Republica Moldova acuza Romania de implicare fortata in treburile interne ale tarii noastre.

0
73

Guvernul Republicii Moldova declara oficial ca Romania utilizeaza „metode speculative” „cu privire la situatia specifica a tarii noastre, create dupa ultima extindere a Uniunii Europene”.
Executivul moldovean sustine ca „declaratiile recente ale conducerii Romaniei refereitoare la cele 800 mii de cereri de acordare a cetateniei romane, depuse de moldoveni si asa numita obligatie a Romaniei de a crea la Chisinau un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sunt concludente in acest sens”.

Guvernul de la Chisinau acuza statul roman de faptul ca „din momentul obtinerii de catre Romania a certitudinii aderarii sale la UE, actiunile autoritatilor romane au fost indreptate metodic spre inventarea si consolidarea artificiala a problemei cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova”.

Totodata, Romania este acuzata de „atitudini false de prietenie”, in cazul asumarii rolului in crearea la Chisinau a Centrului European Comun pentru Eliberarea Vizelor, atunci cand proiectul de deschidere a Centrului de catre Ambasada Ungariei este practic finalizat. In acest context, Romania mai este acuzata de declaratii false in privinta apropierii cetatenilor moldoveni de Europa, in cazul deschiderii de catre tara vecina a Centrului Comun de Eliberare a Vizelor pentru UE.

„In aceste conditii, nedorinta autoritatilor romane de a semna cu Republica Moldova Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera nu poate fi interpretata decat drept o confirmare a adevaratelor intentii pe care le urmareste conducerea statului vecin”, se arata in declaratie.

Totodata, Republica Moldova pledeaza pentru solutionarea prin dialog a oricaror aspecte problematice intre state, inclusiv la subiectul cetateniei. In acest context, autoritatile moldovenesti solicita sprijinul tarilor europene pentru a participa la rezolvarea conflictului mentionat.

reporter.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ