Reprezentantii partidelor democratice boicoteaza sedintele Consiliului Raional Floresti

0
50

Reprezentantii partidelor democratice boicoteaza sedintele Consiliului Raional Floresti, in semn de protest fata de rezultatele alegerilor pentru consiliu, pe care afirma ca le-a fraudat masiv Partidul Comunistilor.Exponenti ai partidelor de opozitie au sustinut, luni, o conferinta de presa la Agentia INFOTAG, in care Anatol Carbune, presedintele organizatiei teritoriale Floresti a Partidului Democratiei Sociale (PDS), a spus ca, dupa alegerile din 3 iunie, comunistii au obtinut 18 din cele 33 mandate de consilier raional, celelalte 15 mandate revenind PDS, AMN, PD si PPCD.

Totodata, el a mentionat ca in 11 localitati din raion alegerile consilierilor raionali au fost declarate nule, iar peste 5 mii de buletine – nevalabile. Opozitia a invocat mai multe exemple de nereguli, comise de comunisti in timpul scrutinului. Anatol Carbune a apreciat ca, in aceste conditii, alegerile pentru Consiliul Raional Floresti trebuiau repetate, dar si judecatoria din Floresti, si Curtea de Apel din Balti au validat rezultatele scrutinului.

In semn de protest, opozitia a boicotat prima sedinta a Consiliului, din 12 iulie, si cea de-a doua, programata sa aiba loc luni. Aceasta blocheaza alegerea organelor de conducere ale raionului, sedintele fiind deliberative numai daca intrunesc doua treimi din consilierii alesi.

Amelia Turcanu, liderul organizatiei teritoriale Floresti a PPCD, a spus ca opozitia nu are acces la institutiile de presa din raion si, astfel, este obligata sa apeleze la mass-media republicana pentru a-si face cunoscut punctul de vedere, in timp ce mass-media locala face publica doar viziunea comunistilor.

Turcanu a subliniat ca opozitia nu are nimic impotriva Partidului Comunistilor in general, ci impotriva exponentilor acestuia in teritoriu; ca comunistii au condus raionul si in perioada anilor 2003-2007, cind s-au rafuit cum au putut cu persoanele incomode din opozitie. Unii reprezentanti ai opozitiei pretind ca au fost eliberati abuziv din functii si s-au adresat catre CEDO. Acum, CEDO are pe rol trei dosare ale reprezentantilor opozitiei din Floresti.

Opozitia este decisa sa-si pastreze pozitia principiala fata de rezultatele alegerilor si fata de activitatea Consiliului Raional Floresti pina comunistii isi vor revedea comportamentul.

Sursa:azi.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ