Războiul de pe Nistru

0
183

„Au uitat toti de noi”, spun fostii combatanti, imbatraniti la nici 40 de ani din cauza grijilor, necazurilor si saraciei. Numai in anul trecut, in satul Cocieri, din disperare, s-au spanzurat noua din fostii combatanti, cu varste cuprinse intre 37-45 ani.

Presedintele Uniunii raionale Dubasari a veteranilor razboiului de la Nistru, Andrei Agatiev, ne-a spus ca din 1992 pana in prezent au murit 83 de combatanti, dintre care 70 la suta de cancer si ciroza, informeaza publicatia Flux, intr-un articol semnat Ecaterina Deleu.
„E o tragedie. Oamenii procedeaza astfel pentru ca vad ca nu au ce pune pe masa copiilor, nu-i pot imbraca, nu au un adapost”, afirma presedintele Asociatiei veteranilor de razboi de pe platoul Cosnita, Anatol Cibotenco. Referindu-se la atitudinea autoritatilor statului fata de fostii combatanti, el a spus ca exista aspecte pozitive, dar mai multe dintre ele sunt negative. „Suntem sustinuti de presedintele raionului, Grigore Policinschi, dar primarul ne trateaza cu mare reticenta, tot raspunde „nu am cand” atunci cand este vorba de a ajuta vreun invalid”, sustine Cibotenco. La randul sau, presedintele Consiliului raional al veteranilor de razboi si de munca, Mihail Stratulat, in varsta de 79 de ani, a spus ca, in prezent, au mai ramas in viata doar 44 de veterani, care au luptat in cel de-al II-lea Razboi Mondial, dintre care 12 se afla la azilul de batrani de la Cocieri. Potrivit lui, situatia veteranilor este extrem de dificila, pentru ca primesc pensii foarte mici, de aproximativ 370-500 de lei.

Demersuri ramase de 15 ani fara raspuns

In timpul luptelor pentru apararea traseului Dubasari-Tiraspol, Ion Mocanu, care era asistent medical, a incercat sa-l ajute pe un ranit. A fost impuscat in inima. „A murit cu moarte de erou. Am facut demersuri la Presedintie, la Guvern, pentru a-i fi acordat post-mortem ordinul „Stefan cel Mare”, dar toate au ramas fara raspuns”, a spus Anatol Cibotenco. In cadrul asociatiei, care numara peste 400 de membri, sunt cinci invalizi fara picioare. Polite de asigurare in medicina au doar invalizii. Unul dintre ei, Ghenadie Mamulat, a ramas dupa razboiul din 1992 fara un picior si fara un ochi. Din cauza ca incepe sa-i fie afectat si celalalt ochi, medicii i-au recomandat sa faca operatie. Ghenadie este invalid de grupa a II-a, are doi copii. Un alt fost combatant, Nicolae Tagulea, care a fost si el ranit in razboiul din 1992, nu are nici grad de invaliditate si nici polita de sanatate.

„Facem focul cu ciocleji”

Pe Vladimir Todorov, invalid de gradul I, care a luptat timp de 4 luni in conflictul de pe Nistru, l-am vizitat acasa. Are 42 de ani si abia poate merge, este tintuit practic in scaunul cu rotile. El traieste doar cu mama lui, in varsta de 70 de ani, care este si ea bolnava. „Este foarte greu, pentru ca totul se scumpeste, mai ales este greu cu carbunii si cu lemnele. Daca ar fi fost o iarna grea, nu stiu ce ne-am fi facut. Mama face focul, cu ciocleji, ne mai ajuta si vecinii. Dar e frig. Ma mai ajuta spitalul, am grad de invaliditate, dar oricum e greu”, ne-a spus Vladimir Todorov.

„Nu se ia in vedere durerea noastra”

Multe dintre problemele cu care se confrunta fostii combatanti asteapta sa fie solutionate „la nivelul statului, nu individual” – restabilirea legitimatiilor, care dureaza din 1999, sustinerea veteranilor de razboi si acordarea politelor de sanatate, a decoratiilor pentru cei care au fost uitati timp de 15 ani etc.

Fostii combatanti, chiar si invalizi, nu umbla cu cersitul. „Oamenii muncesc, chiar daca nu pot merge. Nu se lasa batuti, numai ei stiu cum fac, dar nu se lasa pe seama statului”, a spus Cibotenco. Langa casa in care traieste Vladimir Todorov am intalnit cativa fosti politisti, printre care Andrei Todica si Nicolae Stalbea, care au luptat in razboiul din 1992, sapand pentru apeduct.
Uniunea Veteranilor Rãzboiului pentru Independenţã revendicã dreptul cetãţenilor R. Moldova de a obţine cetãţenia României în termene cât mai restrânse şi conform unei proceduri mai simple. O declaraţie în acest sens a fost înmânatã de preşedintele Uniunii, Eduard Maican, şi de combatantul Anatol Caraman preşedintelui României, Traian Bãsescu, în timpul vizitei acestuia la Chişinãu, marţi, 16 ianuarie.

În declaraţie se spune cã românii din stânga Prutului, care au avut nenorocul sã se nascã şi sã trãiascã pe pãmânturi rupte de la România sunt nevoiţi sã suporte genocidul „promovat de cotropitorii care le decimeazã rândurile, falsificã istoria, demonteazã sistematic tradiţiile şi obiceiurile strãmoşeşti, substituie cultura tradiţionalã, româneascã, cu surogate aduse de pe alte meleaguri, fãcându-i sã-şi uite originea şi neamul, sã se înstrãineze de fraţii de sânge”.

În context, veteranii rãzboiului de pe Nistru solicitã preşedintelui Traian Bãsescu simplificarea „procedurii draconice” de redobândire a cetãţenii româneşti. „Zile şi sãptãmâni la uşa Consulatului României, zeci de drumuri costisitoare la Bucureşti, aroganţa şi indiferenţa funcţionarilor – sunt doar câteva detalii care îi descurajeazã chiar şi pe cei mai hotãrâţi sã redevinã cetãţeni ai ţãrii”, se spune în declaraţie.

Combatanţii susţin cã, în timp ce autoritãţile române acordã anevoios basarabenilor cetãţenia României, ţãri ca Rusia şi Ucraina acordã conaţionalilor lor din R. Moldova cetãţenia în cel mai restrâns timp şi prin proceduri foarte simple, solicitând acelaşi lucru autoritãţilor române.
Se stie, ca Rusia, iar in ultimul timp si Ucraina, ca tari mediatoare, joaca un rol tot mai activ in problema solutionarii diferendului transnistrian. Acest activism este determinat, in buna parte, de interesele lor politice in Transnistria. Din pacate, intentiile acestora nu totdeauna sunt sincere si nu corespund intereselor Republicii Moldova. Vreme indelungata Rusia, pe ascuns, sustine regimul separatist de la Tiraspol, acordandu-i asistenta economica si militara. La ce fel de mediere ne putem astepta din partea Rusiei, daca e cunoscut ca razboiul de pe Nistru din anul 1992 a fost inspirat de cercurile guvernante agresive ale acesteia. Mai mult decat atat, armata a 14-a, dislocata in zona, a luptat alaturi de formatiunile paramilitare separatite contra trupelor guvernamentale. De fapt, acesta nu a fost un conflict interetnic, cum incearca sa-l interpreteze unii politicieni, ci un adevarat razboi, dezlantuit de fortele totalitare, proimperiale rusesti impotriva tanarului stat suveran. Şi in acest fel, Rusia se face vinovata de tragicele evenimente din Moldova de la inceputul anilor 90, precum si de consecintele acestora, pe care le vom resimti inca multa vreme.”

NICIUN COMENTARIU

  1. sa le fie tarina usoara tuturor eroilor care au murit pentru patrie!!
    sa ne aducem mereu aminte de ei ,si de datoria noastra, sa luptam , inclusiv pentru integritatea teritoriala a basarabiei,… a romaniei …, a tarii noastre!

  2. Nu, nu au murit degeaba, chiar daca asa pare! Asa cum nu au murit degeaba nici luptatorii pentru libertate din Ungaria anului 1956, sau eroii nostri de pe frontul de est in cel de-al doilea razboi mondial, cu toate ca tara a fost ocupata de rusi. Daca memoria noastra scurta ii va uita, macar Dumnezeu isi va aminti intotdeauna de ei si de cei care i-au ucis si nu s-au cait inca! Si de noi poate nu se tem, poate nici chiar de Dumnezeu, crezandu-se invincibili in spatele tancurilor rusesti, care ii apara inca! Cat de mult se inseala! Ma tem de ziua judecatii lor, daca nu inteleg nimic din crimele pe care le-au facut!

  3. in legatura cu Transnistia ce sa va spun, este un razboi romanesc 100% , deoarece la vreme inceperii acestui razboi presedintele moldovei era mircea snegur , sustinut de Bucuresti doar din vb , fara armata sau economic,p knd in transnistria erau arme rusesti si economie ruseasca , ce este bn k lumea din tranistria o duce rau ptr k ei au ales asa si au incepu sa de’a inapoi spre UE, iar in cel mult 2 ani va fi revolutie acolo ptr inlaturarea regimului sovietic

  4. Cauza Basarabiei , este cauza intregii Romanii . Numai in mintea unui bolsevic precum Ion Ilescu , pot exista doua state romanesti . Pe de alta parte rusii nu au ce cauta nici in Transnistria . Au fost colonizati aici in sec . XVIII . Sa plece deunde au venit , pe malul Volgai ! Bastinasii Transnistriei , sunt tot romanii . A se dedea cartea lui Nicolae Iorga ” Romanii de dincolo de Nistru ” !

LĂSAȚI UN MESAJ