Reprezentanţii FMI şi oficialii moldoveni au opinii diferite privind necesitatea majorării salariilor în sectorul public

0
62

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Chişinău, Thomas Richardson, afirmă că majorarea salariilor în sectorul public ar putea crea presiuni pentru bugetul de stat, în timp ce ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, sugerează că creşterea lefilor este imperativă în prezent.

„Înţeleg că salariile sunt mici. Soţia mea lucrează în calitate de profesor la o şcoală publică şi nu mă va ierta pentru acţiuni care ar duce la micşorarea salariilor. Dar cred că este foarte important ca şi numărul angajaţilor să fie raţionalizat, şi munca acestora să fie raţionalizată”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă Thomas Richardson.

Oficialul FMI a estimat, la finele unei vizite de evaluare în RM, că majorarea salariilor, alături de anunţata amnistie fiscală şi reducerea impozitelor pe venit, ar putea genera efecte negative pe termen scurt la acumularea veniturilor.

În replică, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon a afirmat că majorarea salariilor este necesară. „Mama mea lucrează tot profesoară. Şi salariul ei nu este pe măsură. Majorări de salariu vor fi”, a spus Dodon. El a estimat că este prematur de a preciza cu cât vor creşte remunerările în sectorul public.

„Credem că posibile neîncasări la unele compartimente de venituri ar putea fi compensate cu creşteri la alte categorii”, a mai adăugat Dodon.

În pofida acestor rezerve, misiunea FMI a estimat că bugetul de stat a fost îndeplinit conform înţelegerilor, în primul trimestru, iar perspectivele „par să fie în conformitate cu prevederile memorandumului de colaborare dintre FMI şi R. Moldova”.

O misiune a FMI s-a aflat între 25 aprilie – 8 mai la Chişinău, având drept scop evaluarea performanţelor Guvernului şi Băncii Naţionale în ceea ce priveşte realizarea angajamentelor din cadrul programului cu FMI. Misiunea a elaborat şi un nou proiect de memorandum pentru anul 2007.

http://www.basa.md/?c=news&id=311808#311808

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ