Reacţii politice la criticile aduse României de guvern.

0
54

Reprezentanţii partidelor politice din Republica Moldova reacţionează în mod diferit la recentele critici virulente ale autorităţilor faţă de România.
Preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu – aripă a opoziţiei cu cei mai mulţi deputaţi în Parlament – spune că guvernul de la Chişinău, odată cu aceste critici, şi-ar fi pierdut din credibilitate, atât în afara ţării, cât şi în interiorul ei.

Potrivit lui Serafim Urecheanu, decizia Chişinăului de a nu mai deschide cele două consulate ale României în nordul şi sudul ţării, precum şi reacţia Guvernului privind problema cetăţeniei române nu exprimă doleanţele cetăţenilor.

„Aceste declaraţii ale preşedintelui Voronin, cât şi ale Guvernului Republicii Moldova sunt iresponsabile şi vor aduce prejudicii imaginii Republicii Moldova. Aş vrea să mai spun un lucru, în adresa Guvernului României, că oamenii noştri ani de-a rândul, câte patru-cinci-şase ani bat drumurile tur-retur la Bucureşti pentru a-şi redobândi cetăţenia. Iată în acest domeniu, probabil, Guvernul României ar putea fi criticat de Republica Moldova”, a declarat la BBC Serafim Urecheanu.

„Guvernul creează confuzie”

Pentru liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, recenta declaraţie şi schimbare de atitudine a guvernului de la Chişinău în ce priveşte deschiderea celor două consulate creează confuzie şi dă naştere unor semne de întrebare.

Ultima declaraţie a lui Stratan, este un pas coordonat, este o acţiune care a fost consultată cu partea română sau este un pas unilateral?

Dumitru Diacov, lider PD

„Sigur, noi nu suntem foarte bine informaţi care sunt motivele adevărate, fiidcă la suprafaţă apar declaraţii care trezesc doar confuzii. Chiar şi ultima declaraţie a lui Stratan, este un pas coordonat, este o acţiune care a fost consultată cu partea română sau este un pas unilateral? Mi-e greu să spun. /…/Era o chestie bună pentru oamenii noştri, nu? Şi atunci nedeschiderea acestor consulate la Bălţi şi Cahul este argumentată prin soluţionarea problemei consulatului de la Chişinău? Sau care este motivul adevărat? Sigur că nu duce la nimic bun. Noi avem o agendă foarte încărcată de lucru. Şi această agendă putea fi mai bine realizată dacă era o atmosferă normală de cooperare. /…/ Sper să fie ceva temporar şi oricum noi avem foarte mult de lucru şi nu văd cum putem face lucrul acesta în condiţii de ceartă”, a spus liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov.

„Aici nu sunt români”

Pe de altă parte, Valentin Krîlov, preşedintele Partidului Socialiştilor din Moldova, „Patria-Rodina”, consideră că în relaţiile cu Republica Moldova, România ar fi demonstrat „într-adevăr standarde duble”.

„Ea este parte componentă a comunităţii europene şi permanent socoate că Republica Moldova este fratele ei cel mai mic şi că este stăpână aici, pe pământul statului vecin, care este independent şi suveran. Iar România este un stat vecin şi atât. Nu este prietenul cel mai mare, ca şi Ucraina de altfel şi alţi vecini. Şi România nu are temei să pretindă la relaţii deosebite. Şi alte state – tot. Noi suntem republică suverană şi independentă. Şi atât. Şi punctum. Dar există părerea că noi suntem români de peste Prut. Nu sunt români aici. Şi recensmământul care a avut loc în anul 2004 ne-a arătat care este numărul românilor aici: 2,5% şi atât. Alţii sunt moldoveni. Mol-do-veni”, a declarat la BBC Valentin Krîlov.

Nu sunt români aici. Şi recensmământul care a avut loc în anul 2004 ne-a arătat care este numărul românilor aici: 2,5% şi atât. Alţii sunt moldoveni. Mol-do-veni

Valentin Krîlov, Partidul Socialiştilor

Dar cum rămâne cu dorinţa sutelor de cetăţeni ai Republicii Moldova – aşa cum anunţase în repetate rânduri preşedintele statului vecin, Traian Băsescu, de-a redobândi cetăţenia Română?

Tăcerea lui Iurie Roşca

„Moldovenii nu au nevoie de cetăţenia română decât să poată ajunge în străinătate cu viza Schenghen, să muncească. Asta este evident ca bună ziua. La fiecare alegeri care au loc în România, participă în Chişinău câte mii? Trei-patru mii din cei patru sute de mii de cetăţeni care au cetăţenie romnă? Este clar că moldovenii sunt oameni faorte hâtri”, adaugă Valentin Krîlov.

Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca a refuzat să comenteze criticile guvernului la adresa României, privind modul în care aceasta tratează chestiunea acordării cetăţeniei persoanelor din Republica Moldova.

Miercuri, ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan anunţa că Republica Moldova „nu mai consideră de actualitate deschiderea consulatelor la Bălţi şi Cahul”.

Şi tot miercuri, printr-un comunicat de presă, Guvernul Tarlev critica politica „duplicitară” a României în raport cu Republica Moldova.

Sursa: BBC

NICIUN COMENTARIU

  1. Mi-e greu sa inteleg situatia din moldova. Cum ati ajuns voi moldovenii, care in 1918 ati fost primii care au cerut alipirea la Romania, sa urati asa de mult romanii? Poate ca si Romania a gresit fata de Moldova (si a gresit mult) dar nu inteleg cum de sunteti alaturi tot de rusi, cei care ne-au facut sa suferim atat. Nu stiu cum se vede de acolo dar parerea mea despre Rusia si politica sa e foarte proasta. Urasc Rusia pentru tot raul pricinuit de veacuri in urma si pana acum. Dar asta nu inseamna ca agreez ideea de Uniune Europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ