nici Traian Băsescu nu s-a comportat ca un înger politic.

Nu pot fi de acord nici cu cei care spun că Traian Băsescu trebuie să rămână preşedinte pentru că a făcut mult mai mult decât alţi preşedinţi pentru Basarabia. El a vorbit mai mult, e adevărat, dar carul faptelor nu a fost mişcat prea departe. Simplificarea legii cetăţeniei, promisă de atâtea ori, nu e realizată nici până azi. Pregătirea pentru introducerea vizelor a trenat până la 1 ianuarie 2007, când Consulatul României de la Chişinău s-a pomenit asaltat de sute de basarabeni. Nici asistenţa financiară pentru proiectele culturale nu a fost încă bine pusă la punct, pentru a o eficientiza şi a o curăţa de diverse „căpuşe” care profită de pârghiile birocratice. În acţiunile Bucureştiului faţă de RM se observă încă multă improvizaţie, contradicţii partizane, se simte lipsa unei abordări sistemice, bine chibzuite şi bine organizate.

Totuşi, prima condiţie care aş fi dorit să fie respectată de Băsescu după câştigarea referendumului nu ţine de RM. Dorinţa mea ar fi ca, revenind la Cotroceni, preşedintele ales de români să renunţe la răzbunare, să acţioneze cu maximă cumpătare şi discernământ pentru a calma România, pentru a „suda” ruptura între români, a tempera spiritele în folosul acţiunii rutinare, a mersului firesc al lucrurilor. Aş aştepta de la el mai puţin „spectacol” politic şi mai multă eficienţă în modernizarea României, inclusiv stârpirea corupţiei. O Românie în fierbere, în frământare sterilă, în dezbinare, în ură şi permanentă agitaţie politicianistă nu poate atrage pe nimeni. Nici măcar pe românii din statul-„soră” al României.

autor: Nicolae Negru

sursa:http://www.jurnal.md/article/3201/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ