Reprezentantul UE pentru Moldova consideră că asistenţa la frontiera moldo-ucraineană ar putea contribui la reluarea negocierilor în format "5+2"

0
88

Harta   UE

Extinderea misiunii Uniunii Europene de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană (EUBAM) ar putea contribui la soluţionarea conflictului transnistrean şi reluarea negocierilor în formatul „5+2”, a declarat Calman Mijei, reprezentantul UE pentru Republica Moldova, în cadrul consiliului EUBAM, desfăşurat vineri la Odesa (Ucraina).

„Conflictul transnistrean nu este soluţionat, iar negocierile nu au fost reluate de 16 luni din cauza că partea transnistreană nu dă curs invitaţiilor de participare la negocieri. Asistenţa EUBAM la frontiera moldo-ucraineană, legalizarea întreprinderilor şi a exporturilor ar putea determina autorităţile neconstituţionale să reia negocierile”, a subliniat el.

Arsenii Iaţeniuk, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, a comunicat că Ucraina este interesată în soluţionarea conflictului transnistrean în termene cât mai reduse. „Suntem interesaţi direct în soluţionarea acestui conflict, deoarece conştientizăm că pe teritoriul neconstituţional se află trupe străine care stau la hotarele moldo-ucrainean ce generează dezavantaje politice şi economice. Negocierile nu pot avea loc fără participarea uneia dintre părţile implicate în acest proces, deoarece vor avea de pierdut toţi cei care sunt vizaţi în această problemă”, a explicat ministrul.

Generalul Ferenc Banfi, şeful misiunii UE la frontieră, a declarat că acţiunile întreprinse în cadrul misiunii de asistenţă au demonstrat eficienţa, din aceste motive s-a decis extinderea ei până în 2009. „Este o nouă etapă în care vom evolua resursele şi necesităţile serviciilor vamale. În această perioadă va fi implementat proiectul BOOMMOLUK, în cadrul căruia 50 vameşi moldoveni şi ucraineni vor beneficia de instruire şi deplasări în ţările UE pentru implementarea practicilor europene de trecere a frontierei, iar la punctele de trecere a hotarelor moldo-uctainene vor fi instalate sisteme informaţionale”, a mai spus el.

Misiunea se va ocupa şi în continuare de supravegherea îndeplinirii legislaţiei privind trecerea frontierei, va acorda asistenţă în ceea ce priveşte migraţia ilegală, traficul, contrabanda şi corupţia.

Misiunea UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană a fost instituită în toamna anului 2005, la solicitarea Ucrainei şi R.Moldova cu scopul de a asigura un control eficient al frontierei prin consolidarea capacităţilor instituţionale ale serviciilor relevante, în particular pe segmentul transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene.

sursa:http://www.basa.md/?c=news&id=316958#316958

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ