REGELE MIHAI A MURIT. // Un nou Marș al Unirii de amploare va avea loc în R. Moldova

0
210
  1. REGELE MIHAI A MURIT

Avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie, și de mai bine de un an și jumătate era grav bolnav. Odată cu moartea Regelui Mihai dispare ultimul șef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care se mai afla în viață.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/regele-mihai-a-murit-826753

 

  1. Premierul Republicii Moldova a transmis condoleanțe Casei Regale și poporului român

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a transmis sincere și profunde condoleanțe Casei Regale a României în legătură cu decesul Majestății Sale, Regele Mihai I, care s-a stins astăzi, la vârsta de 96 de ani, la reședința din Elveția, informează un comunicat remis Agerpres.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/premierul-republicii-moldova-a-transmis-condoleante-casei-regale-si-poporului-roman-840212

 

  1. Maluri de Prut | Ion Negrei: ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identităţii naţionale”

”Centenarul Unirii este un prilej de a evalua parcursul nostru, al românilor, în veacul XX, este o ocazie de a pune în evidenţă principalele evenimente istorice pe care le-am trăit, cu urcușurile și coborâșurile noastre naţionale şi cu cele ale omenirii, în general. Am început veacul, la 1918, prin frăţie, democraţie şi unitate națională, valori pe care, din păcate, am fost stăpâni doar puţin peste două decenii. Cel de-Al Doilea Război Mondial, iarăși, ne-a despărțit, aruncându-ne în dictatură şi totalitarism, peste trupul ţării şi neamului nostru trecând Cortina de fier. Totalitarismul sovietic instaurat prin forţa armelor pe lângă alte multe nenorociri – război, foamete, deportări etc., – a deformat demnitatea umană şi a alterat conştiinţa naţională, creând adânci fisuri în profilul nostru național. După 1990, după căderea comunismului, parcurgem drumul apropierii, înfrățirii şi regăsirii. Marea noastră dorinţă este ca acest traseu să fie cât mai scurt, iar la capătul lui să ne întâlnim în staţia Reunirii”, a declarat pentru Radio Chișinău, Ion Negrei.

http://radiochisinau.md/maluri-de-prut-ion-negrei-un-secol-de-la-marea-unire-basarabia-in-cautarea-identitatii-nationale—60205.html

 

  1. Traversarea frontierei cu România va fi mai simplă, după ce vama Sculeni va fi extinsă şi renovată

Traversarea frontierei cu România va fi mai simplă, după ce vama Sculeni va fi extinsă şi renovată. Autorităţile anunţă că va fi construită încă o pistă de trecere, dar şi o zonă de control vamal unde va fi amenajată o parcare pentru transportul de mărfuri.

http://www.canal3.md/ro/traversarea-frontierei-cu-romania-va-fi-mai-simpla-dupa-ce-vama-sculeni-va-fi-extinsa-si-renovata_58106.html

 

  1. Un nou Marș al Unirii de amploare va avea loc în R. Moldova

Platforma Unionistă Acțiunea 2012, una din asociațiile parte a Alianței pentru Centenar, care a organizat Marșul Unirii de la 2 decembrie a.c. din Chișinău, a anunțat că în R. Moldova va avea loc un nou Marș al Unirii.

„Următoarea manifestație stradală de amploare în Chișinău va avea loc pe 25 martie 2018, în contextul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu României”, se arată într-un comunicat al Acțiunii 2012.

http://puterea.info/?p=29408

 

  1. Municipiile Buzău şi Soroca se înfrăţesc ,,pentru totdeauna“ • Opinia Buzău

Municipiul Buzău se va înfrăţi cu municipiul Soroca, de această dată „pentru totdeauna”, a anunţat primarul Constantin Toma la şedinţa de îndată a Consiliului Local de miercurea trecută. În acest sens, ultima întrunire a deliberativului municipal din acest an, din 18 decembrie, va fi una comună cu aleşii municipali din Soroca.

http://opiniabuzau.ro/municipiile-buzau-si-soroca-se-infratesc-pentru-totdeauna/

 

  1. Critici la decizia autorităţilor de a desfiinţa piaţa basarabenilor: „Un act de aspră umilinţă şi de lipsă de ospitalitate faţă de românii de dincolo de Prut!”

Închiderea de către autorităţile locale, în luna octombrie, a Pieţei Basarabenilor, aflată la ieşirea dinspre est a Galaţiului (în fapt, singurul loc din oraş în care micii comercianţi din Republica Moldova îşi mai puteau vinde marfa) a stârnit reacţii vehemente din partea societăţii civile gălăţene. Potrivit Comunităţii „Curăţăm Galaţiul”, în mai puţin de o săptămână, peste 500 de persoane şi-au arătat susţinerea pentru redeschiderea pieţei moldovenilor la Galaţi în condiţii legale şi decente. Comunitatea a demarat de altfel o acţiune de strângere de semnături, printr-o petiţie online ce mai este valabilă încă trei zile, dar şi prin colectarea de formulare în format fizic.

http://adevarul.ro/locale/galati/critici-decizia-autoritatilor-desfiinta-piata-basarabenilor-un-act-aspra-umilinta-lipsa-ospitalitate-fata-romanii-dincolo-prut-1_5a26b3315ab6550cb8e1a64a/index.html

 

  1. În Republica Moldova a fost ridicată o troiţă în amintirea soldaţilor români, căzuţi la Cotul Donului

Premieră istorică pe malul stâng al Prutului. În orăşelul Durleşti a fost ridicată o troiţă în memoria ostaşilor români, căzuţi în luptele sângeroase de la Cotul Donului in timp ce apărau dreptul istoric asupra Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutului Herţa.

http://tvrmoldova.md/social/video-in-republica-moldova-a-fost-ridicata-o-troita-in-amintirea-soldatilor-romani-cazuti-la-cotul-donului/

 

  1. Dorin Chirtoacă: Regele Mihai, personalitatea cea mai de seamă a neamului românesc de după făurirea României Mari

Regele Mihai, alături de înaintaşii săi, Regele Carol I, Regele Ferdinand şi Regina Maria, a făcut dreptate României, iar recuperarea Ardealului şi existenţa de astăzi a României se datorează Regelui Mihai I. Este mesajul de condoleanţe postat pe o reţea de socializare de primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, în urma anunţului că regele a încetat din viaţă.

http://tvrmoldova.md/actualitate/dorin-chirtoaca-regele-mihai-personalitatea-cea-mai-de-seama-a-neamului-romanesc-de-dupa-faurirea-romaniei-mari/

 

  1. Ce alte manipulări și falsuri apar în filmul propagandistic al lui Igor Dodon, „Istoria Moldovei”

Partea a doua a filmului propagandistic „Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul lui Igor Dodon, nu se abate de la drumul început cu prima parte, scrie Deschide.md într-o analiză.

http://infoprut.ro/48838-ce-alte-manipulari-si-falsuri-apar-filmul-propagandistic-al-lui-igor-dodon-istoria-moldovei.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ