Războiul din Transnistria

0
143
  1. Republica Moldova acuză Rusia de tratament abuziv asupra oficialilor moldoveni

Oficialități ale Republicii Moldova au transmis joi o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialităților din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele coaliției de guvernare din Republica Moldova, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova, scrie Agerpres.

Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintelui legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, la întâlnire fiind prezenți și ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, ministrul justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, menționează sursa citată.

http://www.caleaeuropeana.ro/republica-moldova-acuza-rusia-de-tratament-abuziv-asupra-oficialilor-moldoveni/

 

  1. Războiul din Transnistria

Înghețarea conflictului de la Nistru a fost în interesul nomenclaturii sovietice de la Tiraspol și Chișinău. Fiecare dorea să valorifice, în cel mai capitalist mod, activele existente. Șefii de colhoz – uriașele baze agricole, iar directorii roșii din regiunea transnistreană – rămășițele armatei a 14-a și complexul industrial. Îi încurcau niște „nebuni” care au luptat pentru pământurile, demnitatea și pentru independența lor.

Numerele transnistrene circulă în continuare nestingherite în Chișinău, pașapoartele lor sunt recunoscute doar în Republica Moldova, exportul pe care îl fac e pe seama acordului de asociere. Business ca de obicei. Ca o piatră de gâtul cetățenilor Republicii Moldova stă atârnată regiunea transnistreană, iar ultimele acțiuni ale lui Igor Dodon, prin care își asumă datoriile făcute de gaura neagră de peste Nistru și prin care își cere scuze pentru conflictul armat din 1992, este edificator pentru faptul că frăția Chișinău-Tiraspol continuă. Pe seama cui? A oamenilor simpli.

http://www.timpul.md/articol/–105775.html

 

  1. Declaraţii incendiare ale lui Dodon:’Moldova se va rupe în bucăţi,o parte ajunge la România’

Declaraţii incendiare ale preşedintelui Republicii Moldova, pro rusul Igor Dodon. Şeful statului de la Chişinău a făcut o serie de afirmaţii incredibile în Italia, acolo unde s-a văzut cu comunitatea moldovenească din Padova. Dodon vrea relaţii bune atât cu UE, cât şi cu Rusia. În caz contrar, potrivit lui Dodon, Moldova nu are viitor şi va fi ruptă în bucăţi.

http://www.stiripesurse.ro/declaratii-incendiare-ale-lui-dodon-moldova-se-va-rupe-in-bucati-o-parte-ajunge-la-romania-video_1184328.html

 

  1. Chişinăul este INFLAMAT după ultima măsură a Rusiei în Transnistria

În acest context, expertul moldovean Vlad Ţurcanu, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, a atras atenţia într-o intervenţie la acelaşi post de radio, că preşedintele Igor Dodon a adoptat practic în totalitate poziţia rusească faţă de conflictul din Transnistria.

Într-un interviu pentru Russia Today, Igor Dodon declarase în decembrie trecut că Republica Moldova ar trebui să-şi ceară scuze faţă de Transnistria pentru războiul din 1992. Conflictul a izbucnit doar din cauză că Republica Moldova şi-a dorit unirea cu România, după cum a relatat la vremea respectivă portalul Deschide.md. „În primul rând este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt”, a declarat Dodon, potrivit Deschide.md.

http://www.stiripesurse.ro/chisinaul-este-inflamat-dupa-ultima-masura-a-rusiei-in-transnistria_1184437.html

 

  1. Ponta: Parcursul european al Republicii Moldova, important şi necesar pentru dezvoltarea ţării

Parcursul european al Republicii Moldova este important şi necesar pentru dezvoltarea ţării. De această părere este fostul premier al României, Victor Ponta, care a fost invitatul special al emisiunii Fabrika de aseară. Potrivit lui, Moldova trebuie să aibă relaţii bune cu toate ţările, însă doar o colaborare bună cu România şi Uniunea Europeană vor contribui, cu adevărat, la stabilitatea şi bunăstarea ţării noastre.  

http://www.publika.md/ponta-parcursul-european-al-republicii-moldova-important-si-necesar-pentru-dezvoltarea-tarii_2921511.html

 

  1. 837 de vize acordate persoanelor care au migrat în România în 2016

În decursul anului 2016, Inspectoratul General pentru Imigrări a anunțat acordarea a 7.456 de vize de lungă ședere și a 3.381 de vize de scurtă ședere persoanelor care au migrat în țara noastră în ultimul an. Cele mai multe vize au fost acordate pentru cetățeni din Republica Moldova, Turcia și Israel.

https://www.ziarulincomod.ro/10-837-de-vize-acordate-persoanelor-care-au-migrat-romania-2016/

 

  1. Senatorul Ion Hadârcă în ședința Senatului României: Am fost acasă și am găsit Chișinăul din nou în doliu

Senatorul român din partea ALDE România, președintele PLR, Ion Hadârcă, a luat cuvânt în ședința Senatului României. În adresarea sa, acesta a menționat că săptămâna trecută a fost în vizită acasă, la Chișinău și că l-a „găsit din nou în doliu”.

„Comunitatea de acolo a comemorat împlinirea a 25 de ani de la războiul de pe Nistru din 1992. Corect ar fi să spun: s-au împlinit 25 de ani de la începutul unui război înghețat până astăzi, precum i se spune „conflict înghețat””, a precizat senatorul.

În adresarea sa, Hadârcă a mai spus că formatele de monitorizare a situației, de genul 5+2, sunt ineficiente și se află sub influența Rusiei.

http://unimedia.info/stiri/senatorul-ion-hadarca-in-sedinta-senatului-romaniei-am-fost-acasa-si-am-gasit-chisinaul-din-nou-in-doliu-129345.html

 

  1. Moldova, subiect discutat la Berlin

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic de la București, George Ciamba, a efectuat miercuri o vizită oficială la Berlin, prilej cu care le-a vorbit secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Markus Ederer, și adjunctului consilierului pentru politică externă și de securitate al cancelarului federal, Joachim Bertel, despre Republica Moldova.

http://infoprut.ro/46767-rep-moldova-subiect-discutat-la-berlin.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ