Republica Moldova: între referendum pentru unirea cu România și oligarhicid

1
284
Unire

Doua au fost elementele care au marcat Republica Moldova la jumatatea lunii octombrie.

Referendum pentru unire – victorie importanta a unionistilor

Primul s-a consumat in cadrul unui Forum Public, convocat de intaistatatorii de la Presedintie, Guvern si Parlament, unde s-a discutat semnarea unui „Pact social” pentru Republica Moldova.

La aceasta intrevedere cu reprezentanti ai societatii civile si ai mass-media a fost evocata ideea organizarii unui referendum privind unirea cu Romania. Propunerea a venit din partea presedintelui Parlamentului, Adrian Candu, si marcheaza o victorie importanta a miscarii unioniste de pe ambele maluri de Prut.

Aceasta victorie a fost amintita si in pozitia publica a Blocului Unitatii Nationale (BUN), o coalitie de peste 20 de organizatii non-guvernamentale si grupuri de initiativa din Republica Moldova, care militeaza pentru reunirea pasnica a celor doua state romanesti.

Prin eforturile perseverente din ultimii ani, inclusiv actiuni de strada cu prezenta a zeci de mii de cetateni, noua generatie de unionisti, cu BUN la Chisinau si Platforma Unionista „Actiunea 2012” la Bucuresti, a reusit readucerea subiectului ReUnirii in spatiul public.

Unire

Despre unire se vorbeste la radio si la televizor, pe retelele de socializare, pe strada, in institutiile de invatamant si chiar la reuniunile comune ale guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, asa cum s-a intamplat pe 22 septembrie, la Neptun.

ReUnirea nu mai poate fi scoasa din discursurile celor care analizeaza viitorul societatii moldovenesti, oricare ar fi optiunea expertilor in acest sens.

Presiunea exercitata de numarul in crestere al unionistilor nu a ramas fara urmari daca inclusiv autoritatile de la Chisinau au ajuns in situatia in care sa fie fortate sa admita public un astfel de scenariu.

Referendum – PRO si CONTRA

Opiniile privind organizarea unui referendum sunt impartite, inclusiv in randul unionistilor, asa cum o demonstreaza rezultatele unui sondaj realizat de infoprut.ro. BUN si-a exprimat deschiderea pentru a participa la pregatirea referendumului, facand urmatoarea precizare vitala: unionistii nu vor recunoaste un astfel de exercitiu democratic atat timp cat el va fi organizat de institutii controlate de partidele politice.

Continuarea articolului pe ziare.com.

1 COMENTARIU

  1. O Personalitate din Transnistria-
    Petru Soltan, academician octogenar,
    inițiatorul creării unei Adunări Constituante /=SfatulȚării-2/
    care să Re-Stabilească „Actul RE-Unirii” noastre cu România din 27 martie 1918
    votat de Sfatul Țării din Chișinău /ziarul „Literatura și Arta” din 9 iulie 2015/

LĂSAȚI UN MESAJ