Reprezentanţii comunităţilor româneşti din diaspora pledează pentru Unire

0
133
  1. Reprezentanţii comunităţilor româneşti din diaspora pledează pentru Unire

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din diaspora pledează pentru unirea Republicii Molodva cu România.

Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului au făcut apel la premierul Dacian Cioloş pentru un dialog permanent şi instituţionalizat între autorităţile celor două ţări.

http://www.radiochisinau.md/reprezentantii_comunitatilor_romanesti_din_diaspora_pledeaza_pentru_unire-36766

 

  1. Mihai Ghimpu: „Dragi unioniști, lupta continuă! UNIREA și punctum!”

Liderul PL, Mihai Ghimpu, comentează pe Facebook recentul sondaj realizat de Magenta Consulting la comanda Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN), dar și o analiză semnată de sociologul Dan Dungaciu, în care acesta din urmă trece în revistă situația din R. Moldova.

Dragi unioniști, lupta continuă! O limbă vorbim, o națiune suntem, o Țară să fim! UNIREA și punctum!”, comentează Mihai Ghimpu.

https://argumentul.info/2016/08/17/mihai-ghimpu-dragi-unionisti-lupta-continua-unirea-si-punctum/

 

  1. „Un cocktail Molotov la frontieră cu România” (Adevărul)

„Adevărul.ro” publică o amplă analiză semnată de politologul român Dan Dungaciu despre situaţia din Republica Moldova, pe care autorul o defineşte drept „un cocktail Molotov la frontieră cu România” al cărui componente sunt „alegerile prezidențiale directe, pericolul transnistrizării republicii şi resurecţia unionismului”. Cu referire la scrutinul prezidenţial din noiembrie, Dan Dungaciu spune că alegerea va fie, ca de fiecare dată, între Est şi Vest, iar pentru unii, între Rusia şi România.

http://www.europalibera.org/a/27927666.html

 

  1. Basarabenii, interesaţi de înfrăţirile cu vasluienii

La sfârşitul acestei săptămâni, mai mulţi primari din raionul Leova (R. Moldova) vor fi oaspeţii unor comune vasluiene, urmând a fi semnate parteneriate de colaborare.

Până la acest moment, parteneriate de colaborare cu localităţi basarabene au încheiat sau sunt pe cale să încheie primăriile Pădureni, Bălteni, Boţeşti, Zăpodeni, Cozmeşti, Fereşti şi Fălciu.

http://vasluion.ro/basarabenii-interesati-de-infratirile-cu-vasluienii/

 

  1. S-au înfrăţit cu basarabenii

Zilele acestea este motiv de sărbătoare în comuna Şinca Nouă. Localitatea s-a înfrăţit de ieri cu localitatea Carahasani din Basarabia. De acolo a venit o delegaţie de 20 de persoane, oameni marcanţi ai comunităţii moldovene, însoţiţi de primar. Conducerea locală a pregătit un moment festiv pentru oaspeţii de peste Prut, moment realizat de copiii din comună. Aceştia şi-au întâmpinat oaspeţii cu sunete de fanfară şi cu jocuri specifice zonei.

http://fagarasultau.ro/2016/08/17/4308/

 

  1. O nouă înfrăţire! Satul Chetrosu şi comuna Rebrişoara

Este vorba despre satul Chetrosu, raionul Drochia, din Republica Moldova şi comuna Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Pe 31 august, o delegaţie a Primăriei Rebrişoara se va deplasa în satul Chetrosu pentru a semna protocolul de înfrăţire. Pe lângă consilieri, oameni de afaceri şi profesori, din delegaţie vor mai face parte preotul Cristian Pomohaci, cântăreaţa Oniţa Ciută şi ansamblul de dansuri populare „Izvoraș”.

Aceşti vor fi primiţi cu muzică de către cântăreții Arsenie Butnaru și Vasile Pascaru, ambii născuți în satul Chetrosu, însoţiţi de ansambul local de dansuri populare „Mărunțica”.

http://infoprut.ro/44966-o-noua-infratire-satul-chetrosu-si-comuna-rebrisoara.html

 

  1. Senator de la București: Trebuie înființat Oficiul pentru Republica Moldova și un minister al românilor de pretutindeni

Senatorul Viorel Badea a declarat miercuri, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că este nevoie de înființarea unui minister al românilor de pretutindeni, idee susținută și promovată de reprezentanții românilor din comunitățile istorice și din Diaspora, dar și de societatea civilă din România. De asemenea, acesta a pledat pentru înființarea unui oficiu pentru relația cu Republica Moldova.

http://infoprut.ro/44971-senator-de-la-bucuresti-trebuie-infiintat-oficiul-pentru-republica-moldova-si-un-minister-al-romanilor-de-pretutindeni.html

 

  1. Festivalul Românilor de Pretutindeni, la Covăsînţ

Sunt gata de sărbătoare românii de pretudindeni. Iar sărbătoarea va fi la Covăsînţ. Parohia Ortodoxă Covăsînţ şi Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Româneşti organizează în data de 21 august cea de-a VII-a ediţie a „Festivalului Românilor de Pretutindeni”, un eveniment devenit deja de tradiţie. Manifestarea va avea loc la „Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti” de la Covăsînţ începând de la ora 16.00.

Cine sunt participanţii de la festival? „Participanţii vor fi grupuri de români nativi din diaspora: Serbia – Vale Timocului și Banatul Istoric, Bulgaria – Timocul de Est, Republica Moldova – Chişinău, Ucraina – Cernăuți, Ungaria şi Formaţia de Dansuri Populare „Păstrătorii Tradiţiilor Românești” ai Parohiei Ortodoxe Covăsînţ”, ne spun organizatorii.

http://www.aradon.ro/festivalul-romanilor-de-pretutindeni-la-covasint/1681795

 

  1. În municipiul Chișinău va fi instalat bustul profesorului Spiru Haret

Cabinetul de miniştri a susţinut iniţiativa de a instala bustul personalităţii ilustre în domeniul educaţiei, academicianul și profesorul Spiru Haret, în municipiul Chișinău.

Compoziţia sculpturală reprezintă un omagiu adus cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la naşterea lui Spiru Haret şi va fi amplasat în faţa clădării liceului teoretic din Chişinău care îi poartă numele.

Cheltuielile pentru proiectarea, executarea şi edificarea bustului, precum şi cele necesare pentru lucrările de amenajare a terenului aferent, vor fi asigurate din contul Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău.

http://www.interlic.md/2016-08-17/in-municipiul-chi-inau-va-fi-instalat-bustul-profesorului-spiru-haret-45144.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ