Republica Moldova a reuşit o performanţă politică remarcabilă: decomunizarea pe calea alegerilor

0
52

Discursul lui Iurie Roşca, în faţa primarilor şi consilierilor creştin-democraţi

Partidul Popular Creştin Democrat este acea instituţie politică din Republica Moldova, care, în primăvara anului 2005, a asigurat stabilitatea politică a acestei ţări şi a făcut să fie evitată o criză politică de proporţii fără un final previzibil, care ar fi trebuit să ducă la distrugerea tuturor instituţiilor statului şi la plasarea în funcţiile cheie a unor persoane controlate direct de administraţia de la Kremlin. Ştiam prea bine că, la 4 aprilie 2005, riscam cu imaginea noastră politică, implicit şi cu şansele noastre electorale. Să ţinem minte cu toţii că vom proceda întotdeauna aşa, atunci când va fi pusă în joc soarta Republicii Moldova, deoarece interesele statului sunt mai presus decât interesele partidului. Suntem gata să riscăm cu imaginea personală şi politică atunci când trebuie să apărăm interesele şi valorile acestei ţări, lucru fundamental pentru un partid serios, doctrinar, care este şi membru al familiei politice creştin-democrate internaţionale. De fiecare dată ne raportăm la colegii noştri din exterior. Comunicarea cu elita politică europeană, reprezintă pentru noi barometrul corectitudinii deciziilor pe care le luăm. Din 2005 până acum, Partidul Popular Creştin Democrat a reuşit să-şi reconstruiască din temelie filialele, să aducă în rândurile sale foarte mulţi oameni noi. Toţi membrii partidului nostru, indiferent de durata prezenţei în rândurile partidului, merită aceiaşi preţuire, acelaşi respect şi aceiaşi mână întinsă frăţeşte pentru a continua efortul pe care şi l-au asumat.
Este un moment de bucurie, pentru că, în sfârşit, în Republica Moldova, Partidul Comuniştilor înregistrează o depopularizare semnificativă, fapt care se datorează şi partidului nostru, implicit.

Integrarea în Uniunea Europeană şi NATO reprezintă, în continuare, priorităţi pe agendă politică a PPCD

Am promovat reforme politice, instituţionale, am scris legi cu mâna noastră pe care le-au votat toate fracţiunile parlamentare din Parlament. Reformele democratice, ca garanţie a succesului Republicii Moldova, ca premisă a integrării în Uniunea Europeană şi NATO, reprezintă în continuare priorităţi pe agendă politică a PPCD, care se suprapune perfect pe agenda politică a Republicii Moldova. Noi nu putem şi nici nu avem dreptul să avem alte priorităţi.
S-a întâmplat ca, exact în timpul campaniei electorale, să se mai producă încă un exerciţiu democratic, în România, acolo unde preşedintele Traian Băsescu şi-a măsurat puterile cu 322 de parlamentari. Noi, creştin-democraţii am fost solidari cu preşedintele român, ne-am bucurat împreună pentru reuşita lui Traian Băsescu şi pentru succesul unei opţiuni politice importante şi pentru ţara noastră. Este un semn bun pentru noi faptul că cel mai important suporter din regiune şi-a recâştigat poziţia de preşedinte a României iar partidul nostru i-a acordat toată susţinerea, în clipa în care nu se ştia cine va fi învingătorul. Aşa cum i-am acordat susţinere lui Traian Băsescu, aşa l-am susţinut şi pe Mihail Saakaşvili, atunci când acesta afirma opţiunea democratică a ţării sale. Tot aşa am fost alături şi de Victor Iuşcenko, în timpul „Revoluţiei Portocalii” din Ucraina.
După cum ştiţi, în ziua de 3 iunie – ziua primului tur al alegerilor locale – eu am făcut o declaraţie fermă pe care am reconfirmat-o în ziua de 4 iunie. În această declaraţie afirmam că, începând din acel moment, toate partidele politice democratice din Republica Moldova trebuie să-şi acorde sprijin reciproc pentru fortificarea democraţilor în fiecare localitate a ţării noastre.
Ţin să vă informez cu bucurie că suntem deja la a doua zi în care ne consultăm cu colegii din celelalte formaţiuni politice. Este important că liderii tuturor partidelor politice necomuniste din Moldova, aşa diferiţi cum sunt, au trecut peste disensiunile politice din ultimii doi ani. Iată de ce, în majoritatea absolută a localităţilor, unde, la nivelul consiliilor raionale, domină numeric democraţii, s-au făcut deja coaliţii de dreapta. Este extrem de important să fim cooperanţi, să fim corecţi şi să găsim numitorul comun chiar acolo unde persistă disensiuni de ordin personal, unde există nemulţumiri.
Republica Moldova a reuşit o performanţă politică remarcabilă: decomunizarea pe calea alegerilor şi, ulterior, pe calea negocierilor între democraţi.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21293&cat=Editia de Vineri&rub=Politica&num=25

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ