Râul Draghişte

0
352

Raul Draghiste izvoraste in apropierea satului Romancauti, regiunea Cernauti si intra in Republica Moldova prin satele Bulboaca si Trebisauti, unde formeaza o salba de lacuri pline de papuris, salcii si stufaris. Lungimea raului este de 66 de km, iar suprafata bazinului ocupa 2879 km2 . Pe malurile Draghistei isi au vatra seculara sate vechi, cu hrisoave de mosie de la Alexandru cel Bun la Stefan cel Mare si Petru Rares: (de la izvoare spre varsare) Bulboaca, Trebisauti, Colicauti, Trestieni, Constantinovca, Trinca, Fetesti, Burlanesti.
Denumirea raului, in viziunea savantului Ion Dron, este foarte arhaica, de origine daco-getica ori veche romaneasca si trecuta prin filiera slava (draga, in bulgara, sarba, slovena), draha (in ceha), droga (in poloneza) – toate avand semnificatia de “stramtura, defileu, lasatura (in relief); loc de scurgere a apei; vale si chiar drum; cale”. Legendele locale leaga numele raului de o poveste de iubire si dragoste a bastinasilor fata de frumusetea acestui rau. Cert este ca pe intregul spatiu al limbii romane numai aceasta apa s-a invrednicit de un nume atat de dulce si scump – Drag – Draghiste.
In bazinul raului Draghiste au fost descoperite urme ale oamenilor preistorici, care au locuit din vremuri imemorabile in grotele si pesterile din malurile de calcar ale Draghistei. De-a lungul celor 66 de km se afla un bogat patrimoniu natural si cultural, un sir de monumente de importanta nationala luate sub protectia statului, dar ignorate de catre autoritaritatile si comunitatile locale.

Pe langa satul tau sau casa ta, Dumnezeu a facut o apa curgatoare sau ti-a dat un izvor ca sa-ti potolesti setea. Nu fi nepasator sau barbar si poarta-te crestineste cu izvoarele, fantanile, paraiasele si rausoarele care se afla pe mosia satului tau. Ingrijeste si indrageste apele care dau viata pamantului si satului tau, planteaza o floare, un tufar, o salcie, un arbore pe malul paraiasului, lacului sau rauletului si satul tau se va transforma intr-o gradina plina de viata, sanatate si frumusete.

Text & foto: Alecu Renita
Sursa: Natura.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ