Republica Moldova – vectorul european este definitoriu

0
54

Circa 67 la sută din respondenţii Barometrului social-politic (BSP), realizat de Institutul IMAS Chişinău, în perioada 14-23 martie curent, au declarat ca ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeana, daca un referendum în aceasta problema s-ar organiza în duminica viitoare.
Potrivit sondajului, citat de „reporter.md”, 12 la suta au declarat ca nu au o părere clară în acest sens, 9 la sută s-au pronunţat împotriva aderării la UE, iar alţi 4 la sută au declarat că nu ar participa la referendum. În acelaşi timp, circa 28 la sută din participanţi consideră că Moldova va deveni membru al UE în mai mult de zece ani şi 26 la sută în 5-10 ani. În acelaşi timp, 8 la sută consideră că Republica Moldova nu va deveni niciodată membru al UE.
Întrebaţi care ar fi cea mai potrivită situaţie pentru Moldova, 45 la sută din respondenţi au declarat că Moldova ar trebui să beneficieze de ajutorul altor state pentru a deveni membru UE, iar 30 la sută cred că Moldova trebuie să încerce cu propriile forţe să facă acest lucru.
De asemenea, aproape jumătate din respondenţi consideră că România este cea care poate ajuta Moldova să se integreze în UE. Pentru Rusia au optat 12 la sută, SUA – 8 la sută şi Germania şi Franţa – 3 la sută.
La întrebarea dacă ar vota pro sau contra aderării R. Moldova la NATO, 20 la sută au optat pentru şi 34 la sută contra, iar alţi 5 la sută nu ar participa la referendum. Numărul celor care ar vota pentru aderarea la NATO a scăzut esenţial de la 43 la sută în decembrie 2006, la 20 la sută în martie curent.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1091 persoane, în vârstă de peste 18 ani

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20376&cat=Cotidian National&rub=Politica&num=51

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ