R.Bielarus a suspendat importurile de vinuri imbuteliate moldovenesti

0
79

Ministerul Comertului al Republicii Bielarus a emis un document special „Cu privire la modificarea anexei la contractul de livrare a bauturilor alcoolice in anul 2007”, semnat de viceministrul bielorus al Comertului, in care cere dealerilor bielorusi sa excluda din sortiment livrarile de vinuri din struguri imbuteliate, inclusiv vinurile spumante din R.Moldova, transmite Agentia INFOTAG cu referire la surse dintr-o companie vinicola moldoveneasca.Reprezentanti ai companiilor vinicole moldovenesti afirma ca interdictia constituie o reactie la decizia Moldovei de a sista exporturile de vinuri in vrac, in urma careia fabricile din Bielarus, care imbuteliau vinuri brute moldovenesti, au fost lipsite de materii prime. Suspendarea imbutelierilor in Bielarus a creat o situatie avantajoasa pentru exportatorii moldoveni, care livrau vinuri imbuteliate in aceasta tara, in special, spumante albe si rosii.

Interdictia exporturilor de vinuri in vrac, din 1 ianuarie 2007, a dat o lovitura puternica si fabricilor moldovenesti, specializate in productie de vin, dar care nu dispun de linii de imbuteliere. Aceste intreprinderi nu isi pot onora contractele de livrare a vinurilor brute, incheiate anterior. Prin restrictiile la livrarile vinicole in vrac statul urmareste extinderea cantitatilor de vin procesate in tara si exportarea unor produse finite de calitate, si nu semifabricate.

Guvernul de la Chisinau elaboreaza regulamentul privind exporturile de vinuri in recipiente, in conformitate cu amendamentele la legea nr. 1100, prin care va intra in vigoare regulamentul de export al vinurilor in vrac. Cel din urma va specifica toate procedurile pe care urmeaza sa le indeplineasca exportatorii de vinuri brute, in functie de exigentele cantitative si calitative dure fata de materiile prime exportate.

INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ