Războiul ierarhilor la Mitropolia Moldovei

0
51

Pe 27 martie, Sinodul Bisercii Ortodoxe Ruse a examinat, printre cele 35 de temeiuri (chestiuni pe agendă), temeiul nr. 32 „cu privire la situaţia din Eparhia de Ungheni şi Nisporeni”. Sinodul i-a audiat pe mitropolitul Vladimir Cantarean, episcopul de Cahul şi Comrat, Anatolie Botnari, şi episcopul de Ungheni şi Nisporeni Petru Musteaţă. După o dezbatere apăsătoare, nelipsită de răbufniri, Sinodul rus a decis să trimită în inspecţie, pentru cercetare la faţa locului, o Comisie formată din arhiepiscopul de Orehovo-Zuievsk, Alexii Frolov, episcopul de Saratov şi Volsk, Longhin Korceaghin, şi episcopul de Egorievsk Mark Golovkov, vicar al eparhiei de Moscova.
Pagina electronică a Patriarhiei Ruse anunţă că această Comisie va inspecta structura locală a Bisericii ruse până la şedinţa următoare a Sinodului rus din vară, iar până atunci episcopul Petru Musteaţă este suspendat din funcţie şi obligat să se retragă la mănăstirea Hâncu.
Patriarhia Rusă a evitat să facă publice cauzele care au condus la aceste decizii şi nici nu a plasat pe pagina sa electronică conţinutul dezbaterilor. Surse demne de încredere de la Moscova şi Chişinău au comunicat în exclusivitate pentru FLUX că mitropolitul Vladimir Cantarean a cerut retragerea lui Petru Musteaţă din funcţie, invocând incapacitatea acestuia de a gestiona relaţia cu preoţii din raioanele Călăraşi, Ungheni şi Nisporeni, care au aderat la Mitropolia Basarabiei, precum şi faptul că Petru Musteaţă ar avea probleme de sănătate mintală. La rândul său, Petru Musteaţă a contraatacat făcând un şir de dezvăluiri şocante privind persoana mitropolitului Vladimir şi gradul de corupţie din sânul Patriarhiei Moscovei. Potrivit surselor noastre, în cadrul discuţiilor s-ar fi afirmat în faţa sinodalilor ruşi că Vladimir Cantarean nu s-a remarcat printr-o viaţă morală cuvenită cinului monahal şi că ar avea copii naturali, aducându-se în sprijinul acestor acuzaţii grave nume şi date concrete. Aceleaşi surse ne-au confrmat că Petru Musteaţă a cerut să-i fie restituiţi cei 400 000 de euro pe care i-ar fi dat unui membru al sinodului rus (mitropolitul Kliment Kapalin de Kaluga şi Borovsk, şef al administraţiei patriarhale), pentru a fi hirotonit episcop. Petru Musteaţă a pretins că, pe lângă cei 400 000 de Euro, le-a făcut patriarhului Alexei al II-lea şi altor ierarhi ruşi mai multe daruri de valoare, printre care şi 5 kg de aur, care au ajuns în definitiv la Moscova.
Potrivit surselor noastre din cadrul Mitropoliei Chişinăului, fiind încă la Moscova, Petru Musteaţă a dispus evacuarea biroului său din sediul mitropolitan din strada Bucureşti nr. 119. Stareţa mănăstirii Hâncu, monahia Parascheva Cazacu, care a adus la îndeplinire ordinul lui Petru Musteaţă, a sustras din sediul mitropolitan tot ce se afla în biroul lui, inclusiv instalaţiile de iluminat.

sursa: http://www.flux.md/p/index.php?cat=Cotidian%20National&rub=Eveniment&num=45&action=browse#

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ