Republica Moldova a refuzat sa semneze acordul privind crearea pietei electroenergetice unice in CSI

0
66

Republica Moldova a refuzat sa semneze la sfarsitul saptamnii trecute, in cadrul summit-ului sefilor de Guvern din CSI de la Yalta, acordul privind crearea unei piete electroenergetice unice in CSI.

Potrivit presei ruse, acordul nu a fost semnat de 6 tari – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbadjan, Turkmenistan si Uzbekistan. In acelasi timp, alte 6 tari au semnat documentul. Printre tarile semnatare se numara Rusia, Kazahstan, Belarus, Kyrgyzstan, Armenia si Tadjikistan.

Republica Moldova si Ucraina si-au argumentat refuzul prin faptul ca “acest document prevede formarea unei piete in favoarea Rusiei si ca pana la atingerea unui compromis privind tarifele si intrarea Rusiei in OMC, aderarea la aceasta piata nu are rost”.

De mentionat ca documentul prevede comercializarea cu energie electrica in CSI la tarife unice.

Potrivit viceprim-ministrului ucrainean, Nicolai Azarov, acest acord nu este unul avantajos pentru Ucraina, pentru ca energia ruseasca este subventionata, iar preturile interne sunt mai mici decat cele la export.

In opinia lui, refuzul Moldovei si Ucrainei de a semna documentul, reduce importanta noului acord si ca acesta va trebuie negociat separat cu cele doua tari.

http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=433

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ