În Republica Moldova a fost inaugurat un Centru pentru perfecționarea limbii române

0
99

 

  1. Dosarul „Diaspora” // Avocaţii examinează posibilitatea de a se adresa la CEDO

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Eduard Digore, avocatul care a reprezentat interesele diasporei în instanţă, a declarat că examinează în acest moment posibilitatea de a se adresa la CEDO. „Studiem toată practica Curţii Europene. Verificăm dacă avem posibilitatea de a ne adresa la CEDO. Hotărârea Curţii Constituţionale e în favoarea cetăţenilor din diasporă care au depus contestaţii. O vom folosi dacă va fi o eventuală adresare la nivel internaţional”, a declarat Digore.

http://www.jc.md/dosarul-diaspora-avocatii-examineaza-posibilitatea-de-a-se-adresa-la-cedo/

 

  1. În Republica Moldova a fost inaugurat un Centru pentru perfecționarea limbii române

Un centru de informare al României a fost inaugurat la Bălți, Republica Moldova, în prezența ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Centrul sprijină proiecte de perfecționare în limba română, urmând ca aici să fie organizate numeroase ateliere de istorie, geografie și civilizație, dar și dezbateri despre Uniunea Europeană și actualitatea românească.

Centrul de informare, inaugurat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, dispune de tehnică de ultimă generație și de literatură română.

http://impactfm.ro/in-republica-moldova-a-fost-inaugurat-un-centru-pentru-perfectionarea-limbii-romane/

 

  1. Veste bună pentru moldovenii cu cetățenie română. Legea care elimină taxele consulare și de cetățenie la redobândirea cetățeniei române este constituţională

”Ne-am pronunţat în sensul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată, motivând că toate criticile care s-au formulat nu îşi găsesc un temei constituţional care să ne justifice admiterea sesizării”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Printre aceste taxe se numără și cele consulare, mai ales în ce privește perfectarea actelor românești la Consulatele României din Republica Moldova. Anterior, în cadrul emisunii Alb&Negru, candidatul PSD Veaceslav Șaramet își exprima speranța că această lege va trece examenul de constituționalitate.

http://unimedia.info/stiri/veste-buna-pentru-moldovenii-cu-cetatenie-romana–legea-care-elimina-taxele-consulare-si-de-cetatenie-la-redobandirea-cetateniei-romane-este-constitutionala-124920.html

 

  1. Dodon o comite din nou: cere SCUZE Rusiei pentru războiul din Transnistria

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, o comite din nou: îi cere SCUZE Rusiei pentru războiul din Transnistria (dintre Republica Moldova și Armata a XIV-a a Rusiei) din anul 1992.

Dodon a declarat vineri, într-un interviu pentru Russia Today, că războiul de pe Nistru a fost unul civil (teza istoriografiei rusești). Pe lângă acest fapt, Dodon afirmă că de fapt autorităţile de la Chişinău se fac vinovate de începerea conflictului, pe motiv că şi-au dorit unirea cu România, scrie Adevărul.ro.

http://psnews.ro/dodon-o-comite-din-nou-cere-scuze-rusiei-pentru-razboiul-din-transnistria-153736/

 

  1. „Dodonizarea“, cel mai mare pericol pentru R. Moldova

La doar o lună de la alegerea președintelui Republicii Moldova la stânga Prutului, a început o puternică campanie de schimbare a majorității politice și de eliminare a politicienilor pro-români și pro-europeni. În urmă cu trei săptămâni, Anatol Șalaru declara, într-un interviu pentru Cotidianul, că Dodon se poate opune parcursului european „doar pe Facebook“, deoarece Moldova este o republică parlamentară în care președintele are un rol simbolic, iar Igor Dodon „este în opoziție față de actuala guvernare și alianța de la guvernare, care este solidă, este stabilă și este capabilă să execute actul guvernării în Moldova“.

http://www.cotidianul.ro/-dodonizarea-cel-mai-mare-pericol-pentru-r-moldova-293014/

 

  1. Ce prevede legislația privind retragerea cetățeniei R.Moldova? Cazul Traian Băsescu

Potrivit art. 23 al legii nr. 1.024, „cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret prezidențial persoanei care: a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent, s-a înrolat benevol în forţe armate străine sau a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului”.

http://www.rfi.ro/politica-91883-legislatia-republica-moldova-retragere-cetatenie-traian-basescu-igor-dodon

 

  1. Ambasadori ai limbii române (II)

AGIRo (Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România) – filiala din Republica Moldova a purces la drum prin campania de difuzare a normelor de scriere şi vorbire corectă în general şi de cunoaştere a intimităţilor grafiei cu â şi sunt în special. Mai întâi a fost un proiect de cercetare aplicativă: Strategii pedagogice ale formării vorbitorului cult de limba română, din perspectiva educaţiei europene pentru limbi, al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei din Republica Moldova. Coborând de la formulările generale, AGIRo-Md a imaginat o titulatură insolită, dar de vizibil efect: ambasador al limbii române în şcoală.

http://www.desteptarea.ro/ambasadori-ai-limbii-romane-ii/

 

  1. Conducând spre Casă, de Crăciun…

Cum v-am mai zis, eu sunt născut moldovean și am avut o copilărie în care am grăit în dulcele stil moldovenesc, undeva lângă Focșani, pe partea asta a Prutului, în care trăim majoritatea moldovenilor. Singura diferență e că aici, dacă zici unui bătrân că nu e român, râde de tine și mai zice și la tot satul după aia c-a venit un prost să-i zică că el e moldovean, dar nu e român.

Maestrul Constantin Tănase scria în paginile acestui ziar că nu vrea Unirea cu România pentru a nu băga în ea toată agentura mancurtă, indivizi precum Reșetnikov sau Dodon. Oricât de măgulitoare n-ar fi această dovadă de iubire pentru noi, ca Țară-mamă, trebuie să vă spun că de Crăciun toată familia trebuie să fie în jurul mesei. Zbuciumați, singuri prin lume, ne vom pierde și nu vom mai ști de noi. Sunteți parte a familiei noastre. Veniți acasă să povestim cum ne este, să ne oblojim rănile și să ne bucurăm cu toții de reușitele noastre de peste an.

http://www.timpul.md/articol/conducand-spre-casa-de-craciun—-101456.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ